Eén stap vooruit en weer 2 achteruit, de ontwikkeling van mijn peuter is grillig

Mijn lieve Lulu is nu bijna tweeëneenhalf jaar en een heerlijk kind. De nieuwste ontwikkeling van haar is haar sociale gedrag. Ze is soms nog super verlegen en verschuilt zich dan het liefst achter pappa of mamma. Maar netjes een handje geven doet ze dan weer wel om zich vervolgens weer snel achter pappa of mamma’s benen te verstoppen. Heb je eenmaal haar hartje gewonnen? Dan is ze niet meer bij je weg te slaan en rent ze blij op je af als ze je weer ziet. De ontwikkeling van een kind van 2 jaar oud is in ons geval echter nogal wisselvallig, gaan we op een bepaald gebied vooruit? Dan zetten we op een ander gebied weer 2 stappen achteruit!

Ontwikkeling kind 2 jaar; wat is ‘normaal’ ?

Afijn, mijn meisje leert dus hoe ze met anderen om moet gaan. Een dikke knuffel en kus blijven dan niet achterwege en dan komt ze ook nog haar nieuwe aanwinst aan je voorstellen (ze vergeet dan even voor het gemak dat jij degene bent geweest die de voordeur voor haar nieuwe aanwinst heeft open gedaan.) Nu heeft ze ook nog eens asseblief, danku en kezondheit in haar vocabulaire zitten en dat zorgt regelmatig voor nog een extra worstje bij de supermarkt of een extra snoepje op een verjaardag. “Wat een lief en beleefd kindje en ze is nog maar 2,5!”, hoor ik dan ook regelmatig en eerlijk….dat maakt mij zo trots als een pauw. Niet alleen mij overigens, want oma neemt haar graag nog een extra keertje mee naar bijvoorbeeld de supermarkt om te pronken.

Op het gebied van beleefdheid en sociale contacten zet ze dus een goede stap vooruit in haar ontwikkeling. Ze heeft, in mijn ogen, een grote stap gezet richting een lief, sociaal en beleefd kindje, maar helaas heeft ze nu 2 grote stappen achteruit gezet op twee andere gebieden: slapen en zindelijk worden.

Lees ook: Nachtmerries bij je kind, 4 tips om daar mee om te gaan

ontwikkeling kind 2 jaar

Slapen is een drama tegenwoordig

Ze is vanaf de eerste weken al een grote slaapkop. We hebben op het begin, toen ze nog s’ nachts voedingen kreeg, vaak met onze handen in het haar gezeten. Madam wilde gewoon niet wakker worden en al helemaal niet drinken. Klinkt als een heerlijke luxe dat slapen, maar je raakt bloedzenuwachtig als je meisje moet drinken (want hey dat had de kraamhulp gezegd) en ze als een lappenpop tegen je aan ligt en geen moeite doet om te drinken.

Anyway, sinds een paar weken heeft ze ineens “dromen”. Ze wordt s’ nachts gillend wakker en wil absoluut niet slapen. Haar troosten en haar vervolgens weer in bed leggen helpt niet, weglopen en om de paar minuten terugkomen werkt niet en toen heb ik iets heel stoms gedaan…..ik ben bij haar gebleven. Een nachtje logeren bij mijn dochter….geen goed idee. Want nu wil ze dus dat ik tijdens haar middagdutje en haar avondslaapje bij haar kom liggen. Echt heel stom van mijzelf, maarja als je zo moe bent, verlies je, je gezonde verstand wel eens.

Ook het zindelijk zijn is achteruit gegaan

Wat was ik trots. Drie dagen zonder luier laten lopen en mijn meisje was, dankzij het gebruik van leuke stickers, zo goed als zindelijk overdag. Maar toen ging ze naar schooltje toe. Ik heb aangegeven dat ze zindelijk is, maar dat ze best wel haar luier aan mag, maar dan wel iedere keer op de wc gezet moet worden.

Lees ook: poepen op de wc is geen eenvoudige klus; let’s talk shit

Ik heb zo’n idee dat dat niet gebeurd is, omdat madam plotseling moeite had met mamma die wegging. Mamma moest namelijk ook blijven op schooltje en ze huilde tranen met tuiten als ik toch wegliep. Overdag was ze dan ook best pieperig en ik denk dat ze het daarom een beetje hebben laten schieten. Geen probleem, we gaan gewoon weer oefenen. Alleen…..nu wil ze dus niet meer poepen, niet in haar luier maar ook niet op het potje. Als gevolg daarvan heeft ze nu last van obstipatie en pijn in haar buik, wat uiteraard resulteert in een gillend kindje. Laxeermiddel van de dokter wordt ingezet, maar zelfs dan probeert ze het met alle macht in te houden.

Hoe hebben jullie de ontwikkeling van jullie kind tussen de 2 en 3 jaar ervaren? Hebben jullie ook ontdekt dat het nogal wisselvallig kan zijn of juist niet? Gewoon een groeiende lijn? Ik ben op zoek naar ervaringsverhalen van anderen. Wat denken jullie over het slapen en poepprobleempje?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven