Ontbijten aan tafel: de beste manier om de dag te beginnen!

Ontbijten aan tafel: doen jullie dat elke dag? Mijn man en ik hebben een vrij strak ochtendschema. Hij staat op en gaat ontbijten, terwijl ik mijn moeder/dochtermomentje pak. Ik voed dochterlief liggend op ons bed. Heerlijk warm tegen elkaar aan.

Ik haal haar slapend uit haar bedje na mijn 1e wekker. Eigenlijk zou ik manlief eens moeten vragen of hij haar wil brengen als hij opstaat, bedenk ik me nu .. Hmm, idee! Maar goed, hij gaat ontbijten, ik voeden. Dochterlief nog even een halfuurtje in haar bedje, hij douchen, ik ontbijten. Ik douchen, hij aankleden. Hij haar wassen en aankleden, ik mezelf aankleden en opmaken. En dan de deur uit. Hij richting zijn werk, ik via het kinderdagverblijf richting mijn werk.

Ochtendroutine

Het gaat al drie maanden perfect met deze ochtendroutine en gelukkig hoeft het maar drie van de vijf dagen zo, want we hebben beiden een vrije dag met ons meisje. Maar straks gaat zij natuurlijk ook ontbijten. En dan wil ik er eigenlijk een gewoonte van maken om aan tafel te ontbijten.

Ik vind dat wij dan dus het goede voorbeeld moeten geven en minimaal één van ons met haar aan tafel moet gaan ontbijten. En kinderen eten niet zo snel. Dus de wekker moet eerder. Een halfuur eerder, gok ik. En dat is vroeg, voor-zes-uur-vroeg. En daar zie ik dus best tegenop. En manlief ook.

Ontbijten aan tafel: waarom zou je?

Eten is een feestje en ontbijten dus ook. Dat eten een feestje is begrijpt ons kleine moppie trouwens al heel goed, of laat ik het anders stellen: zij maakt er een feestje van. Tijdens de fruit- en groentenhapjes wordt de lepel na een paar happen overgenomen en gaat alle kanten op – ook richting haar mondje. Dat ze met zelf eten wat minder binnenkrijgt dan met voeren nemen we voor lief, voorlopig voorziet de borstvoeding haar nog van voldoende voedingsstoffen. Maar straks wordt het tijd voor ontbijten aan tafel. Waarom dat zo belangrijk is?

Ontbijten aan tafel geeft structuur

Omdat veel kindjes al lastige eters zijn is ontbijten aan tafel een aanrader. Het zorgt namelijk voor een vast ritme en duidelijkheid. We zitten aan tafel, dus we gaan nu eten. Dat geldt trouwens ook voor het avondeten. Eten jullie voor de tv, met regelmaat? Dan kan eten aan tafel ook rust bieden tijdens maaltijden.

Rustig je dag beginnen

Ben jij ’s morgens ook de helft van de tijd aan het haasten? Een gestructureerde ochtendroutine kan daar bij helpen. En ontbijten aan tafel ook! Zo last je steevast een rustmomentje in voor jullie allemaal weer aan je dag beginnen. En rust in de ochtend is een stuk prettiger dan stress, zelfs als je er een half uur eerder voor op moet staan. Ik neem ’s morgens graag de tijd voor een lange wandeling met de hond, en een gezond granenontbijt.

Family time = quality time

Last but not least: ontbijten aan tafel zorgt ook weer voor een fijn gezinsmomentje. In de meeste gezinnen is samen lunchen niet mogelijk. Dan blijft er alleen de avondmaaltijd over waarbij je even gezellig samen aan tafel zit. Dus waarom zou je van het ontbijt niet net zo’n leuk gezinsmomentje maken? Als het ochtendhumeur dat tenminste niet in de weg staat…

1 gedachte over “Ontbijten aan tafel: de beste manier om de dag te beginnen!”

  1. Pingback: Mamsatwork | 18-04-2013 | mijn leven als mama

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven