Ondergewicht kind; en dan zit je ineens bij de GGD

Als ik puberzoon vertel dat er een brief van de GGD binnen is gekomen en dat hij op gesprek moet komen kijkt hij me vragend aan. Hoezo dan? Ik heb ook geen idee waarom en geef een aantal mogelijke opties die ik kan bedenken op. Waaronder die van het ondergewicht van mijn kind.

ondergewicht kind

Metingen GGD op school en vragenlijst ingevuld

Aangezien hij op de middelbare school zit -in de tweede klas- en wij verder van niets weten komt de uitnodiging wel enigszins onverwacht. Maar uit de brief van de GGD blijkt dat zoon een vragenlijst op school ingevuld heeft en dat er metingen gedaan zijn. Op basis van de uitkomsten van die lijst en metingen is hij uitgenodigd voor een gesprek.

Ik vraag hem nog even of dat hij in de vragenlijst misschien heeft ingevuld dat hij niet lekker in zijn vel zit, of dat er andere zaken hem dwars zitten. Dat kan namelijk ook een reden zijn dat hij een uitnodiging voor een gesprek heeft gekregen. Maar niets van dat alles. Gelukkig maar. Ondanks dat ik mijn zoon goed denk te kennen weet je het nooit zeker natuurlijk. Stel je voor dat er toch iets speelt bij hem waar wij niets van weten. Dat hij mooi weer speelt naar ons toe maar uiteindelijk toch met issues zit die hij thuis niet bespreekbaar maakt. Dat lijkt me heel vervelend. Voor ons, maar vooral ook voor hem.

Ondergewicht kind, reden voor bezoekje GGD

En dan begint er bij mij wel wat te dagen, ik denk wel te weten waarom ze hem willen zien, waarschijnlijk vanwege zijn ondergewicht. Dat Luc te weinig weegt voor zijn leeftijd, daar twijfel ik niet over. Toch is hij gemiddeld van lengte en niet zo heel vaak ziek, dus ik maak me niet echt grote zorgen.

Wel is het een drama om broeken te kopen voor die jongen. Er zijn maar weinig merken spijkerbroeken die hem mooi zitten. Het merendeel glijdt zo van zijn kont af, zelfs al is de elastische tailleband helemaal aangetrokken.

Maar blijkbaar is het ondergewicht van mijn kind voor de GGD reden genoeg voor een controle afspraak. Luc vroeg me of ik met hem mee wilde gaan op gesprek, want hij ging liever niet alleen. Een goed teken lijkt me, want daarmee denk ik te weten dat hij blijkbaar niets te verbergen heeft voor ons.

Lees ook: peuter wil niet eten, tips !

Is het erg als je kind ondergewicht heeft?

Ook al ‘schrok’ ik even van de uitnodiging van het GGD persoonlijk maak ik me dus geen zorgen over het ondergewicht van mijn kind. Met zijn lengte van 1.60 m en gewicht van 36 kilo heeft hij een BMI van 14. Dat is duidelijk te laag als je alle berekeningen mag geloven. Ook het voedingscentrum laat me weten dat dit BMI te laag is. Maar belangrijk lijkt het me dat je ook beoordeelt hoe het met je kind gaat.

Ondergewicht kind erfelijk

Wist je trouwens ook dat het ondergewicht van een kind erfelijk kan zijn? Vaak zie je dat kinderen met een ondergewicht ook ouders hebben die -nu of vroeger- een ondergewicht hadden.

Is je kind gezond? Niet vaak ziek? Energiek? Groeit hij prima? Eet hij goed? Niet lusteloos? Tja, dan is er eigenlijk niet zoveel om je druk over te maken toch?

Conclusie van de GGD

Blijkbaar heb ik de juiste conclusie getrokken. Ook al heeft mijn kind ondergewicht, en zit hij zelfs op de grens van ernstig ondergewicht. Toch ziet de dame van het GGD geen noodzaak om hem nogmaals te checken.

Wat vind Luc zelf?

Wel ben ik blij dat we samen naar het GGD geweest zijn. Luc heeft in het verleden namelijk wél last gehad van zijn ondergewicht. Niet omdat hij ziek was of niet energiek genoeg, maar omdat hij ermee gepest werd. ‘Botje’ werd hij genoemd. En dat is niet erg voor één keer, maar als je daar continu mee geconfronteerd wordt dan hakt dat erin. Het was destijds zelfs een reden voor een fikse ruzie waarbij hij een klasgenoot een bloedneus sloeg.

Ondanks dat mijn kind zich nu niet meer druk maakt om zijn ondergewicht luisterde hij wel belangstellend naar de adviezen van de GGD en van mij 😉 . En dat werpt inmiddels zijn vruchten af. We hebben met onze adviezen ingezet op meer eiwitten.

Met grote regelmaat eet hij nu een schaaltje vla tussendoor. Of een gekookt of gebakken eitje. Doet hij wat boter op zijn brood en pakt hij een stuk fruit extra. Naast de ‘normale’ snacktrek die hij natuurlijk ook heeft, want een zakje chips of een lekker koekje slaat hij echt niet af. Sterker nog… die gaan in een holle kies als ik niet oplet.

Heb jij een kind met ondergewicht?

Mocht jij een kind hebben met ondergewicht en maak jij je wel zorgen omdat hij of zij fysiek achterblijft in de groei of vaak ziek is? Neem dan zeker contact op met je huisarts of met een diëtiste. Die kan prima in kaart brengen of je kind wel voldoende eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Als daar geen vreemde dingen uitkomen is dat toch een zorg minder.

1 gedachte over “Ondergewicht kind; en dan zit je ineens bij de GGD”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven