Waarom is VPN handig als je vaak onderweg moet werken?

Niet iedereen is bekend met de werking van een VPN. Toch heeft een VPN ontzettend veel voordelen voor gebruikers van het web. Een VPN opent namelijk nieuwe deuren in de online wereld. Wat kun je allemaal met een VPN en waarom is een VPN zo handig voor werknemers en ondernemers die veel onderweg werken?

onderweg werken

Zo werkt een VPN

Een VPN gebruik je om je IP-adres om te leiden naar een ander IP-adres. Dat betekent dat je bijvoorbeeld je IP-adres aanpast van Nederland naar de Verenigde Staten.

Op die manier zou je content op Netflix kunnen bekijken zoals in de Verenigde Staten. Andersom zou je de VPN, zoals de Surfshark VPN, ook kunnen gebruiken om Nederlandse Netflix content te kunnen bekijken als je op vakantie bent in het buitenland.

Zo bekijk je zelfs vanuit je hotel in New York nog je favoriete talkshow op RTL of de NPO.

VPN’s zijn aan de andere kant ook poortwachters voor je apparaten en dus van belang bij werken onderweg.

Hackers proberen soms via je wifi-verbinding toegang te krijgen tot je gegevens. Een VPN kan dat voorkomen.

Door je IP-adres af te schermen kunnen cybercriminelen niet meer via het internet in je apparaat komen. Onmisbaar dus als je veel onderweg werkt. Ook kunnen ze je IP-adres niet meer stelen om het te gebruiken in identiteitsfraude.

Een VPN gebruiken bij onderweg werken voor toegang tot apps

Omdat een VPN je geolocatie verandert op het web, kun je in het buitenland op zakenreis al je apps gebruiken die je thuis ook gebruikt. Zo kan je ook onderweg werken in het buitelnad met hetzelfde gemak als thuis.

Zeker op reizen buiten de Europese Unie kan het gebeuren dat de autoriteiten bepaalde apps (tijdelijk) blokkeren.

Vervelend als je die gebruikt voor zakelijke communicatie, maar ook om na werktijd in het hotel met familie en vrienden te communiceren. Wie op reis gaat met een goede VPN kan ervoor zorgen dat alle apps overal te gebruiken zijn.

Je laptop verbinden met een server op kantoor

Een VPN is niet alleen ontzettend praktisch om je IP-adres te veranderen en zo censuur of andere blokkades te omzeilen, het biedt je ook de mogelijkheid om via een VPN-verbinding bestanden op de server van je kantoor te bekijken.

Voor ondernemers zoals ik is dit ideaal. Zo kan ik -als ik in het buitenland ben- toch thuis op de server bij mijn bestanden om online onderweg te werken als dat nodig is.

Deze vorm van VPN wordt ook wel SSL VPN of Client-to-Site VPN genoemd en biedt veel voordelen voor thuiswerkers en dus ook voor werknemers of ondernemers onderweg.

Aan de hand van een VPN-tunnel wordt verbinding gemaakt met de cloud of server op kantoor. Zo hoef je dus niet meer een laptop vol gegevens mee te sjouwen. De gegevens staan alleen op kantoor, waar je ze beter en makkelijker kunt bewaren en beveiligen.

Conclusie: Veiligheid van je apparaten, ook bij werken onderweg

Natuurlijk helpt het verbinden van apparaten via de Client-to-Site VPN om apparaten, ook op zakenreis, veiliger te maken.

Toch is het voor ondernemers en werknemers ook belangrijk om bestanden die wel op de computer staan goed te beschermen tegen mogelijke cybercriminelen.

Met name werken op openbare wifi in bijvoorbeeld een hotel is erg gevoelig voor inbraken van hackers. Een VPN kan dat, zoals gezegd, voorkomen.

Zo ben je veiliger voor mogelijke hacks van je verbinding en kun je toch gewoon veilig de openbare wifi van je hotel, dat ene barretje waar je werkt of het vliegveld, gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven