Tips om de winter door te fietsen op je e-bike

In de winter door fietsen heb ik de afgelopen weken wel heel erg letterlijk genomen. Net op die ene nacht dat het flink heeft gesneeuwd zat ik op de elektrische fiets naar den Bosch. Wat hebben we genoten van de frisse lucht en de snijdende sneeuw op de terugweg midden in de nacht, haha. Ik voelde me weer een puber 😉 . Op mijn gewone fiets had ik dit nooit gedaan kan ik wel verklappen maar met de elektrische fiets was het een eitje. Wist je trouwens dat je wel wat onderhoud aan de elektrische fiets te doen hebt als je lekker de winter door wilt fietsen?

onderhoud elektrische fiets

Fietsen in de winter en onderhoud aan je elektrische fiets

Uiteraard zou ik ervoor kunnen kiezen om gewoon de auto te pakken, zeker voor een wat langere rit, maar naar je bestemming fietsen heeft flink wat voordelen vind ik zelf. Allereerst is de beweging goed voor me, zeker in de decembermaand is alle beweging die ik krijg mooi meegenomen om het extra eten en drinken weer een beetje te middelen. Enne, wist je dat er anno tegenwoordig ook speciale elektrische fietsen voor mama’s bestaan?

Verder is het beter voor het milieu om wat vaker op de fiets te stappen in plaats van de auto te pakken. En zeker als het gaat om ritjes binnen ons dorp heeft het op de elektrische fiets stappen een groot voordeel: ik ben al ter plaatse nog voordat ik anders de ruit van mijn auto heb kunnen krabben. Bovenstaande drie redenen zijn voor mij voldoende om te genieten van het fietstochtje. Voor de fietstocht naar den Bosch hadden we een andere reden en ik nam de nodige voorzorgen qua onderhoud van mijn elektrische fiets om de tocht goed door te komen.

Beiden een wijntje drinken tijdens een gezellig etentje? Dan moeten we toch op de fiets en dat deden we dan ook richting den Bosch. Omdat ik op mijn elektrische fiets zou gaan heeft Frank die van zijn vader geleend, anders is het geen doen natuurlijk, de een mét elektrische fiets en dan ander zonder. Uiteindelijk hebben we 18 kilometer heen gefietst (gelukkig toen nog droog) en 18 kilometer terug in de snijdende sneeuw. Dat waren voor ons doen flink wat kilometers, maar met de elektrische fiets bevalt dat uitstekend.

Elektrische fiets en noodzakelijk onderhoud

Het is niet zo dat je er ontzettend veel werk aan hoeft te hebben, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je van je elektrische fiets wilt blijven genieten in de winter. Fiets jij ook -net als ik- de winter door? Lees dan even verder voor het noodzakelijke onderhoud aan je elektrische fiets zodat je niet ‘stil’ komt te staan op een ongewenst moment. De tips zijn deels afkomstig van Fietsenwinkel.nl waar mijn e-bike vandaan komt.

Onderhoud in zomer en winter

Uiteraard dien je ook in de zomer aan je elektrische fiets wat onderhoud te plegen, net als aan je gewone fiets. Het daadwerkelijke onderhoud valt allemaal wel mee hoor, maar in de winter mag je nèt dat beetje extra aandacht besteden aan je e-bike.

 1. Ook in de zomer is het voor het behoud van je fiets van belang dat je hem zo nu en dan reinigt. Gebruik geen hogedrukspuit voor deze reiniging, maar gewoon de tuinslang of een emmer water.
 2. Eventueel kan je een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken voor fietsen, zoals bijvoorbeeld Cyclon.
 3. Je fiets weer goed droogmaken.
 4. Laat je accu nooit helemaal leeglopen, de kans bestaat dat hij niet of nauwelijks meer oplaadt. De huidige Lithium batterijen maken gebruik van een BMS (Battery Management System) waardoor de accu tijdens het fietsen niet geheel kan ontladen, maar laadt hem daarna thuis zo snel mogelijk weer op.
 5. Stel dat je je fiets langer niet gebruikt dan is het belangrijk om toch zo nu en dan de accu op te laden, de accu van je elektrische fiets loopt namelijk heel langzaam steeds een beetje leger.
 6. Check regelmatig je bandenspanning, te zachte banden geven meer weerstand en vragen dus meer ondersteuning van je accu.

Speciale tips voor onderhoud elektrische fiets in de winter

 1. In de winter ligt er meer vuil, je fiets kan dus viezer worden en heeft misschien een extra schoonmaakbeurt nodig.
 2. Laat je accu nooit in de kou buiten, dat verkort zijn levensduur. Ik neem zelf altijd de accu mee naar binnen in de winter.
 3. Gebruik contactspray voor het onderhoud van alle elektrische onderdelen van je fiets, deze beschermt tegen corrosie en oxidatie.
 4. Als je accu toch langere tijd buiten moet staan, zorg dan voor een goede beschermhoes.
 5. Winterbanden voor je fiets! Wist je niet hè, dat er winterbanden zijn voor je fiets 😉 . Ik ook niet moet ik eerlijk zeggen, maar inmiddels weet ik het wel. Winterbanden zorgen voor een veel betere grip in de winter.

fietsen in de winter

Genieten van het fietsen in de winter

Naast het noodzakelijke onderhoud aan je elektrische fiets is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf goed aankleedt in de winter. Een dikke sjaal om, handschoenen aan en liefst ook een extra vest onder je jas ofzo. En een muts op, die had ik niet willen missen deze nacht 😉 . Meerdere lagen zorgt ervoor dat je warm blijft. Een groot voordeel van de elektrische fiets is dan ook dat je -ondanks de warme kleding- niet totaal bezweet op je bestemming aankomt.

Wij hebben genoten van de fietstocht en van de mooie gesprekken waar je op dit soort momenten tijd voor maakt. Heerlijk. Wie van jullie maakt ook dit soort fietstochten (al dan niet in de sneeuw)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven