Onze puber is dronken: daar heb je als moeder pas ’n kater van

Je waarschuwt ze wel honderdduizend keer. Maar voor iedere ouder komt er een dag waarop het zo ver is. Bij ons was dat afgelopen weekend. Het was zover: ons kleine meisje… Herstel: onze puber is dronken. Voor de eerste keer écht dronken.

Lees ook: Pubers en alcohol; het is allemaal best ingewikkeld

Saturday Night

Het is zaterdagavond en we hebben goede vrienden op visite. We praten over van alles en nog wat en uiteraard komen onze kinderen veel ter sprake. Ook zij zitten in de pubers en delen onze zorgen. Het is gezellig en als de bel gaat schrikken we. Is het al zo laat? Al gauw horen we een hoop kabaal bij de voordeur en wordt onze dochter door een paar vrienden thuisgebracht. “Ze kon zelf niet meer fietsen”, werd er lachend bij verteld en binnen een paar minuten is iedereen weer weg. Dan weten we het al: onze puber is dronken.

Jolig komt ze de kamer binnen. Normaal gesproken is ze al behoorlijk aanwezig, maar nu praat en lacht ze aan één stuk door. We verstaan er geen bal van en al gauw is het ons duidelijk. Onze puber is dronken. Maar niet gewoon een beetje aangeschoten, eerder ladderzat! We sturen haar gelijk naar boven en laten daarna onze vrienden uit, die er hartelijk om moeten lachen. Als we na een half uur boven komen ligt mevrouw nog met haar kleren aan op bed. Met veel moeite krijgen we haar zover dat ze toch haar pyjama aandoet en daarna is het stil.

Onze puber is dronken: wat nu?

De volgende dag komt ze tot mijn verbazing fris en fruitig beneden. Maar die éne zin blijft maar door mijn hoofd dwalen. “Onze puber is dronken”. Praten dan maar. Ik vraag haar om uitleg en trots begint ze op te noemen wat ze heeft gedronken. “Als jij dat allemaal had gedronken mam, dan zou je allang bewusteloos zijn geweest” zegt ze er lachend bij en op dat moment vind ik het jammer dat ze er niet doodziek van is geworden.

In eerste instantie denk ik nog dat ze een grapje maakt (want ik ken haar), maar als ik de volgende dag de berichtjes op haar Facebook lees, staan mijn haren recht overeind. Verbaasd lees ik dat mijn dochter midden op de straat heeft gelegen en dat iedereen zo om haar moest lachen. Verder heeft iemand een foto geplaatst waarop ik mijn dochter tussen twee vrienden zie hangen met een bierflesje in haar hand. “Volgende week weer?” staat er bij en ik moet me beheersen om er niet gelijk onder te zetten: “Ik dacht het niet!”.

Huisarrest

We besluiten haar, na een goed gesprek, een weekend huisarrest te geven en nonchalant haalt ze haar schouders op. “Goed hoor… als jullie dat willen”. Het lijkt er dus op dat het haar niets doet, maar het tegendeel is waar. De dagen erna krijgen we zelfs sms-jes van vrienden (al dan niet door haar aangestuurd) die ons smeken of ze toch mee mag, maar… we houden onze poot stijf. De rest van de week gunt ze ons geen blik meer waardig. Wat had ik graag het volgende berichtje op haar Facebook gezet:

“Beste vrienden. Onze dochter blijft aankomend weekend eens gezellig thuis bij haar vader en moeder. Wij willen namelijk ook wel eens lachen met haar!”

Na enig overleg besluit ik ook dat niet te doen. “Wel jammer” gniffel ik tegen mijn man, maar volgens hem bereik ik er alleen maar mee dat ze me gelijk van haar Facebook verwijderd.

Onze puber is dronken: maar niet dit weekend

Dat weekend blijft ze dus thuis en als we die zaterdagavond vragen of ze gezellig beneden komt zitten antwoord ze: “Nee dank je… ik zit hier goed hoor”. We zien haar het hele weekend bijna niet en dat is haar straf naar ons toe. Wij zijn tenslotte de vreselijkste, stomste en meest ouderwetse ouders die er bestaan, want andere ouders doen niet zo lullig.

Ze heeft met haar actie een hoop aandacht gekregen, maar dat ze niet meer precies weet wat ze heeft gedaan zit haar kennelijk toch niet helemaal lekker. De week erna bespeuren we gelukkig wat kleine veranderingen in haar gedrag. “Zou ze er toch iets van hebben geleerd?”

Meer lezen over tieners en (overmatig) alcoholgebruik? Kijk dan op de website van het Trimbos Instituut.

Lees ook: De eerste vakantie zonder ouders – een mijlpaal voor je tiener en voor jou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven