Met je kind praten over seks en onbeschermde seks, hoe moeilijk is dat?

Ik kan het me nog bijna als de dag van gisteren herinneren. Het moment dat ik bij mijn ouders aanklopte omdat ik aan de pil wilde. Ik woonde nog thuis, was niet de makkelijkste puber, en vond dat ik altijd alles bespreekbaar moest maken. Zo ook het feit dat ik aan de pil wilde omdat ik de condooms beu was en onbeschermde seks liever wilde uitsluiten.

Maar… mijn ouders wisten nog niets van mijn seksleven tot dan toe. Overigens was dat he-le-maal niet op een overdreven jonge leeftijd hoor, ik was 17 geloof ik. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd van jongeren die seksueel actief zijn wel wat lager. Afijn, het kwam dus blijkbaar als een schok voor ze. Niet alleen dat ik seks had (met mijn vriendje wat destijds al 2 jaar mijn vriendje was), maar ook dat ik voor hun voeten gooide dat ik aan de pil wilde. De reactie van mijn vader?

Verwacht je nu ook dat ik een 2-persoons bed in je kamer zet?

Ik haalde deze reactie pas nog bij hem aan (hij is nu 85), maar hij kan zich er niets meer van herinneren 😉 . Goed. Zo moet het dus niet. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Maar hoe moet dat dan allemaal wel? Dat praten over seks met je kinderen?

Praten over seks met je kind, hoe doe je dat?

Natuurlijk doet iedereen dit op zijn eigen manier, maar ik heb me in ieder geval voorgenomen om hier geen geheim van te maken. Ik loop ook niet met verhalen ’te koop’, maar komt het gesprek erop, dan hoor je van mij geen flauwekul. En laat ik nu net in ons gezin diegene zijn die hier vragen over krijgt.

De eerste keer dat het een onderwerp van gesprek was, toen was zoon 9. We kregen een puppie (joepie) en hij wilde exact weten hoe kleine hondjes ontstaan. Ik weet nog dat we over het strand wandelden en dat ik hem alles uit de doeken deed. Over honden dan hè. Maar ik vergat niet te vermelden dat het bij mensen eigenlijk ook zo gaat. Hij keek me aan, nam het aan voor waar en wandelde verder zonder er nog uitgebreid op in te gaan.

Ik vond het best geslaagd voor een eerste keer! Dochterlief was echter veel vroeger aan de beurt met een eerste gesprekje.

Op welke leeftijd begin je met seksuele voorlichting?

Dat is ‘dus’ voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van het kind en van de situatie. Mijn standpunt is echter wel… geen geheimzinnigheid, maar praten. En bij iedere leeftijd hoort een bepaald niveau van het gesprek. Ik neem aan dat jij als ouder zelf aanvoelt hoe ver je moet of kan gaan in een gesprek.

Tip: Kan je het na wat kleine stukjes uitleg afronden en worden er geen vragen meer gesteld? Dan is dat blijkbaar voor nu afdoende! Bij een volgende situatie praat je weer verder.

Onbeschermde seks ter sprake brengen

Wat ik wel een belangrijk punt vind is het bespreken van onbeschermde seks. Niet nu al, maar het staat wel op mijn ’to do’. Zodra ik voel dat het nodig is (en ik denk dat je dit vaak aanvoelt zonder dat je kind daar naar hoeft te vragen), dan zal ik júist die onbeschermde seks heel duidelijk bespreekbaar maken.

onbeschermde seks

Liever een tweepersoonsbed dan te vroeg zwanger

Anders dan bij mijn vader destijds gaat mijn voorkeur uit naar een ontspannen gesprek. Een gesprek waarin alle kanten belicht worden. Ik geef liever duidelijk te kennen dat ik het fijn vind als ‘ze’ veilig in huis hun eerste ervaringen opdoen dan dat ze onbeschermde seks hebben ergens in een steegje.

Want ook al zijn er mogelijkheden om achteraf een zwangerschap te voorkomen, iedereen weet inmiddels wel dat er aan onbeschermde seks nog meer risico’s kleven. Maar mócht het zover komen, ook dan wil ik dat mijn kinderen weten wat de mogelijkheden zijn. Wat doe je als je op een avondje stappen iemand bent tegengekomen en je van het ene plezier in het andere valt?

Zoon opvoeden

Ik moet er toch niet aan denken dat mijn zoon later, als deze situatie zich voor zou doen, er tussenuit wipt zonder zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik hoop hem zo op te voeden dat hij, ook na zo’n wilde nacht zonder condooms of pil, het heft in handen neemt om samen naar een oplossing te zoeken. En dat hij het meisje in kwestie niet aan haar lot overlaat. En dat lukt alleen maar door erover te praten.

Tip: Vind je praten over seks met je kind erg ingewikkeld? Haal dan wat boeken in huis die je daarmee kunnen helpen. Je hebt ze voor alle leeftijden. Dit boek vind ik zelf een aanrader voor de leeftijd van 9-12 jaar.

The morning after

Wist jij bijvoorbeeld dat een morning afterpil gewoon zonder recept bij de drogist te halen is? En wist je ook dat een morning afterpil helemaal geen zwangerschap afbreekt? Dat je er niet voor naar een dokter hoeft is uiteraard héél belangrijk. Want hoe groot is de stap wel niet om na een leuk nachtje naar je huisarts te moeten gaan met het verhaal dat je seks hebt gehad maar geen anticonceptie gebruikt hebt? Kans is groot dat een jong meisje deze drempel niet over gaat! Met alle gevolgen van dien.

Want hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is dat je een zwangerschap kan voorkomen. De morning afterpil ellaOne werkt bijvoorbeeld 3x zo effectief als je hem binnen 24 uur inneemt. Jaarlijks heeft 30% van alle vrouwen in ieder geval eenmaal onbeschermde seks. En daar is dan ook een man bij betrokken, dat snap je. Daarnaast worden er meer dan 250.000 morning afterpillen per jaar verkocht! Zo’n vreemd onderwerp is dit dus ook niet om te bespreken, het gaat nogal om aantallen!

En laten we wel wezen, oma worden over een jaar of 4-5? Dat vind ik nog niet nodig!

Maar weet je wat het is baby?

Als seks nooit onderwerp van gesprek is, en je nooit wat aan seksuele voorlichting hebt gedaan bij je kinderen… dan zullen ze daar als pubers ook geen trek meer in hebben. Dan heb je de boot gemist en halen ze hun info wel van internet. Ook prima dat ze zichzelf op deze manier van informatie voorzien, maar ik wil mezelf recht in de spiegel kunnen kijken.

Het hoort simpelweg bij de opvoeding. Andere dingen in de opvoeding laat je ook niet aan iemand anders over toch?

Meer lezen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Met je kind praten over seks en onbeschermde seks, hoe moeilijk is dat?”

  1. Lekker openlijk over praten maar wel in huis. Want ze mogen ook leren dat aan seks niks mis is maar dat je daar niet over praat met de buurman over die ene kennis. Dit is prive net Ls sommige andere dingen in het leven. Het grappige is dat we laatst in een deuk hebben gelegen vanwege de oudste. We hadden het toevallig over waar kinderen vandaan komen. Toen ik uiteindelijk zei: ” Ja Daan hoe denk jij dan dat kinderen gemaakt worden” zag je het kwartje vallen, hij schoot in de lach en kreeg een knalrode kop. Een dag layer vond hij het de “normaalste” zaak. Waarschijnlijk ook omdat wij hier relaxt mee omgaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven