Ontdekken wat je leuk vindt? Het dertigersdilemma!

Zo rond je dertigste levensjaar kan het gebeuren dat je even niet zo goed meer weet hoe of wat. Je wilt van alles en het liefst zo perfect mogelijk. Je wilt dat dingen anders gaan dan nu, maar je weet niet hoe of misschien nog wel erger: je weet niet wat. Ontdekken wat je leuk vindt kan best lastig zijn.

Iets knaagt aan je, maar waarom is jou niet duidelijk. Herkenbaar? Welkom bij het dertigersdillema!

Ontdekken wat je leuk vindt dertigersdilemma

Is dit alles?

Doe Maar zong er al over. “Is dit alles?” En dat kan het gevoel zijn dat ook jou besluipt. Of misschien is het juist dat er te veel is wat je kiezen kunt, waardoor je altijd bang bent dat je de verkeerde keuzes maakt. Twijfel slaat toe.

Hoe weet je nou wat je moet kiezen? Volg je hart, zeggen ze dan. Maar dat is nogal makkelijk gezegd. Want wat zegt mijn hart dan? Hoe kan je nu ooit ontdekken wat je leuk vindt?

We geven je een aantal tips om dit te ontdekken waardoor jouw dertigersdilemma, ook wel quarterlife crisis of dertigers dip genoemd, als sneeuw voor de zon verdwijnt en jou juist de kans geeft om te groeien in je ontwikkeling.

Ontdekken wat je leuk vindt: onderzoek!

Hou voor jezelf eens bij waar je gelukkig van wordt. Gewoon een simpel lijstje met wat trefwoorden is genoeg. Zo leg je meteen de nadruk op de mooie dingen die gebeuren, wat het positieve gevoel zal versterken.

Dat is mooi meegenomen, maar het is ook bedoeld om zo voor jezelf te ontdekken van welke activiteiten of situaties jij positieve energie krijgt.

Logisch dat dat de dingen zijn waar je iets mee mag gaan doen, zodat het vaker voor zal komen. Je zou het ook kunnen doen met de dingen die je echt vervelend vindt en dat je die dan probeert los te laten.

Wat vond je vroeger leuk?

Weet je nog wat je vroeger leuk vond om te doen? Of wat jouw kinderdroom was? Probeer die dingen weer eens op te pakken!

Vaak blijkt dat je nog altijd energie krijgt van deze bezigheden. Misschien kan je het oppakken als een leuke vrijetijdsbesteding of wellicht is het de moeite waard om toch nog eens naar die jeugddroom van je te kijken…

Ontdekken wat je leuk vindt: zo doe je dat

Leef bewust, geniet bewust

Heb je het gevoel dat je leven weinig inhoudt? Is dat wel echt zo? Kan het niet zo zijn dat je vooral in je hoofd bezig bent met alles wat nog moet, wat was of hoe het zou moeten worden? Anders gezegd: ben je er wel helemaal bij?

Door bewust te genieten van het moment zal je leven veel rijker voelen. Want je zal dan veel meer moois bewust meemaken. De lach van een kind, de knipoog van een voorbijganger en meer van die kleine momentjes, die wel degelijk even een gevoel van geluk kunnen geven.

Of nog ‘dieper’: het gesprek met je partner wordt veel waardevoller als je niet zomaar een beetje ja en nee knikt.

Hij/zij voelt zich gehoord en zal daardoor weer fijner reageren op jou. En bewust leven wil ook zeggen dat je veel duidelijker door zult hebben wat je echt blij maakt! Of wat je toch echt liever anders wilt! En zo kan je dus beter ontdekken wat je leuk vindt.

Lekker bewegen

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Door te bewegen kom je ook meer in je lijf terecht en kan je hoofd even tot rust komen. Het gekke is dat je vaak meer energie hebt na een uurtje sporten dan na een uurtje ‘verveeld luieren’.

Ontdekken wat je leuk vindt is ook bij dit punt belangrijk. Het is immers veel leuker om te sporten als je iets doet wat je ook echt leuk vindt. En daarmee is het op het moment zelf niet alleen fijner, maar je zult het ook langer vol houden.

Tijd voor jezelf

Weten wat je wilt, wat je leuk vindt of waardevol: dat kan pas als je ook echt bij jezelf te rade kunt gaan. Plan dan ook tijd voor jezelf in om echt me-time momenten te creëren.

Mediteer, doe zoiets als yoga, schrijf in je dagboek op wat jou ook het meeste aanspreekt om even naar je eigen kern terug te keren. Ook zo kan je helder krijgen wat er nu is en wat er verandert moet worden.

Wat zou je doen als alles kon?

Misschien durf je niet voluit toe te geven aan wat je verlangt, omdat je denkt dat je het toch niet kan. Zo hou je jezelf eigenlijk gevangen in verwachtingspatronen en in dit geval zelfs een patroon van jezelf. En dat is jammer!

Leef voluit wie je bent en bedenk nou eens wat je zou willen doen als je aan niemand verantwoording zou hoeven afleggen, je met niemand iets te maken had én je geld genoeg had. Dat wat er uit komt maakt duidelijk wat je wilt.

De volgende stap kan zijn om toch te streven naar die droom. En onthoud dat de weg ernaartoe als een feestje is, ongeacht of je het ooit zult halen…

Bij voorbaat je droom al opgeven en het onderhuids blijven voelen is waarschijnlijk veel vervelender. En als die droom toch echt een droom blijkt te zijn en niet kan uitkomen?

Ook dan kan je dit het beste onder ogen komen en het niet blijven verbergen. Dat suddert en zorgt ervoor dat je altijd dat ontevreden gevoel zult houden.

Accepteer, laat los en maak een nieuwe mooie droom.

Keuzes maken om te ontdekken wat je leuk vindt

Het klinkt allemaal heel leuk en simpel…maar dat is het gewoonweg niet altijd. Weet dat je niet de enige bent met een dertigersdip.

Ontdekken wat je leuk vindt is voor veel mensen lastig. Veel dertigers (of bijna dertigers) hebben er last van en het hoort er misschien ook wel gewoon bij. Kan je wel een beetje hulp gebruiken? Praat erover. Met je partner, vrienden, familie of zoek een coach die met dit thema bekend is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven