Niet zo lang geleden maakte ik mijn eerste varkenshaas in de slowcooker klaar. En dat smaakte naar meer! Vandaar dit keer een Oosterse varkenshaas recept uit de slowcooker. Na alle voorbereidingen is de Oosterse varkenshaas in 3 tot 4 uur in de slowcooker klaar.
Eerlijk is eerlijk, ik had nooit gedacht dat het zo lekker zou zijn om de varkenshaas op deze manier te bereiden. Maar het kan dus prima en is nog makkelijk ook. Uiteraard kan je deze Oosterse varkenshaas ook in de pan bereiden als je dat wilt, de bereidingswijze daarvan vind je onderaan in dit blog.
Uit de slowcooker: Oosterse varkenshaas
Ik ga even uit van een varkenshaas gerecht voor een gezin van 4 personen. Twee volwassenen en twee kinderen. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig.
Ingrediënten varkenshaas op Oosterse wijze:
- 2 varkenshaasjes
- 3 eetlepels sojasaus
- theelepel gemberpoeder
- theelepel laos
- 2 eetlepels honing
- 4 rode uien
- 4 knoflookteentjes
- 1 eetlepels sesamzaadjes
- eventueel wat sesamolie (niet perse nodig)
- klein scheutje azijn of citroensap voor malser vlees
- peper en zout naar smaak
Uiteraard is het bereiden van de oosterse varkenshaas (zoals de meeste slowcooker recepten) weer een eitje.
Liever een ander slowcooker gerecht? We hebben nog veel meer lekkere slowcooker recepten! Wil je het liefst alles bij elkaar hebben? Check dan mijn slowcooker e-book!
Bereiding oosters varkenshaasje in de slowcooker
Ik start eerst met het doorsnijden van de varkenshaas en daarna maak ik de oosterse marinade.
- Varkenshaasje in grote stukken snijden
- Kort aanbakken van de varkenshaas in de pan (doe ik voor de kleur en het bij elkaar houden van het vlees, maar is niet persé nodig)
- Snij de rode uien in kwarten
- Oosterse marinade maken: meng de sojasaus, de honing, de sesamzaadjes, gember, laos en eventuele sesamolie en de azijn met de geperste knoflookteentjes voor het sausje
- Doe de rode uien in de slowcooker en leg de varkenshaas erop
- Voeg de oosterse marinade toe
- peper en zout naar smaak toevoegen
- 3-4 uur de slowcooker op low en je oosterse varkenshaas is klaar
Bereiding oosters varkenshaasje in de pan
Heb je geen slowcooker, dan kan je dit recept uiteraard ook prima in de pan maken. Ook lekker! Dat doe je dan het beste op onderstaande manier.
- Maak de oosterse marinade voor de varkenshaas op bovenstaande manier
- Snij de varkenshaas in stukjes, óf marineer de varkenshaas in zijn geheel voor ongeveer een uurtje
- Bak de varkenshaas nu op hoog vuur gedurende 1 minuut
- Zet het vuur lager en voeg de uien toe aan de varkenshaas
- Laat de varkenshaas verder garen op laag vuur (hele varkenshaas ongeveer 12-15 minuten, varkenshaaspuntjes mogen korter, een minuut of 7-8)
- Varkenshaas mag van binnen zeker nog rose zijn voordat je het eet
Ben je niet zo’n keukenprinses, dan wil je misschien wel een online kookcursus volgen zodat ook jij de lekkerste gerechten op tafel kunt zetten. Lees hier verder voor meer details!
Voor het gemak kies ik er zelf graag voor om de slowcooker te gebruiken. Zeker als ik de varkenshaas gewoon bij de supermarkt heb gehaald, want dan vinden wij deze oosterse varkenshaas toch een stuk malser uit de slowcooker dan uit de pan.
Vergeet niet om me te vertellen wat je van dit lekkere gerecht vond. Ook als je een andere variant hebt gemaakt hoor ik dit graag!
Heerlijk écht heerlijk, we hebben gesmuld. Super simpel en lekker even iets anders. Met een scheutje sesamolie en zonder suiker gemaakt. Jazeker, dit ga ik nog een keer maken. Bedankt
Goedenavond Joyce
Ik zou dit recept misschien wel willen maken voor mijn dochter haar 21 diner party zou dat wat kunnen zijn naar welke groenten eet je er bij heb je misschien een recept wat ik kan zoeken . Aangezien ik regelmatig recepten maak van u ben ik benieuwd groetjes Patricia
Hoi Patricia, bedankt voor je reactie! Bij de oosterse varkenshaas zijn bijvoorbeeld boontjes heel lekker met een knolselderij puree (https://www.mamsatwork.nl/knolselderijpuree/) , maar je kan ook gaan voor oosterse groenten die je bijvoorbeeld roerbakt om het helemaal in stijl te houden. Veel plezier met de party!
Wat eet je er bij voor groente of wat anders ?
Bij mij was het na 4 uur ook wat taai, moet het dan langer in de slowcooker?
Had je wel het zuurtje toegevoegd in het recept Joke? Langer zou ik zeker niet doen, dan wordt hij waarschijnlijk nog taaier. Misschien wordt jouw slowcooker nog net wat warmer dan die van mij en is het juist slim om het ietsje korter te doen.
Hallo, ik wil komend weekend dit recept maken maar hoe lang moet dit in de slowcooker?
3-4 uur 😁
Hi, bedankt voor het recept. Helaas was de varkenshaas bij mij na 4 uur op low erg taai geworden, wat kan er mis zijn gegaan? De smaak was namelijk wel erg lekker dus wil het nog een keer gaan proberen.
Hoe zit het met het vocht? Geen water toevoegen??Ben ff nieuwsgierig Gr Marga
Zou ik niet doen Marga, er komt al vocht van de groenten en het vlees. Anders wordt de ‘saus’ uiteindelijk te dun dat is jammer.
Ik heb het net gemaakt : heerlijk !
bedankt voor dit recept, een aanrader
Graag gedaan hoor, fijn dat je hem zo lekker vond ?