Oneerlijk of gerechtvaardigd? Op vakantie na het hoogseizoen…

Ingezonden brief:

De vakantie is bijna voorbij en jawel dan “mag” ik bijna op vakantie.

Afgelopen weken heb ik veel extra uren gedraaid om de afwezigheid van de collega´s met kinderen op te vangen. Nu is het weer ook niet van dien aard geweest om daar erg rouwig om te zijn, maar het is niet prettig. Zodra je geen kinderen hebt wordt er automatisch vanuit gegaan dat je dan niet in het hoogseizoen met vakantie wilt. Waarom zou je je tenslotte in die drukte willen mengen? Daarnaast vind men dat je wel extra uren kunt draaien, de afdeling moet tenslotte bezet zijn en het werk moet gewoon door gaan.

MAAR als ik een keer met vakantie ga, komt er dan ook iemand voor mij terug? Vangt iemand mijn werk op zodat ik bij terugkomst niet geconfronteerd wordt met een stapel werk van een paar weken achterstand op mijn bureau?

Het antwoord is heel simpel, NEE dus. De collega´s met kinderen kunnen NOOIT extra komen werken omdat ze geen oppas voor de kinderen hebben. Of de kids komen uit school en die moeten opgevangen worden. Of er is er eentje ziek. Sommige hebben ook zo mooi de werktijden aangepast aan de schooltijden, heerlijk 6 weken vrij in de zomer en werktijden  van 8.45 -14.45.

Jullie raden het al; zelfs een middagje vrij nemen is lastig, er moet tenslotte iemand aanwezig zijn van de baas. De afdeling moet bezet zijn en het bedrijf moet bereikbaar zijn voor de klanten.

Aan de ene kant snap ik goed dat je leven een stuk gecompliceerder wordt als er kinderen zijn en je flexibiliteit een stuk minder is, maar waarom moet ik daar zo veel voor opofferen?

Ik vind de drukte in het hoogseizoen namelijk wèl echt heerlijk. Ik hou wel van veel mensen om me heen, ipv de stilte op de stranden en de terrasjes in het voor- en naseizoen. Ik vind het gekrioel op de stranden wèl heerlijk en het zien van spelende kinderen. Ik vind het ook heerlijk om met vrienden op vakantie te gaan die wel kinderen hebben.

Bijkomend feit is dat de gemiddelde leeftijd op de stranden in het voor – en naseizoen gemiddeld een jaar of 50 hoger ligt dan in het hoogseizoen. Leuk.

Kortom ik heb bijna vakantie, maar ik zou toch ook heel graag een keer gezellig eerder willen gaan en niet met iedereen rekening hoeven te houden.

Over de auteur

2 gedachten over “Oneerlijk of gerechtvaardigd? Op vakantie na het hoogseizoen…”

 1. Ik heb je brief gelezen en begrijp heel goed wat je bedoelt. Toen ik jong was en nog geen kind had, zat ik in dezelfde situatie als jij. De collega’s met kinderen gingen in de schoolvakantie en ik ging in het voor- en/of het naseizoen. In die tijd gingen wij soms 2 maal per jaar op vakantie, want als je niet gebonden bent aan schoolvakanties kun je goedkoop weg.

  Hoe anders is dat nu. Met drie kinderen moeten wij dus wel in de schoolvakantie vrij nemen. Daarbij moeten zowel mijn man als ik rekening houden met vorige partners, zodat de 6 weken gedeeld worden. Dat beperkt heel erg. Binnen onze 3 weken moeten we dus een eventuele reis zien te vinden. Wil je naar een zonnige bestemming, dien je er vlot bij te zijn, anders is alles vol. Bovendien betaal je in die periode echt de hoofdprijs.
  Ik zou dus heel graag met de kinderen buiten het seizoen gaan, alleen al om de kosten. Helaas kan dat dus niet.

  Er valt overal iets voor te zeggen. Jouw collega’s met kinderen kunnen niet anders, al zouden ze dat misschien wel graag willen. En jij zou heel graag ook een keer gaan in het hoogseizoen, maar dan is er op je werk niet genoeg personeel. Tenzij je een baan vindt bij een bedrijf dat een vakantiesluiting kent.
  Dat veel op jou neerkomt als je collega’s vakantie hebben, is spijtig en is het beleid van je werkgever. Dat kun je je collega’s niet aanrekenen. Dat tijdens jouw vakantie alles blijft liggen, is inderdaad niet erg collegiaal.

  Ik weet niet hoe oud je bent en of je eventueel nog kinderen wilt. Want als je kinderen hebt, maak je ook de kant van het verhaal mee, dat je nu niet kent. En dat kan erg verhelderend zijn.

  Groeten,
  Jeanne

 2. Avatar foto
  Monique (@tanteKee)

  Jeetje geef mij zo’n baan. Van 8.45u tot 14.45u en zes weken vrij in de zomer. Mij lukt het niet eens een parttime baan te vinden.

  Niet erg netjes als collega’s elkaar niet vervangen ook al zijn ze minder flexibel. Voor wat hoort wat.

  Wel een ander voordeel als geen-kinderen-hebbende-collega: je kunt gaan wanneer je wilt en hoeft niet de hoofdprijs te betalen 😉 En ik kan het mis hebben maar als je één keer Salou pakt in het hoogseizoen, ben je direct genezen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven