Ondernemen vanuit huis, zo doe je dat succesvol!

Het klinkt ideaal en na ruim 13 jaar ervaring in ondernemen vanuit huis kan ik je vertellen dat dat ook zo is. Maar het is niet altijd even makkelijk. Ik neem graag de voordelen eens met je door en deel ook mijn adviezen voor het starten van een succesvolle onderneming vanuit huis.

Waar moet je op letten, wat moet je vooral níet doen en hoe ga je het volhouden?

Ondernemen vanuit huis en je ondermeing succesvol starten

Ondernemen vanuit huis; een onderneming starten én succesvol maken

Laat ik voorop stellen dat het niet zomaar zo is dat je 1-2-3 succesvol bent in het ondernemen. Het starten van de onderneming vanuit huis is natuurlijk niet zo moeilijk, maar het volhouden en succesvol worden in wat je doet is een tandje lastiger. Of je moet heel veel geluk hebben, dat kan natuurlijk ook.

Maar laten we even uitgaan van de meest voorkomende situatie; je moet er gewoon hard voor werken!

Werken in je onderneming vanuit huis

Als je graag advies wilt over hoe je minder tijd verspilt in je bedrijf en hoe je van het schuldgevoel af kunt komen als een ondernemende moeder, dan heb ik daarin ook nog wat tips voor je.

Het is in ieder geval echt goed mogelijk om thuis te werken, zodat je ondertussen ook voor je kinderen kunt zorgen. Er zijn genoeg mogelijkheden om online te werken. In veel gevallen heb je daarvoor wel een website nodig, inclusief bijvoorbeeld domeinregistratie via weboke.nl, of een andere partij.

Hiermee leg je de basis voor succes. Vanuit huis ondernemen betekent vaak dat je een internet onderneming start. Maar er zijn ook andere manieren om een onderneming te starten vanuit huis. Lees dit blog met tips als je nog betrouwbaar thuiswerk zoekt.

De voordelen van ondernemen vanuit je eigen huis

Eerst even kort over de voordelen die je hebt als je vanuit huis werkt.

Het fijne aan ondernemen is dat je flexibel kunt zijn. Voor mij is het grootste voordeel tot nu toe geweest dat je er altijd bent voor de kinderen. Als je kind ziek is bijvoorbeeld, ben je gewoon thuis en kan je minder uren maken. Is het nodig dan haal je die uren in als de kinderen slapen.

Verder is de ochtenspits een stuk relaxter, heb je geen reistijd, minder kosten voor brandstof en misschien heb je die tweede auto ook niet meer nodig. Daarnaast heb je thuis de lekkerste koffie! Meer voordelen van thuiswerken lees je hier.

Nadelen van thuis werken

Uiteraard zijn er ook mindere kanten aan het ondernemen vanuit huis. Ook al wegen die niet op tegen de voordelen, ik wil ze toch graag even kort benoemen om je een volledig beeld te geven.

Het gevaar is dat je als ondernemende moeder altijd aan het werk bent. Je bent er als iedereen wakker is en je blijft doorwerken als iedereen slaapt. Een balans hierin vinden is essentieel, maar ook best lastig.

Zeker in de beginperiode van het starten van je onderneming vanuit huis. Vaak moet je dan alles op alles zetten om je bedrijf succesvol te maken. En dat betekent ook bikkelen. Ik heb zelf jaren lang een aantal dagen in de week tot midden in de nacht gewerkt en dat is geen kattepis kan ik je vertellen.

Inmiddels heb ik die balans prima in orde. Soms werk in nog in de avond, maar dan heb ik overdag vaak andere dingen gedaan.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden als je vanuit huis gaat werken en ondernemen. Een tip is om grenzen te stellen en duidelijke afspraken te maken. Als je aan de keukentafel werkt, is het moeilijk voor kinderen en je partner om het verschil te zien tussen ‘zorgen’ en werken. Daarom is het handig om een aparte werkplek te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor in je tuin, of een aparte werkkamer in huis.

Soms mis je het contact met collega’s. Contact met andere ondernemende moeders en vaders kan dit ondervangen. Spreek af en toe met hen af, in de buurt of online, zodat je je verhaal kunt delen.

Een ander nadeel van thuiswerken is dat het moeilijker is om contact te houden met je opdrachtgever. Het is vaak beter voor een nieuwe opdracht als je persoonlijk aanwezig bent. Je moet dus extra inspanningen leveren om je zakelijke relaties goed te onderhouden.

Effeciënt werken vanuit huis aan je eigen onderneming

Als je vanuit huis werkt, bespaar je veel tijd. Je hoeft niet in de file te staan of met collega’s te lunchen. Er is geen tijdverspilling bij de koffieautomaat. Het lijkt daarmee erg efficiënt, maar er loeren ook gevaren.

Social media kan een enorme tijdslurper zijn bijvoorbeeld. Ondernemen vanuit huis wordt pas een succes als je ook streng kan zijn voor jezelf. Discipline is belangrijk. Verdoe je tijd niet maar ga echt aan het werk. Tuurlijk is het heerlijk om in je joggingbroek achter de pc te zitten.

Maar probeer in ieder geval wél een gewone ochtendroutine te hebben die ervoor zorgt dat je ook echt fris kan starten in de ochtend. Ik ben zelf in de ochtend gewoon up and running doordat ik ook de honden moet uitlaten. Dus douchen, aankleden, opmaken, eten, tanden poetsen, honden uitlaten, werken.

Nu zijn mijn kinderen al oud genoeg om alles zelfstandig te doen, maar met jonge kinderen moet je daar ook nog tijd voor inruimen in je ochtend.

Geloof in jezelf, neem jezelf serieus én werk aan jezelf

Als je een succesvolle ondernemer wilt zijn en blijven, moet je er echt in geloven. Het is niet genoeg om af en toe wat vrije tijd te hebben naast je moederlijke taken.

Heb voor ogen dat je een succesvol bedrijf gaat runnen, manifesteer dat voor jezelf! Op het moment dat je jezelf als huisvrouw of moeder ziet en jezelf niet serieus neemt, zal het moeilijk worden om een succesvolle onderneming te starten vanuit huis. En er is ook een kans dat anderen jou dan niet serieus nemen.

Het is heel simpel; je moet gewoon keihard werken als je gaat ondernemen vanuit huis. Zeker in het begin. Als je ergens leest dat het makkelijk is en dat hiermee het snelle geld te verdienen is, dan is dat een leugen. Slapend rijk worden gebeurt bijna niemand.

Maar voorop staat dat het geloof in jezelf een heel belangrijk startpunt is als je die onderneming vanuit huis wilt starten en succesvol wilt maken. Heb het niet over je ‘bedrijfje’ zoals je veel moeders in het begin over hun eigen onderneming hoort praten. Daarmee doe je jezelf (én je bedrijf!) écht tekort.

Jij mag er zijn en je plek in ondernemend Nederland claimen! Sterker nog, je móet je plek claimen.

Vergeet daarnaast overigens niet om je bedrijf zelf ook serieus te nemen. Zorg dan ook voor de juiste verzekeringen als ondernemer, regel je pensioen als zzp’er en bouw zekerheden op.

Ondernemen vanuit huis? Hou de balans in de gaten!

Het klopt dat jij als moeder die vanuit huis werkt meer flexibiliteit hebt dan je partner die in loondienst werkt. Betekent dit dat jij meer huishoudelijke taken moet opnemen dan je partner? Ik denk van niet.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je partner over de verdeling van huishoudelijke taken. Als jullie er samen niet uitkomen en het huishoudelijke werk te zwaar wordt, is het een optie om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld een schoonmaakhulp.

Hoewel sommige mensen dit misschien vreemd vinden, is er echt geen reden om je ervoor te schamen. Als moeder en ondernemer ben je niet anders dan andere moeders die zowel voor hun kinderen zorgen als werken!

Je bent alleen vanuit huis aan het ondernemen en dat maakt het soms net wat ingewikkelder om die balans op orde te houden.

Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het starten van je onderneming, veel plezier met het vanuit huis werken en het succesvol maken van je bedrijf. Geniet van de weg die je aflegt, de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt en wees trots op jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven