Een ongeluk zit in een klein hoekje. En ongelukjes met kinderen? Die zitten soms in een spreekwoordelijk érg klein hoekje. Je moet eigenlijk opletten voor twee. Of hoeveel spruiten je ook hebt rondlopen 😉 . Plus één, voor jezelf. Altijd oppassen dus. En dat doe je ook. Maar dan nog gaat het wel eens mis. Moeders hebben ogen in hun achterhoofd. Maar ongelukjes met kinderen zijn soms haast niet te voorkomen…
Lees ook: 5 Tips om supermam te worden
Ongelukjes met kinderen zitten in kleine hoekjes
Met de jaren zijn er een hoop gebruiksvoorwerpen waarmee ik één van mijn kinderen ongewild pijnigde de revue gepasseerd. Met als stip op nummer één, nog voor de bloederige praktijken veroorzaakt door het nagelknippertje: de deur. Dit gebruiksvoorwerp is op verschillende manieren inzetbaar. Zoals wanneer je jezelf toegang verschaft tot een andere ruimte, opeens een bonk hoort en dat geluid gevolgd wordt door het gekrijs van één van je telgen die achter de deur bleek te zitten. Of, nog erger: wanneer je de deur naar de wc opent voor een kind met hoge nood en de onderkant over de wreef van het kindervoetje schraapt. Ik heb ook wel eens een deur geopend waarna het hoofd van mijn op de heup gedragen peuter tegen het kozijn botste.
Schuldgevoelens
Ongelukjes met kinderen leveren steevast schuldgevoelens op. Uiteraard. Mijn schuldgevoelens raken iets verzacht door de wetenschap dat ik niet de enige ben die zulke onhandigheden meemaakt, wat mijn gevoel een mislukkige moeder te zijn iets vermindert.
Laatst duwde een moeder voor de school het portier van haar auto dicht en bemerkte al doende een weerstand wat het handje van haar dochtertje bleek te zijn. Het meisje zette het, al wapperend met haar gekwetste handje, op een krijsen. Het geblèr ging over in een gedempt sniffen nadat de rood aangelopen moeder had geconstateerd dat er zo op het eerste oog niets gebroken of gekneusd leek. Een leermomentje voor alle aanwezigen. Sindsdien controleer ik altijd drie keer of alle kinderhandjes ‘binnenboord’ zijn.
Voorzorgsmaatregelen
Ongelukjes met kinderen; we hebben er als ouders vaak nachtmerries over. Daarnaast heb ik de merkwaardige obsessie ontwikkeld om op de nieuwssites alle nare berichten over ongelukken waarbij (kleine) kinderen betrokken waren te lezen en vervolgens maatregelen te treffen om dergelijke situaties te voorkomen, zoals bijvoorbeeld alle ramen op de bovenste verdiepingen op slot draaien en de sleuteltjes weggooien.
Konden we onze nakomelingen maar beschermen tegen al het leed dat op deze aardbol aanwezig is. Maar ja, een ongeluk zit soms toch in een klein hoekje… En ongelukjes met kinderen al helemaal!
Lees ook: Ongelukken in het verkeer: vrouwen zijn vaker slachtoffer