De Oost-Deense eilanden Seeland, Lolland-Falster en Møn; de achtertuin van Kopenhagen

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan de achtertuin van Kopenhagen? Zo worden de Oost-Deense eilanden Zuid-Sjælland, Lolland-Falster en Møn ook wel genoemd! Onlangs schreef ik over onze reisplannen in de meivakantie naar Zuid-Denemarken. Omdat Zuid-Denemarken verrassend dichtbij is, gaan wij hier naar toe voor een korte break. Hier verblijven wij met ons gezin vier nachten op een mooie accommodatie aan de kust van Bogense.

Maar ken je dat? Dat je toch nog terugkomt op gemaakte keuzes. Niet omdat het geen goede keuze was, maar juist omdat het nog beter kan! Wij hadden dit met ons Deense avontuur. Oorzaak: mijn lieve zoon en jullie enthousiaste reacties op mijn vorige blog. Vandaar een uitbreiding naar de Oost-Deense eilanden. Ik zal je vertellen hoe dit ging.

Ferry Oost Denemarken, Lolland
Foto credits: Scandlines

Wel of geen overtocht per boot naar Lolland-Falster

Wij gaan met de boot op vakantie!! Dat vertelde onze zoon heel trots aan oma. Wij gaan naar Denemarken en daar kom je alleen maar met de boot. Zoonlief straalde van oor tot oor. Want hij is dol op grote voertuigen zoals vliegtuigen en boten. Uh! Schat. Wij gaan helemaal niet met de boot. Zuid-Denemarken is prima bereikbaar per auto. Vanuit ons huis is dit nog geen 800 kilometer rijden. Veel dichterbij dan bijvoorbeeld Spanje of Italië.

Om hem te laten zien hoe de route zou zijn, doken we het internet op. Nu zijn mijn kinderen handiger op het web dan ik. Zo toverde zoonlief na een paar muisklikken een route naar Denemarken op het scherm. Dwars door Duitsland en via Puttgarden mét veerboot richting Lolland-Falster, de Oost-Deense eilanden. Zo mam. Hoezo niet met de boot!

Maar hey, wij gaan helemaal niet naar Lolland-Falster, waar de ferry naar toe vaart. Lichtelijk teleurgesteld wilde hij afsluiten, maar ik kon hem stoppen. Mijn oog viel namelijk op een prachtige foto van een ferry. Zo’n imposante boot tegen een blauwe lucht… Als je dat zo ziet, snap ik zijn liefde voor boten wel.

Prachtige vakantie naar Denemarken voor de boeg

Veerboot of niet, wij hadden een prachtige vakantie voor de boeg. Dat we een juiste keuze gemaakt hadden, bleek ook wel uit de enthousiaste reacties 
(via Facebook) op mijn blog over onze voorgenomen vakantie. We hadden met ons vieren al enorm veel zin om in de meivakantie naar Zuid-Denemarken te gaan. En door al jullie positieve verhalen werd dit gevoel alleen maar versterkt.

eiland Mon, boven lolland, krijtrotsen
Foto credits: Frame&work

Toch sloeg de twijfel toe. Want ook de eilandengroep Lolland-Falster, Zuid-Sjælland moeten heerlijke, mooie en relaxte stukjes Denemarken zijn. Én van daaruit kun je gemakkelijk naar het eiland Møn, waar de bekende krijtrotsen liggen. Deze MOETEN we echt gaan zien, volgens jullie, lieve lezers. Ik kreeg zelfs linkjes naar YouTube filmpjes en Instagramaccounts door met de prachtigste video’s en foto’s van deze rotsen en de Oost-Deense eilanden. Jullie hebben niets teveel gezegd. De krijtrotsen lijken mij op zichzelf al geweldig om te zien, de route er naar toe is zo te zien ook prachtig. Volgens mij krijgen we spijt als we hier niet naar toe gaan.

Het werd dus toch tijd om nog even met Dansk.nl, dé vakantiespecialist van Denemarken te schakelen. Met al hun ervaring kunnen zij vast wel wat tips geven om onze route aan te passen. En Dansk.nl was meteen heel eerlijk tegen ons. Ze gaven aan dat een dagtochtje naar Møns Klint vanuit Danland Bogense, wat we al hadden vastgelegd, niet heel realistisch is. Niets is onmogelijk, maar het is ruim 200 kilometer rijden. Daar doe je bijna drie uur over. Enkele reis.

oost deense eilanden
Foto credits: Frame&work

Toch bijboeken maar…

De meivakantie duurt twee weken, dus waarom niet wat langer vakantievieren? Zo kunnen we niet alleen naar Møns Klint, maar ziet zoonlief ook zijn wens vervult om met de veerboot te gaan.

De reisafstand naar de regio Lolland-Falster, Zuid-Zeeland en Møn is perfect voor een korte (of langere) vakantie, vanaf Utrecht naar de veerboot is het slechts 575 km. De veerboot biedt vervolgens een heerlijk relaxte start van de vakantie. Het is een korte overtocht, maar net voldoende om even lekker bij te komen en je klaar te maken voor het laatste (korte) deel van de reis.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel leuk. “Even” een paar dagen bijboeken. De Oost-Deense eilanden kunnen dan wel in de Achtertuin van Kopenhagen liggen, in onze eigen achtertuin groeit geen geldboom of muntstukken-struik. Maar gelukkig is het in de meivakantie in Denemarken nog laagseizoen. Hierdoor zijn de prijzen van vakantieverblijven zeer aantrekkelijk. Je boekt al een vakantieverblijf in de meivakantie vanaf € 199,00

Combinatiereis Zuid-Denemarken en Oost-Deense eilanden

We zullen dus een combinatiereis maken. Eerst naar de Oost-Deense eilanden en vervolgens door naar Zuid-Denemarken. We willen toch zeker geen spijt krijgen. Onze dochter heeft net voor de meivakantie haar eindcito. Als we thuisblijven, gaan wij werken en is de ontspanning voor haar toch niet optimaal. Dan blijven we in ons vaste patroon en dat willen we nu juist even doorbreken. We gunnen haar die ontspanning zo. En onze zoon gunnen we zijn bootreis. Doordat we op zaterdag vertrekken, kunnen we nu 9 dagen op vakantie. Dat kost ons slechts vier vakantiedagen vanwege tweede Paasdag! Ideaal.

Vakantiepark Lalandia Rodby op de Oost Deense eilanden
Foto credits: Lalandia Rødby

Vakantiepark Lalandia Rødby

Dansk.nl adviseert ons om te starten in Rødby. Hier kunnen we eerst even tot rust komen. Even weg van het werk, de citotoetsen, drumlessen en sporttrainingen. We verblijven vier nachten op het vakantiepark Lalandia Rødby. Dit is een heel leuk vakantiepark voor kinderen. Het ligt vlakbij de haven van Rødby, aan een mooi zandstrand. Je kunt de veerboten dag en nacht zien waren. In deze haven kom je aan met de veerboot, vanuit Puttgarden in Duitsland.

Na ons verblijf in Rødby rijden we door naar Bogense, op het eiland Funen. Maar first things first! Eerst gaan we volop plezier maken op de Oost-Deense eilanden.

Kinderparadijs op aarde in Lalandia op Lolland

Lalandia is echt een kinderparadijs op aarde. Zeker voor kinderen in de leeftijd van onze kids, 10 en 12 jaar. Die vallen soms wat tussen wal en schip op deze leeftijd, maar op dit park hoeven we ons hier geen zorgen om te maken. Want voor onze eigen waterratjes is hier een heel gaaf zwembad. Zo’n groot overdekt zwemparadijs mét de grootste glijbaan van heel Scandinavië. De Tornado! Nou, dat vinden niet alleen onze kinderen leuk. Deze wervelvind geniet hier ook volop van! Daarna even relaxen in een warme whirlpool of sauna en dan kan ik er weer helemaal tegen.

Lalandia Rodby zwemparadijs
Foto credits: Lalandia Rødby

Doordat het zwembad een constante watertemperatuur heeft van 28 graden, geeft dit zwemparadijs je het hele jaar door een zomers gevoel. Dus ook in het voorjaar. Zoeken we toch liever de winterse sferen op, waar wij ook dol op zijn, dan is er een overdekte schaatsbaan.

Ook zijn er onder andere speeltuinen, minigolf, strand en diverse restaurants. Wij hoeven ons dus niet te vervelen. Voor vertier hoef je niet eens van het park af, zoveel is er te doen. Maar dat zou echt zonde zijn. We komen dan wel om te ontspannen. Hoofden leegmaken en opladen voor de laatste maanden basisschool. Uiteraard willen we ook wat van de omgeving zien. Vanaf Lalandia Rødby zijn diverse leuke bezienswaardigheden te bezoeken. De krijtrotsen van het eiland Møn noemde ik al. Dit moeten we gewoon gaan zien. Maar er is nog meer.

Bezienswaardigheden op de Oost-Deense eilanden

Dodekalitten Denemarken
Foto credits: Visit Lolland-Falster

1. Dodekalitten

Zo zijn er de “Dodekalitten”. Dit klinkt een beetje raar, maar dit lijkt me indrukwekkend. Dit zijn hele grote beelden die in een cirkel staan en deze lijken te zingen. Ook het uitzicht moet prachtig zijn. Dat wil ik wel eens met eigen ogen aanschouwen.

Knuthenborg Safaripark
Foto credits: Knuthenborg Safaripark

2. Knuthenborg Safaripark

Safaripark Knuthenborg ligt in Maribo, dichtbij het vakantieverblijf en is hiermee een heel leuk uitje. Onze kinderen vinden zo’n safaritocht door zo’n park echt fantastisch. En ik geef toe, paps en mams ook. Het park, gelegen op een heus landgoed, is enorm. Ook indrukwekkend is het Dino bos, met levensgrote dinosaurussen. Alles is hier groot. Hopelijk ook de ijsjes, want daar staat Denemarken om bekend.

Knuthenborg Safaripark  dinosaurussen bos op de Oost Deense eilanden
Foto credits: Knuthenborg Safaripark

3. Openluchtmuseum en Stoomtrein op de Oost-Deense eilanden

In het plaatsje Maribo is nog meer te doen. Maribo ligt aan een mooi meer, Søndersø genaamd. En er is een openluchtmuseum, “Het Frilandsmuseet”. Hier staan een aantal originele vakwerkhuizen, met ieder een eigen verhaal. Maar dit is nog niet alles. De liefde van zoonlief voor grote voertuigen wordt ook hier beantwoordt. Er is hier namelijk ook een stoomtrein die soms rijdt tussen Maribo en Bandholm.

Fotocredits: Visit Lolland-Falster

4. Camp Adventure

Een unieke natuurbelevenis waarbij natuur en architectuur hand in hand gaan. Camp Adventure is het grootste klimpark in Denemarken. Naast de 10 afwisselende hindernisbanen is er sinds kort ook een reusachtige observatietoren, een echte eye-catcher vind je niet? Wat ons betreft zeker een bezoekje waard!

Camp Adventure, Oost Deense eilanden
Foto credits: Frame&Work

5. Kalkgroeve Faxe Kalkbrud

In deze prachtige Kalkgroeve kan je fossielen zoeken. Goed om te weten: trek stevige wandelschoenen aan als je wilt genieten van dit gebied. Een hamer en beitel kan je huren in Geomuseum Faxe. En kijkend naar de volgende prachtige afbeelding begrijp je vast de tips om een goede zonnebrand mee te nemen!

Oostdeense eilanden, Faxe kalkgroeve
Fotocredits: Faxe Kalkbrud

Pasen op de Oost-Deense eilanden

Wij vieren dit jaar dus Pasen op de Oost-Deense eilanden . Op het vakantiepark wordt het geen paaseieren zoeken voor de kinderen. In Denemarken kennen ze geen paashaas.

In Denemarken hebben ze zo hun eigen paastraditie. Zij schrijven een “Gækkebrev”. Deze sturen zij naar hun naasten. “Gækkebrev” is een gekkenbrief, een brief met een lollig rijmpje. De afzender zet zijn naam niet onder deze brief, maar enkel het aantal stippen dat gelijk is aan het aantal letters in zijn naam. Als de ontvanger raadt wie de “Gækkebrev” heeft gestuurd, moet de afzender een chocoladepaasei kopen voor de ontvanger. Wordt het niet geraden, dan moet de ontvanger zorgen voor een lekker paasei.

Pasen is voor de Denen een belangrijk feest. Zij vieren dit vaak met vrienden en familie en dit gaat dan samen met veel eten en bier. Een traditioneel gerecht wat met Pasen vaak op de Deense tafel komt, is gebeitste haring. En wat drinken ze hierbij? Juist. Snaps! Proost! Oftelwel Skål!

Naast het vieren van Pasen, is er nog meer dan genoeg te doen op Lolland-Falster. Zelfs een bezoek aan Kopenhagen is mogelijk vanuit Lalandia Rødby. Het is wel even rijden, maar niet onmogelijk. Toch denk ik dat ik deze stad “bewaar” voor later. Er is in de nabije omgeving al zoveel te doen, en we willen natuurlijk ook gewoon even lekker chillen op Lolland. We moeten keuzes gaan maken.

Als ik slim ben, schuif ik een bezoekje aan Kopenhagen dus nog even voor ons uit. Dan heb ik meteen een heel goed excuus om nog eens terug te gaan naar Denemarken. Als onze zoon in groep 8 zit kunnen we nog eens gaan met ons gezin. Of als stedentrip samen met mijn lief. Wat het ook wordt. Dansk.nl zal mij dan zeker weer prima kunnen adviseren.

Deze blogpost is opgesteld in samenwerking met Dansk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven