Onzeker kind dat twijfelt en zich angstig voelt; hoe ga je daar mee om?

Ik heb een onzeker kind. Dat heeft ze van geen vreemde… Ook ik kan wel eens onzeker in mijn vel zitten. Zeker vroeger, toen ik haar leeftijd had. En dus weet ik maar al te goed hoe moeilijk ze het heeft. Heb jij ook een onzeker kind? En wil je ook niets liever dan helpen – maar weet je niet goed hoe? Dan lees je hier meer over dit moeilijke onderwerp.

Lees ook: Kinderen zelfbeheersing leren: 5 tips om de (impuls)controle terug te winnen

Mijn onzeker kind

De tranen stromen over haar gezicht terwijl ze me vertelt hoe moeilijk ze het heeft. Hoe alleen ze zich soms voelt op school. En hoe erg ze zich soms buitengesloten voelt en hoe eenzaam haar dat maakt.

Mijn hart breekt als ik haar zo hulpeloos zie en haar lijf voel schokken in mijn armen. Van het zelfingenomen dappere meisje wat ze was, is op deze manier maar weinig over.

Het is niet de eerste keer dat ik zo met haar zit. Ze is nu eenmaal een onzeker kind. Maar zeker de afgelopen weken is dit orde van de dag. Van de avond dan met name, want dat is over het algemeen het moment waarop al haar angsten en onzekerheden eruit komen. Dezelfde angsten en onzekerheden die ik zelf nog zo goed ken en waarvan ik zo gehoopt had dat ze ze niet zou erven. Maar ze heeft ze wel en dus is er werk aan de winkel.

Werk aan de winkel

We oefenen rollenspellen. Het geeft een onzeker kind houvast in die situaties die lastig kunnen zijn. Ze is leergierig, vraagt advies en knokt om te leren omgaan met haar onzekerheden. En dat is ook haar kracht. Want ondanks het feit dat ze een heleboel dingen heel erg spannend en eng vindt, is ze geen grijze muis. Integendeel! Haar agenda staat vol met speelafspraken, kinderfeestjes en logeerpartijen. Ze is de nieuwe Adèle en Carice van Houten in één.

Ondanks het feit dat ik haar gevoelens voel en haar tranen huil, weet ik dat ze het redt. Dat ze haar demonen zal bevechten en ooit weer zo zelfingenomen en dapper nieuwe uitdagingen aangaat, zoals ze dat als klein meisje deed. Ik vertrouw erop dat ze het vertrouwen in zichzelf hervindt en tevreden zal zijn met wie ze is. Dat ze weerbaarder zal worden. Het zal haar lukken, zoals het mij ook lukte. De appel valt niet ver van de boom…

Lees ook: Mijn dochter werd op school gepest; zelfs door de leraar

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven