Ondernemerschap, het houdt je van de straat en het zit in je bloed

En dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk 😉 . Ondernemerschap houdt je van de straat. Je bent over het algemeen meer uren bezig dan iemand die in dienst werkt van een baas, en daarnaast kan het ook nog zomaar zo zijn dat je aan het eind van de maand minder overhoudt dan die lieve buur of verre vriend die een keurige 9 tot 5 baan heeft!

ondernemerschap

Ondernemerschap is geen keuze, het zit in je bloed

En toch zou ik het voor geen goud willen missen bedenk ik me, nu ik op zondagavond zit te werken terwijl manlief lekker een biljartballetje speelt in de kroeg met een van zijn vrienden.

Ook al ben ik aan het werk, tóch geniet ik van mijn zaterdagavond. En dat is het gekke van ondernemen… het maakt eigenlijk niet uit wanneer je aan het werk bent, de meeste ondernemers houden niet alleen van werken, maar houden ook nog eens specifiek van het werk wat ze doen. En ik hou van mijn werk. Ik hou van de vrijheden die het ondernemen met zich meebrengt, maar ik hou óók van de verplichtingen die erbij horen.

Nah. Niet alle verplichtingen natuurlijk… die blauwe-brief-verplichting-die-tegenwoordig-geen-blauwe-brief-meer-is, die kan me gestolen worden 😉 .

ondernemerschap

Maar ik hou wél van schrijven, daar ben ik inmiddels wel achter. Van een echt writersblock is de laatste tijd ook ab-so-luut geen sprake. Ik loop over van inspiratie en de stapel lijstjes met aantekeningen, half uitgewerkte ideeën en hersenspinsels blijft groeien. Misschien worden jullie wel kotsmisselijk van al mijn gezever, maar hé, dan lees je gewoon even een keer niet, toch ? Als je maar belooft dat je daarna weer terugkomt 😉 .

Ik ben dan ook van mening dat ondernemerschap in je bloed zit. Veel dingen kan je hierin leren hoor, daar gaat het niet om, maar van nature moet je een bepaald ’type’ mens zijn denk ik.

Ondernemerschap pur sang

Maar even terug naar het ondernemen. Tuurlijk brengt ondernemen ook vervelende zaken met zich mee. Zo is dat voor velen bijvoorbeeld de administratie. Zelf heb ik administratie altijd heel leuk gevonden, maar ik merk wel dat tijdgebrek daar behoorlijk de klad in kan brengen. Ik doe mijn eigen administratie dan ook niet meer, dat heb ik uitbesteed, maar mocht jij daar wel nog vol in zitten, lees dan mijn blog over het online factureren eens een keer. Wie weet helpt het je.

ondernemerschap

Nadelen ondernemerschap

Zoals bij alle andere banen heeft ook het ondernemerschap zijn nadelen, en moet je als ondernemer nog steeds zaken oppakken waar je niet blij van wordt, of waar je gewoon minder plezier in hebt. Zelfs de opperbazen hebben in hun takenpakket volgens mij nog wel zaken zitten die ze liever zouden schrappen.

Voor mij is een van de vervelendste dingen op het moment alle nieuwe collecties die binnen komen voor Zazou. Daar heb ik altijd echt de balen van. Brrrrr. Maar ja, zonder nieuwe collecties geen verkopen hè, dus tja… In het begin van Zazou kon ik juist heel vrolijk worden van de nieuwe collecties. En hebberig 😉 . Zo leuk om al dat mooie spul door je handen te laten glijden. Maar nu, na 5 jaar ‘webshoppen’ zie ik alleen maar stapels werk binnenkomen waar ook nog eens behoorlijk wat tijdsdruk achter zit. Haha, zo zie je maar dat ook datgene wat je eerst leuk vond uiteindelijk wel kan gaan vervelen.

ondernemerschap

Op zoek naar uitdaging

Bij mij zit hem dat overigens in de herhaling. Herken je dat? Dat je niet meer uitgedaagd wordt, maar voor je gevoel een kunstje herhaalt wat je inmiddels wel kent. Als ik eenmaal zover ben dan schaar ik dat onder de werkzaamheden die ik niet meer zo leuk vind. Gelukkig biedt ondernemen zoveel facetten dat je je niet druk hoeft te maken om nieuwe uitdagingen!

Ik heb dan ook nog geen seconde spijt gehad van het ondernemerschap. Nog geen seconde spijt van het opzeggen van mijn baan en het starten van iets waarvan ik nog niet precies wist wat het ging worden.

Hoe zit het met jou? Ben jij zelfstandig ondernemer? Heb jij ook taken waar je van baalt maar die je voor lief neemt omdat je zo ontzettend van het ondernemen houdt ? Ik ben benieuwd! Wat doe je? Wat vind je daar helemaal geweldig aan, en waar baal je stiekem een beetje van?

1 gedachte over “Ondernemerschap, het houdt je van de straat en het zit in je bloed”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven