Verhuizen naar het buitenland, ik hoor het regelmatig. Sterker nog, mijn eigen broer heeft er een tijdje serieus over nagedacht en het is nog steeds niet helemaal uit zijn systeem geloof ik. Denk jij er ook over? Ga je dan ondernemen in het buitenland of wil je pas naar het buitenland als je met pensioen kan?
Als je wilt gaan ondernemen, maar je weet nog niet precies hoe, dan heb ik nog wat tips en ideeën voor je.
Ondernemen in het buitenland, wat ga je dan doen?
Wij hebben het er ook wel eens over gehad. Zo ben ik bijvoorbeeld nog altijd gecharmeerd van het idee om een Bed & Breakfast in het buitenland te beginnen, of een camping. Lijkt me hartstikke leuk.
Maar nu nog niet, want onze kinderen zijn nog pubers en die hebben hun vrienden hier. En als ze oud genoeg zijn, dan wil ik misschien niet meer, omdat ik ze niet wil achterlaten, haha. Afijn, we gaan het zien.
Maar nog even over mijn broer. Die heeft dus heel serieus overwogen om een camping te kopen in het buitenland. Hij is zelfs met mijn schoonzus (vrouw van mijn andere broer, omdat ze dit eventueel samen wilden doen) naar Frankrijk gereden. Naar een camping die daar te koop stond.
Alles bekeken en super enthousiast kwamen ze terug. Maar er waren nog meer gegadigden en deze camping met gîtes ging aan hun neus voorbij. En daarna is het idee toch weer wat verwaterd.
Nu kan je natuurlijk nog veel meer ondernemen in het buitenland, dus als jij op zoek bent naar inspiratie lees dan zeker even verder.
Inspiratie om te doen in het buitenland als je daar wilt gaan wonen
- Camping, B&B of andere gelegenheid kopen of opstarten
- Als internetondernemer aan de slag gaan op je nieuwe lokatie
- Vertaler worden
- Reisgids worden binnen het land en de streek waar je gaat wonen
- Exporteren van goederen
- Horecagelegenheid starten
- Wordt fotograaf en ga je foto’s verkopen
- Vastgoed verhuren
Korte uitleg van ondernemen in het buitenland volgens bovenstaande ideeën:
1. Een camping, B&B of iets dergelijks beginnen
Een camping kopen of een Bed & Breakfast overnemen is nog niet zo moeilijk. Daarna begint het ondernemen pas natuurlijk. Hoe ga jij aan je klanten komen? Kan je voortborduren op de cliëntèle van de vorige eigenaar? Is de marketing op orde en komen de boekingen vanzelf binnen?
Als je weet wat de omzet is van het bedrijf dat je overneemt, en je weet wat de jaarlijkse kosten zijn en hoe bovenstaande in elkaar zit dan kan je een weloverwogen beslissing maken.
Uiteraard is het wel van belang dat je in de wieg gelegd bent voor deze manier van ondernemen in het buitenland. Want los van het feit dat het misschien vaak mooi weer is, moet er nog wel gewerkt worden.
2. Internet ondernemen in het buitenland
Voor mij zou dit bijvoorbeeld een voor de hand liggende keuze zijn. Wij zouden per direct in het buitenland kunnen ondernemen door mijn eigen bedrijf voort te zetten vanuit een andere lokatie. Een vorm van passief inkomen genereren.
Maar heb jij nog geen internetonderneming, hou dan in de gaten dat het opzetten van zo’n onderneming tijd vergt. Je hebt niet gelijk voldoende inkomsten om in je levensonderhoud te voorzien; dit moet groeien.
Natuurlijk kun je gewoon een bijbaan zoeken in het buitenland en zo je eigen bedrijf opzetten om het ondernemen in het buitenland langzaam uit te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blog, affiliate marketing, maar ook online beleggen of het geven van online cursussen behoort tot een internet onderneming.
Het grote voordeel van deze manier van ondernemen is dat je totaal lokatie onafhankelijk kan werken én op de momenten dat je hier zelf voor kiest.
3. Vertaler worden
Ben jij heel erg thuis in de taal van het land waar je wilt gaan wonen, dan kan je misschien zomaar een job vinden als vertaler. Dat kan in dienst van een baas, maar je kan ook als zelfstandige vertaler aan de slag natuurlijk.
4. Reisgids of reisleider
Een reisleider gaat meestal gedurende de hele reis mee, maar als reisgids kan je binnen je eigen streek lokaal aan de slag in het buitenland als ondernemer.
Een toffe manier van ondernemen in het buitenland als je het mij vraagt, omdat je toch deels je eigen uren kan bepalen. Neem je een opdracht aan ja of nee, en op welk tijdstip? Dat is helemaal aan jou, waardoor je toch ook je vrijheden hebt waar je zo van droomt als je naar het buitenland vertrekt.
Voorwaarde is wel dat je de streek waar je woont dusdanig goed kent dat je als reisgids ook wat aan je klanten te vertellen hebt.
5. Exporteren van goederen
Dit zou ik zelf een spannende job vinden, maar dat komt omdat ik hier gewoon niet in thuis ben. Ben jij een handelaar i hart en nieren, dan zou dit zomaar eens jouw onderneming kunnen worden!
6. Horecagelegenheid starten
Het starten van bijvoorbeeld een leuk café of een toffe strandtent is op zich niet heel moeilijk, mits je de geschikte plek hebt gevonden.
Wil je op deze manier ondernemen in het buitenland dan moet je wel beschikken over de juiste mentaliteit. Keihard werken als het lekker weer is, want juist dan valt het meeste te verdienen.
7. Ondernemen in het buitenland; fotografie!
Ben jij thuis in het maken van mooie foto’s of wil je je daar helemaal in gaan verdiepen? Als fotograaf kan je op meerdere manieren ondernemen in het buitenland.
Je kan bijvoorbeeld opdrachten aannemen voor shoots. Maar je kan ook zelf foto’s gaan maken en die verkopen op platformen als Shutterstock.
8. Vastgoed verhuren
Voor deze manier van ondernemen in het buitenland is een startkapitaal onmisbaar. Een startkapitaal om vastgoed te kunnen kopen dat je vervolgens gaat verhuren.
Je kan dan denken aan een vakantiehuis dat je gaat verhuren, maar ook aan de normale woningbouw die doorlopend verhuurd wordt. In alle gevallen is het belangrijk dat je je bewust bent van de regels rondom deze manier van ondernemen.
Met name de belastingen kunnen hierin ingewikkeld liggen, afhankelijk van het type land waar je vastgoed gevestigd is en je inkomsten maakt.
Mag je zomaar in een ander land gaan wonen en werken?
Als Nederlander mag je in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland gaan wonen en werken zonder dat je daar toestemming voor nodig hebt.
In deze landen geldt namelijk het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat je als Nederlander in deze landen mag wonen, werken én studeren.
Ga je ondernemen in het buitenland, zorg er dan wel voor dat je goed hebt uitgezocht wat je mogelijkheden zijn. En wat je verplichtingen zijn op bijvoorbeeld het gebied van belastingen en belangrijke verzekeringen als ondernemer. Reken jezelf niet rijk, maar zorg ervoor dat je helder hebt wat de voors en tegens zijn van jouw ondernemerschap in het buitenland.