De economische crisis treft velen. De manier hoe je hiermee omgaat verschilt per persoon. De ene lijkt vrijwel zorgeloos te zijn terwijl bij de ander regelmatig doemscenario’s voorbij komen.
Voor veel mensen komt de balans tussen werk & privéleven nog meer onder druk te staan.
Je bent opgelucht en blij als je je baan kunt behouden.
Het betekent vaak wel dat hetzelfde of meer werk gedaan moet worden met minder mensen. Overwerken komt steeds meer voor, mede door de crisis en Het Nieuwe Werken
Extra werkdruk is een korte periode wel vol te houden, maar wat als dit langer duurt en dat overwerken meer een regel dan uitzondering is?
Wat kun je doen als je zorgen je dagelijkse doen bepalen of als de werkdruk zo hoog wordt dat je je zowel thuis als op je werk gestrest en moe voelt?
Blijf communiceren.
Geef op je werk aan waar je grenzen liggen en wat jij nodig hebt om je werk goed te doen. Geef het aan als de werkdruk langdurig te hoog ligt. Als je blijft doorgaan zonder aan te geven wat er speelt, zijn de gevolgen voor jezelf en de werkgever vaak ernstig.
Houd overwerken in de hand.
Houd je eigen balans tussen werk & privé goed in de gaten. Probeer bewust keuzes te maken wanneer je langer op je werk blijft of wanneer je beslist thuis nog te gaan werken.
Zie je gedachten niet als de waarheid
Maak je je veel zorgen en nemen je gedachten je vaak mee naar wat er allemaal kan gebeuren, probeer dan je gedachten bewust op te merken. Klopt het wel wat je denkt of kan het ook heel anders lopen. Bedenk: gedachten zijn geen feiten!
3 rustmomenten per dag
Om in balans te blijven werkt het erg goed om op je werk en thuis drie rustmomenten in te bouwen. Momenten helemaal voor jezelf. Hierin richt je je aandacht op jezelf; wat gaat er door je heen, welke gevoelens heb je en wat voel je in je lichaam.
Deze rustmomenten zorgen ervoor dat je minder op de automatische piloot leeft, je minder snel gespannen bent en beter slaapt.
Zorg voor ontspanning
Onderzoek voor jezelf welke activiteiten energie geven en welke energie kosten.
Wat is belangrijk om te doen als je uit balans raakt en wat is belangrijk om vooral niet te doen?
Er zijn een aantal belangrijke signalen dat je boog te lang gespannen staat:
– je bent voortdurend moe, gespannen en hebt weinig energie
– je bent ongeduldig, hebt een kort lontje en reageert je af op je kinderen en partner
– je wordt regelmatig meegenomen door je gedachten en heb weinig aandacht voor wat er op dat moment gebeurt
– je bent chaotisch en je rondt weinig af
– Je slaapt slecht en onrustig
– zelfs de activiteiten die je voorheen energie gaven ga je uit de weg
Als je deze signalen herkent, om wilt leren gaan met de toenemende werkdruk en meer balans wilt tussen je werk & privéleven, dan kun je terecht bij Moederwerkt!
Moederwerkt! coacht en traint werkende moeders om meer balans te krijgen in de verschillende onderdelen van hun leven. In coaching en training maakt Moederwerkt! onder meer gebruik van mindfulness.
Voor meer informatie en een gratis kennismakingsgesprek + advies, zie Moederwerkt.nl.