Ongelukken in het verkeer: vrouwen zijn vaker het slachtoffer

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in het verkeer. Dat weet je, als je ooit een ongeluk mee hebt gemaakt. Het kan zo gebeurd zijn. Ook buiten jouw schuld om. Vorig jaar vielen er 629 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het overgrote deel daarvan zijn fietsers. Maar ook opvallend: er zijn ook meer vrouwen onder verkeersslachtoffers. Ongelukken in het verkeer lopen voor hen vaker slecht af.

Hit the road Jane

Ongelukken in het verkeer: ze komen dagelijks voor. Ook ongelukken met een dodelijke afloop. En uit onderzoek is nu gebleken dat daar vaker vrouwen bij betrokken zijn. Vóór de eerste de beste kerel gaat beweren dat dat door onze rijstijl komt… dat is dus niet zo.

Over het algemeen zijn mannen beter in de praktische bediening van de auto. Ze schatten ruimtes beter in en zijn daardoor beter in bijvoorbeeld inparkeren. Maar rijden mannen dan ook veiliger dan vrouwen? Nee dus! Zo dragen ze minder vaak hun gordel. Zitten ze vaker op hun telefoon achter het stuur. En rijden ze vaker met een borrel (te veel) op. Toch komen vrouwen vaker om in het verkeer. Hoe zit dat dan?

ongelukken in het verkeer

Ongelukken in het verkeer onder vrouwen

De rijstijl van vrouwen is dus over het algemeen juist veiliger dan die van de gemiddelde man. Waarom lopen ongelukken in het verkeer juist voor hen dan vaker slecht af? Het heeft in ieder geval niks te maken met nog snel even een make-upje bijwerken. Sterker nog, het heeft niks met ‘de vrouw’ op zich te maken… maar met haar vervoermiddel.

Vrouwen rijden namelijk vaker in kleinere auto’s. In koekblikkenn. Hierdoor zijn ze ook kwetsbaarder in het verkeer. De dikke bak van manlief kan een aanzienlijk harder stootje hebben. Ook fietsen vrouwen vaker. Fietsers zijn de meest kwetsbare groep in het verkeer. Met andere woorden: we zijn een stuk minder beschermd als we de weg op gaan. Ook al dragen we braaf onze gordel.

Een stoere auto voor vrouwen, why not?

Bescherming in het verkeer

Wat kan je zelf doen om veiliger te zijn als je de weg op gaat? Ten eerste: ga voor een veilige auto. Dat wil ook weer niet zeggen dat iedereen in een dikke bak moet rijden. Daardoor wordt het immers voor fietsers weer minder veilig. Maar laat je voor aanschaf goed informeren over de verkeersveiligheid van je nieuwe auto. Zitten er bijvoorbeeld airbags in?

Op de fiets zorg je uiteraard voor goede bescherming en verlichting. Draag altijd een scooterhelm, als dat je vervoermiddel is. En leer je kids zo vroeg mogelijk de verkeersregels. Leren fietsen is niet alleen leren het evenwicht te bewaren… het gaat vooral ook om veilig de weg op gaan. Gelukkig wordt daar ook op school flink rekening mee gehouden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven