Ontdek je passie, maar maak er NIET je werk van

“Ontdek je passie en maak er je droombaan van!”
Dit lijkt het credo te zijn tegenwoordig. En ondanks dat ik er zelf ook aan mee doe (mijn e-book kreeg uiteindelijk na veel wikken en wegen tóch de titel “Van Droom naar Droombaan”), wil ik dit hypen van van je passie je droombaan makenwat nuanceren.

Waarom? Omdat het suggereert dat je:

  • als mens iets mankeert als je geen passie hebt of die (nog) niet ontdekt hebt
  • van je passie je werk MOET maken
  • je alleen gelukkig kunt zijn als je van je passie je werk maakt

Heb je je passie nog niet ontdekt? Dat is niet zo gek!

Passie in je werk ervaar je als je werk doet waarin je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je energie van krijgt. Iedereen heeft kwaliteiten en drijfveren. Jij dus ook. Je vindt het hooguit lastig om die te benoemen. En dat is helemaal niet zo gek. Eerder schreef ik dit blog over waarom het lastig is om je eigen kwaliteiten te benoemen.

Wat er volgens mij werkelijk toe doet als je met passie wilt werken, is dat je werk doet dat bij je past.

Waarvoor je een grote bevlogenheid voelt, wat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven. Als je kunt benoemen wat jouw werk zinvol maakt en waarvoor jij met plezier je bed uit komt dan zijn kun je je werk met passie doen. Dat is iets anders dan van je passie je werk maken.

Van je passie je werk maken kan een bijzonder slecht plan zijn!

Een passie is iets waar je echt warm voor loopt en veel tijd aan wilt besteden. Veel mensen geven uiting aan hun passie in een hobby. Een hobby kost tijd, maar ook geld. En dat is een belangrijk verschil tussen een hobby en werk. Je passie tot werk maken is alleen een goed idee als het realistisch is om hiermee binnen een bepaalde tijd je brood te verdienen.

Werk moet geld opleveren. Een hobby kost geld.

Maar belangrijker nog: een hobby is heel functioneel. Een hobby helpt je om te ontspannen, om je werk los te laten, lekker bezig te zijn met iets wat je enorm boeit. Je inkomen hangt er niet vanaf dus er ligt minder druk op het goed doen of voldoen.

Een hobby is eigenlijk onmisbaar NAAST je werk.

Het is wat mij betreft een misvatting dat je alleen gelukkig kunt zijn in je werk als je van je passie je werk maakt. Dit streven kan een behoorlijke druk op je leggen. En we maken elkaar hiermee goed gek. Hoeveel dertigers spreek ik niet die balen van hun werk en het gevoel hebben dat ze het niet goed aanpakken. Omdat ze geen idee hebben wat hun passie is en afgunstig kijken naar vrienden die in hun ogen wél van hun passie hun werk hebben gemaakt.

Goed nieuws dus als je je hierin herkent.

Laat je niet aanpraten dat je eindeloos naar je passie moet blijven zoeken om zo het geluk in je werk te vinden.

Zoek naar wat jou plezier geeft en hoe je met bevlogenheid kunt werken.

Jouw passie en droombaan vinden? Dat houdt wat mij betreft in: eerlijk kijken naar wat geluk in je werk voor jou betekent en werk doen dat bij je past.

Vanuit bevlogenheid werken betekent ook je talenten benutten in je werk.  Volg de workshop “Grow your talent” op het loopbaanevent voor hogeropgeleide dertigers The Career Garden op 17 maart. Voor slechts € 20,- kun je op The Career Garden stil staan bij je loopbaan en nieuwe inspiratie opdoen voor je werk. Met lezingen over de veranderende arbeidsmarkt en wat die van jou als professional vraagt, een masterclass Solliciteren met social media en diverse workshops op het gebied van work-life balance, ondernemerschap, talent, LinkedIn, slimmer werken en netwerken. Kijk hier voor alle informatie en aanmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven