Ontzuren om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen

Zuur, daar moet je van houden. Maar verzuren, daar is geen mens blij mee. Nooit van gehoord? Dan heb je vast onder een steen geleefd 😉 . De laatste jaren hoor je het namelijk steeds vaker: mensen zijn volop aan het ontzuren. En nee, da’s geen beauty treatment voor schoonmoeders! Ontzuren doe je om afvalstoffen in je lijf kwijt te raken. Gaat er nog steeds geen belletje rinkelen? No worries, je leest er hier alles over. En natuurlijk het allerbelangrijkste: wat je kan doen om verzuring van je lichaam te verminderen. Hoe ga je te werk als je wilt ontzuren? Want niemand wil als zuurpruim door het leven, of wel soms?

Ontzuren, wat is dat?

Je hoort er de laatste tijd alleen maar meer en meer over: ontzuren. Niks van meegekregen? Lees dan vooral nog even door 😉 . Verzuring houdt in dat afvalstoffen zich ophopen in je lichaam. Dat is heel normaal en je kan het ook niet stoppen. Maar wel verminderen. Door het gebruik van basische producten op het gebied van voeding en gezondheid kan je de zure afvalstoffen neutraliseren. De opgebouwde zuurresten (heerlijk woord) worden dan grotendeels uit het lichaam verwijderd. Is dat nodig dan, hoor ik je denken? Verzuring van je lichaam heeft allerlei nadelige effecten. En het kan zelfs leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen. Zeker de moeite waard om je wat meer in te verdiepen dus! Je huisje maakt je ook schoon (de een wat vaker dan de ander). Dus waarom zou je dat met je lichaam alleen aan de buitenkant doen, onder de douche? Ook je binnenkant heeft af en toe wat TLC nodig 😉

Het huishouden van je lichaam

Net als in je huishouden, hopen afvalstoffen zich ook in je lichaam op. Urinezuren bijvoorbeeld. Of azijnzuren, de overblijfselen van suikers, vetten en zoetstoffen. Melkzuren hou je over als je je spieren overmatig belast. En looizuren beginnen zich op te hopen als je teveel koffie en zwarte thee drinkt.

Afvalstoffen scheidt je lichaam zelf uit. Via je huid door te transpireren, door je nieren via je urine, en door de longen, via je ademhaling. Naarmate je ouder wordt krijgt je lichaam daar steeds meer moeite mee. En dan gaan die afvalstoffen zich ophopen in je lichaam. Nu wordt het lastig om die met plumeau en stofzuiger te lijf te gaan, maar gelukkig zijn er andere manieren om je lichaam ‘schoon’ te houden. Namelijk door te ontzuren. Door stress, medicijnen, negatieve emoties, alcohol, roken en drugs kan verzuring ontstaan. Maar ook door verkeerde voeding, overmatige spierbelasting en luchtvervuiling. Lastig om jezelf daar tegen te wapenen dus. Toch is het tegengaan van verzuring belangrijker dan je misschien denkt.

Waarom zou je?

Wanneer zure afvalstoffen zich ophopen in je lichaam, kan je dat op den duur wel degelijk gaan merken. Bijvoorbeeld omdat je last krijg van spier- en gewrichtsklachten, allergieën of infectiegevoeligheid. Ook kan je merken dat je slechter slaapt, weinig energie hebt of veel zweet. Vooral zweetvoeten kunnen er op wijzen dat je lichaam probeert het teveel aan afvalstoffen kwijt te raken. En dat is niet voor niks: door een teveel aan afvalstoffen word je lichaam ‘sneller ouder’. En je haar kan er zelfs door gaan uitvallen! Dat laatste alleen lijkt me al genoeg reden om aandacht aan ontzuren te besteden 😉 . Zeker omdat de eerdergenoemde klachten kunnen leiden tot écht serieuze problemen. Zoals jicht, artrose, en zelfs een hartinfarct. Hoog tijd om ons in ontzuren te verdiepen dus, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En hoe weet je eigenlijk hoe zuur je zelf bent?

Hoe hoog is jouw zuurgraad?

Bang dat je zuurgraad misschien een tikkie hoog is? Of ben je gewoon benieuwd na het lezen van dit artikel? Dan kan je je eigen zuurgraad eens onder de loep nemen. Die kan je namelijk heel makkelijk meten. Je haalt gewoon papieren test-stripjes bij de apotheek of drogist en dompelt deze in je ochtendurine. Ja ja, je moet er wat voor over hebben 😉 . Vervolgens kan je de PH-waarde van je lichaam aflezen, die de zuurgraad aangeeft. Daarbij geldt: hoe lager de PH-waarde, hoe zuurder. De pH-waarde is idealiter 7,4. Is de waarde die je meet lager dan 7, dan duidt dat op verzuring. Hieronder lees je meer over wat je daar allemaal tegen kan doen.

Ontzuren doe je zo

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de verzuring van je lichaam te verminderen. Helemaal stoppen kan je het niet, want ouder worden hoort in ieder geval voorlopig nog gewoon bij het leven 😉 . En da’s maar goed ook. Door je lichaam te ontzuren zorg je er wél voor dat je prettiger oud wordt. En het kan op verschillende manieren.

Allereerst is gezonde voeding essentieel wanneer je wilt ontzuren. Beperk je suikerinname tot een minimum, en mijd frisdranken en gezoete vruchtensappen. En hoe je ook kan genieten van een goede biefstuk: doe rustig aan met rood vlees. Basisch voedsel zoals gerste- en tarwegras is juist wel een aanrader. Ook groentes en fruit zijn goed en basisch.

Afgezien van gezond eten is het vermijden van stress belangrijk. Helaas weten we uit ervaring dat dat niet altijd te vermijden valt. Toch is het belangrijk om stress te proberen te voorkomen. Het zorgt er namelijk voor dat er relatief veel afvalstoffen vrijkomen. Van tijd tot tijd gewoon effe semi-verplicht ontspannen dus, da’s heel gezond!

Verder zijn er allerlei producten op de markt waarmee je het ontzuren verder kan doorvoeren. Ontzurende thee, druppels, badzout… je kan het zo gek niet bedenken. En we hebben er al een aantal voor je getest, check onze reviews maar eens!

Scroll naar boven