Het is er uit in een zucht: een vloek. Voor je het weet. Vooral als er iets zwaars op je teen valt, of als je vinger klem komt te zitten tussen de deur. Ook als je kinderen hebt. Je moet wel over een heel sterke zelfbeheersing beschikken om nooit maar dan ook nooit te vloeken in het bijzijn van je kinderen. En zelfs als jou dat lukt: op menig schoolplein zijn de oudere kinderen vaak niet op hun mondje gevallen. Heeft jouw mini-me er zijn of haar eerste scheldwoord al uitgeflapt? En zo ja, hoe wil jij omgaan met vloeken bij je kind?
Het K-woord
Tijdens carnaval stond ik met vriendinnen in een volle friettent. In een onbedacht moment flapte vriendin Eef het er spontaan uit: Ja, da’s kut. Nu stond de friettent niet vol met dronken carnavalsvierders. De optocht was geweest, en complete gezinnen zaten kindermenu’s naar binnen te werken. Naast Eef stond een piraatje, naar schatting een jaar of 10 oud. Naast hem stond zijn moeder. “Eef, denk erom, piepte ik nog: het K-woord!” Maar het was al te laat. “Ja Eef”, sprak de moeder met een glimlachje, “dat mag niet hè.” Het piraatje haalde zijn schouders op. “Wat maakt dat nou uit mam, dat zeg ik toch ook altijd”.
Vloeken; wie doet het niet
Hoewel de moeder van onze kleine piraat zo haar best doet het te voorkomen: ook haar kind vloekt. En guess what: dat van ons ook. Al let je zelf nog zo op je woorden, op school, de sportclub of gewoon via de televisie komen kids vroeg of laat in contact met scheldwoorden. Voorkomen is beter dan genezen… maar bij vloeken kan dat haast niet. En er komt dus een dag dat je kleuter er opeens een vreselijk woord uit flapt. Dan is het nog grappig, maar jouw lachen moedigt die kleine alleen maar aan. Voor je het weet ontketen je een lawine aan vloekwoorden. En dan sta je als ouder voor een dilemma. Want hoe moet je omgaan met vloeken bij je kind? Als papa of mama er zelfs al eens wat uit gooit wordt het wel erg lastig.
Lees ook: Je kind leren omgaan met emoties
Poep, pies en peuters
Het begint al in de peuterfase. Nu is poep en pies in die periode sowieso een belangrijk onderwerp 😉 . Maar ook verbaal willen peuters zich er nog wel eens mee bezig houden. Ze beseffen dan al dat ‘poep’ en ‘pies’ vieze dingen, én vieze woorden zijn. Maar hét gouden recept voor aandacht. Vooral omdat ze er hun halve omgeving, en zeker hun leeftijdsgenootjes, ten alle tijde mee aan het lachen kunnen maken. Gelukkig zijn dit natuurlijk nog niet de ergste woorden. Pas wel op met je taalgebruik: een peuter slaat meer op dan je denkt en voor je het weet zeggen ze heel wat anders.
Kinderen en het k-woord
Zodra kinderen in de kleuterfase komen gaat ook hun woordenschat hard vooruit. En soms niet alleen in positieve zin. Linksom of rechtsom pakken ze vloekwoorden op. Ook als jij als ouder ontzettend hard je best doet om dat te voorkomen. Zit je gezellig aan de avondmaaltijd, en dan gooit je kleuter opeens het k-woord op tafel. Wat doe je dan? In andere woorden: hoe moet je in hemelsnaam omgaan met vloeken bij je kind? Wij hebben vast wat adviezen op een rijtje gezet. Heb je zelf nog een gouden tip? Wij horen hem graag!
Negeren moet je leren
Het allerbelangrijkste bij omgaan met vloeken bij je kind is om het allereerst niet te zwaar op te vatten. Het gebruiken van vloek- en scheldwoorden is bij kinderen niets anders dan kijken waar de grenzen liggen. Ze weten dat bepaalde woorden een negatieve betekenis hebben. En dat ze vanuit hun omgeving een reactie uitlokken. Of die nou positief of negatief is. Of je nu lacht om een uitspatting, of er boos over wordt. Je weet wat ze zeggen: negatieve aandacht is óók aandacht. Dus probeer het gevloek van je spruit aanvankelijk te negeren, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Dan gaat de lol er vanzelf af.
Benoem de vloek
Kleine kinderen vloeken omdat ze aandacht willen krijgen. Meestal weten ze niet eens wat ze nou eigenlijk zeggen. Als negeren niet helpt (of je het echt niet langer kan verdragen), ga dan het gesprek aan. Leg duidelijk aan je kind uit dat wat ze zeggen niet kan. Wordt niet boos, maar leg geduldig uit waarom vloeken en schelden niet de bedoeling is. Dat er een verschil zit tussen een grapje maken, en een vies woord uitspreken. Omdat het mensen kwetst, of gewoon omdat het niet netjes is. Vindt je kind het dan juist nóg spannender worden? Dan kan omgaan met vloeken bij je kind een hele uitdaging worden.
Lees ook: Omgaan met pubers – zoonlief pakte zijn koffer
Omgaan met vloeken bij je kind: belonen of straffen?
Als niets werkt bij het omgaan met vloeken bij je kind rest je nog maar een keuze. Belonen of straffen? Of heb jij soms nog een goed idee? Over het algemeen zijn kinderen vatbaarder voor beloning, dan voor straf.
De vloekenpot zelf maken
Een tikkie ouderwets maar wel zo effectief is de vloekpot. Of, zoals ze het in België noemen: de potverpot. Het idee hoeven we waarschijnlijk niet eens uit te leggen. Iedere vloek is 10 cent. Een vloekenpot kan je gemakkelijk zelf maken. Of beter, maak hem met het hele gezin! Want natuurlijk geldt voor papa en mama ook het principe: You say, you pay.
Een watervaste stift is eigenlijk al voldoende, of in het onderste geval een leuke pot aan een plank bevestigd.
Zo wordt de vloekenpot voor de kids een straf én beloning ineen. Kunnen jullie van de opbrengst mooi een dagje pretpark doen. Dikke kans dat je kids jou na een tijdje gaan berispen. En weer 10 cent voor de pot!
Een aantal voorbeelden van ‘Swear jars’
Hoe gaat het bij jullie in huis? Worden er woorden in de mond genomen waar je niet zo happy van wordt? En hoe ga jij daar dan mee om? Heb je nog tips om het omgaan met vloeken bij je kind te beperken?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock