Nu weten we dat Lotte haar ogen toch helemaal in orde zijn

Soms heeft Lotte lichte, onverklaarbare hoofdpijn waarvan ze niet kan aangeven wat er precies aan de hand is. Dat kan natuurlijk, maar als ouder wil je wel graag uitsluiten dat er écht iets aan de hand is. Aangezien Frank, Luc en ik alledrie minder goed zien gaat daar mijn eerste gedachte naar uit. Zouden Lotte haar ogen misschien ook wat achteruit zijn gegaan? Tijd om een oogtest te laten doen zodat we daar meer zekerheid over krijgen. Ik werd getipt over de online oogtest van Pearle.

Hieronder vertel ik je meer over de test die we gedaan hebben. Wil je meer weten over de signalen waar je op moet letten bij je kind om in te schatten of zo’n oogtest een goed idee is, dan kan je ook mijn blog over een jaarlijkse oogtest bij kinderen nog lezen als je wilt.

Direct samen met je kind de test uitvoeren? Dat kan hier.

Oogtest online

Samen een online oogtest doen ter voorbereiding op onze afspraak voor een oogmeting

Als je gespannen kijkt en leest, kun je last krijgen van hoofdpijn. Als je goed zicht hebt, kijk en lees je vaak meer ontspannen, waardoor die hoofdpijn weggaat. Omdat we deze signalen destijds ook bij Luc zagen denk ik daar nu direct aan. Mijn schoonvader -die opticien was- wees ons daar toen op. Ook al heeft Lotte het gevoel dat ze alles goed kan zien, het lijkt me goed om toch eens een oogtest uit te voeren. Want schijn kan bedriegen.

Wist je dat heel veel mensen niet merken dat hun ogen wat achteruit gaan? Omdat het langzaam achteruit gaat raak je gewend aan slechter zicht. Het sluipt er als het ware in. Je hebt daardoor kans dat je niet in de gaten hebt dat je minder goed ziet. Vandaar ook dat het goed is om zo’n controle van je ogen regelmatig te doen.

Om ons voor te bereiden op een eventuele afspraak voor een oogmeting doen we eerst de online oogtest van Pearle. Op deze manier kunnen we al een beetje inschatten of we ergens rekening mee moeten houden. Dat ziet Lotte wel zitten, want direct naar de optometrist, daar heeft ze niet zoveel trek in. Per slot van rekening heeft ze zelf het idee dat ze alles goed ziet, dus misschien schat ik het wel verkeerd in.

Wil je zelf een afspraak maken om de ogen van je kind te laten testen? Hou er dan rekening mee dat een kind tussen de 8 en 12 jaar oud bij een optometrist de ogen laat checken, pas na het 12e jaar kan je bij de opticien terecht voor een oogmeting.

Ook een online oogtest doen?

Ik doe ook zelf de test om mijn eigen ogen te checken

Omdat ik zelf -met lenzen in- prima kan zien doe ik eerst zelf de oogtest. Zo zie ik ook wat ik van deze online test voor je ogen kan verwachten en kan ik goed vergelijken met de resultaten van de test bij Lotte.

De oogtest is overigens gratis en duurt maar een paar minuten, geen excuus dus om hier niet even de tijd voor te nemen. En aan de hand van de uitslag kan je bepalen of je ogen helemaal happy zijn, of dat het verstandig is om nog even bij de opticien langs te gaan om een oogmeting te doen in plaats van de online oogtest.

online oogtest doen

Hoe werkt zo’n online oogtest eigenlijk?

Ik heb alleen deze test van Pearle gecheckt en die werkt super eenvoudig. Allereerst krijg je wat korte suggesties om de oogtest goed te laten verlopen en moet je aan de hand van je bankpasje laten zien hoe groot je beeld is. Als je de test op je pc of laptop doet. Door met een schuifje op je beeldscherm aan te geven hoe groot je bankpasje is meten ze de resolutie van je beeldscherm en daar wordt de oogtest op aangepast. Zo weet je zeker dat de oogtest ook naar behoren wordt uitgevoerd. Daarnaast geef je je leeftijd in voordat je de oogtest start. Op basis van de ingegeven leeftijd worden de vragen aangepast.

Je kan de online oogtest overigens ook op je mobiele telefoon doen. Je hoeft dan niet met je bankpasje aan de slag, maar kan de mobiele telefoon gewoon op arm afstand houden om de test te doorlopen.

Wat wordt er gecheckt met een online test:

  • Waar zit de opening in een cirkeltje? Dit is de welbekende Landolt C test.
  • Checken van het zien van contrast door middel van een schuifje
  • De ronding van je oog (links en rechts apart) door alle lijnen in een cirkel te checken
  • Beantwoorden van een paar korte achtergrondvragen

Na deze oogtest krijg je ook gelijk online het resultaat te zien waardoor je weet of dat het zinvol is om eventueel even een afspraak te maken in een van de winkels. Je hoeft geen gegevens door te geven maar ontvangt het resultaat direct op je beeldscherm. Heel fijn. De test geeft uiteraard geen definitief uitsluitsel, maar wel een indicatie van de gezondheid van je ogen en hoe ‘happy’ ze zijn.

Uitsluitsel van de oogtest bij Lotte

Ik heb zogezegd dus eerst zelf de test gedaan en kwam daar goed doorheen. Met lenzen in uiteraard 😉 . Daarna heb ik Lotte gevraagd om de test te doen. Als ouder is het handig om erbij te blijven, zodat je je kind kan helpen als dat nodig is. Bij de achtergrondvragen wordt bijvoorbeeld gevraagd of je last hebt van diabetes, Lotte wist niet wat dat is dus dat moest ik eerst even uitleggen. Verder komen er wel herkenbare vragen in zoals ‘zie je het schoolbord of whiteboard nog als je achterin de klas zit?’Een vraag die wij zelf ook al eens gesteld hebben aan haar.

Ze vond de oogtest zelf grappig om te doen, en scoorde uitstekend.

Het enige wat er uit de online oogtest bij Lotte komt is dus een advies naar aanleiding van de hoofdpijn. Momenteel heeft ze er minder last van maar ze heeft toch aangegeven dat ze daar zo nu en dan last van heeft. De uitslag is verder helemaal prima, maar bij het resultaat is te lezen dat de hoofdpijn een teken kán zijn van minder goed zien. Het hoeft niet. Ik denk dat ze hierdoor voor zichzelf iets beter in kan schatten of een meting in de toekomst nodig is ja of nee. Nu gaf ze mij in ieder geval duidelijk aan dit beter in de gaten te houden en over een tijdje weer de online oogtest te willen doen.

Ik ben blij dat we even de tijd hebben genomen om deze oogtest online uit te voeren. Binnen een paar minuten was ik weer volledig gerustgesteld en is Lotte zich bewuster geworden van haar ogen en het belang van zo’n test. Top!

Twijfel jij over je eigen ogen of die van je kind? Neem even een paar minuten de tijd en check hier of de ogen nog helemaal happy zijn.

In samenwerking met Pearle Opticiens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven