Je kind, daar ben je zuinig op. Alles wat je doet is gericht op zijn of haar veiligheid. Toch is er een ding, dat veel ouders over het hoofd zien. Een oogtest bij hun kind. Want hoe zit het eigenlijk met hun ogen? Hoewel de ontwikkeling van kinderen goed wordt gemonitord, hoor je zelden: doe jij maar eens een oogtest kind! Tenzij er een hele duidelijke aanleiding voor is. In dit blog: het belang van een oogtest bij kinderen. Vergis je niet, het is belangrijker dan je denkt en er zijn veel signalen die wijzen op mogelijke oogproblemen. Hier in huis weten we er alles van. Met een papa die -10 heeft en een mama die -5 heeft kunnen de kinderen niet achterblijven, dat blijkt wel weer…
Oogtest kind: het gebeurt veel te weinig
Waarschijnlijk let je op de voeding van je kind. En of hij of zij wel genoeg beweegt. Maar er is één ding dat veel ouders over het hoofd zien. Want hoe zit het eigenlijk met hun ogen? Als je zelf geen problemen met je ogen hebt, en je aan je kleintje ook niet kan merken dat er iets mis is, denk je misschien niet snel aan een oogtest voor je kind. Zijn de ogen van jouw kind ooit getest? Zo niet, dan ben je niet de enige. In een onderzoek geeft 25% van de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar aan dat de ogen van hun kinderen nog nooit zijn gecontroleerd. Pardon? In 12 jaar tijd kan er aardig wat veranderen en is een oogtest bij je kind wel degelijk van belang. Zeker met het oog op veiligheid op de weg bijvoorbeeld.
Eens per jaar geen overbodige luxe
Een oogtest kind laten doen, waarom zou je eigenlijk? Misschien denk je dat het allemaal wel los loopt. Merk je niks aan jouw kind, qua zicht? Dan is er toch ook geen reden om je zorgen te maken? We willen je natuurlijk niet bang maken, maar een oogtest bij je kind kind is geen overbodige luxe. Vaak merken kinderen zelf namelijk ook niet dat hun zicht minder is dan het zou moeten zijn. En hoe moet jij het als ouder dan signaleren?
Terwijl het zo belangrijk is: zeker als ze op school zitten. En niet alleen om de lettertjes op het schoolbord te kunnen lezen. Ook hun veiligheid in het verkeer hangt af van goed zicht. Geen oogje toeknijpen dus; laat bij twijfel de ogen van je kind onderzoeken. Sterker nog… ook al twijfel je niet, dan zou ik nog tussentijds eens naar de opticien gaan!
Je kan bijvoorbeeld al starten met het doen van eenvoudige test online. Binnen een paar minuutjes weet je dan al meer over de gezondheid van de ogen van je kind.
Hoe kan je er achter komen of je kind minder goed ziet?
Ook volwassenen merken meestal niet of nauwelijks dat hun zicht achteruit gaat. Dat gebeurt namelijk heel geleidelijk. Voor kinderen is dat net zo. En misschien zien ze al wel minder goed sinds hun geboorte, waardoor ze er eigenlijk al een beetje aan gewend zijn. Hoe kan je dan ontdekken of er aanleiding is voor een oogtest kind?
Klaagt jouw kind regelmatig over hoofdpijn na een schooldag? Is hij of zij regelmatig moe? Dat zou kunnen komen door slecht zicht. Maar er zijn ook andere signalen, die misschien minder voor de hand liggen.
Signalen waar je op moet letten voor een eventuele oogtest
- Letters of woorden overslaan
- Moeite met het lezen van de digi- of schoolbord
- Dubbelzien
- Moeite met begrijpend lezen
- Lezen beneden het leeftijdsniveau
- Letters en getallen omdraaien
- Vermoeidheid na intensief lezen
- Veel tijd nodig voor huiswerk
- Hoofd schuin houden bij het lezen of tv kijken
- Te dicht op de tv zitten
- Niet graag lezen
Herken jij bovenstaande punten? Veel ouders zullen dan misschien eerder aan dyslexie denken, maar het kan zomaar zo zijn dat de ogen van je kind minder goed zijn dan dat hoort. Dan kan het best zijn dat de schoolprestaties van je kind worden beïnvloed omdat hij of zij niet goed ziet. Een oogtest is dan altijd van belang. Bovendien voelt je kind zich vaak niet lekker, als er sprake is van verslechterde ogen. Zoals gezegd is het slim om een oogtest kind te laten uitvoeren. Tot hun 8e verjaardag gebeurt dit bij een oogarts in het ziekenhuis. Daarna kan het ook gewoon bij de opticien. En ook bij het consultatiebureau worden de ogen van je kind al een keertje onderzocht.
Het laten onderzoeken van de ogen van je kind
Waar je de ogen van je kind laat onderzoeken is ook deels afhankelijk van de leeftijd.
Consultatiebureau en oogtest bij je kind
Kinderen van 0 tot 4 jaar gaan nog naar het consultatiebureau. Daar wordt hun ontwikkeling goed in de gaten gehouden. Als je kindje 3 wordt, worden de ogen getest. Nog best een uitdaging, want hoe test je de ogen van een kleintje dat nog niet kan lezen? Van te voren moeten papa en mama dan ook aan de bak. Je kindje moet leren wat al die plaatjes precies betekenen, om straks te kunnen vertellen wat ze allemaal zien.
Hopelijk komt er niks vreemds uit dit onderzoek. Maar zelfs dan is het nog te vroeg om te kunnen concluderen dat de ogen van je kind goed zijn. Klaagt je kind veel over vermoeidheid of hoofdpijn? Of herken je de andere signalen die we noemden? Dan is het slim om toch nog een oogtest kind te laten doen.
Lees ook: Naar het consultatiebureau met een 3 jarige: drama
Op naar de optometrist
Tot achtjarige leeftijd wordt de oogtest bij een kind uitgevoerd in het ziekenhuis, door een oogarts. Is je kind tussen de 8 en 12 jaar oud dan kan je naar de optometrist. En een optometrist is geen opticien. Een opticien bekijkt namelijk alleen de gezichtsscherpte om eventuele brilsterkte te bepalen. Een optometrist bekijkt echter ook de gezondheid van je ogen en doet vaak ondersteunend werk voor een oogarts.
Door middel van plaatjes en letters worden de ogen onderzocht. Allebei de ogen tegelijk, en vervolgens ieder oog apart. Kent je kind nog niet alle letters? Geen probleem, daar wordt natuurlijk rekening mee gehouden. Het is geen meester of juf. Is je kind 12 jaar of ouder, dan wordt het onderzocht door een gediplomeerd opticien. Bij Pearle kan je prima terecht als je meer wilt weten over een oogmeting bij je kind.
Aangeraden wordt om eenmaal per jaar de ogen van je kind te laten onderzoeken. En trouwens, dat advies geldt óók voor jou! Misschien kunnen jullie er een jaarlijks uitje van maken? Geef het goede voorbeeld, en leg aan je kind het belang van goed zicht duidelijk uit. Vergeet niet om te laten zien hoe cool een bril kan zijn! Je kind ‘moet’ geen bril, maar ‘mag’ een bril.
Tip:Blijkt uit de oogtesten dat je kind een bril nodig heeft? Check dan ook voor de zekerheid je zorgverzekeraar op aanvullende verzekeringen. Want net als bij de kosten van een beugel is het ook fijn als de kosten van een bril of lenzen (deels) vergoed worden.
Een bril? Super cool!
Hoewel een bril niks meer met jampotglazen te maken heeft, loopt het imago jammer genoeg nog steeds een beetje achter. Veel kinderen vinden een bril nog steeds niet al te stoer en zijn bang om gepest te worden. Nergens voor nodig, want er zijn echt hele coole kinderbrillen tegenwoordig. Is je kind al om? Hartstikke mooi.
Helaas zijn er ook kinderen die niet om te praten zijn. “Een bril? Daar begin ik niet aan mam!” Zoonlief moest jaren geleden ook aan een bril. Hij had toch al problemen met lezen door zijn dyslexie, maar het vermoeden van slechte ogen was er ook. Na de oogtest bleek dan ook dat een bril voor op school en tv kijken geen overbodige luxe zou zijn. Helaas wilde Luc zijn bril absoluut niet op. En dwingen werkte in ons geval averechts. Ik weet zeker dat hij hem -zodra hij uit ons zicht was- gelijk weer afzette. Omdat zijn veiligheid – ook op de fiets naar school- voor ons het belangrijkste is heeft Luc nu nachtlenzen. Zo ziet hij overdag zonder lenzen en bril prima, en voelt hij zich toch zelfverzekerd.
Vertel eens, laat jij jaarlijks een oogtest bij je kind doen?
Toevallig kwamen we afgelopen mei er achter dat onze zoon van 9 een lui oog heeft! Dit viel op doordat hij ineens heel veel met zijn ogen knipperde. Na een ogentest bij de opticien werden we naar de oogarts doorverwezen. We zijn waarschijnlijk al te laat. Tot 8 jaar is een lui oog nog goed te corrigeren. Daarna kun je het nog proberen, maar de kans op verbetering is maar heel klein. Sinds hij een bril draagt, leest hij wel ineens uit zichzelf een boek….(zijn andere oog heeft ook een plusafwijking).
Hopelijk lukt het bij onze zoon nog!
Dus nu laten we voor de zekerheid ook onze dochter van 6 bij de oogarts haar ogen nakijken……..
Het is dus heel belangrijk om er op tijd bij te zijn!
Zo zie je maar inderdaad. Wat fijn dat hij wel uit zichzelf ineens is gaan lezen! Dat krijg ik hier nog niet voor elkaar 😉