Op blote voeten lopen niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!

Iedereen die mij kent weet niet beter dan dat ik zo veel mogelijk op blote voeten loop. Niet zozeer vanwege mijn gezondheid of vanuit een geloof, maar omdat ik dat gewoon ontzettend fijn vind. Voor mij is er niets heerlijker dan een hele dag op blote voeten lopen, zowel binnen als buiten (ongeacht de temperatuur buiten). Ook mijn mini-me houdt net als haar mama het liefst haar voetjes vrij. Ten voeten uit, net haar moeder 😉 . Maar bij haar vraag ik me toch vaker af: zou het geen kwaad kunnen voor zo’n kleintje? Daarom ben ik me wat meer gaan verdiepen in mijn ‘hobby’: op blote voeten lopen. Is dat nu goed voor je, of niet? En wat doet dat eigenlijk bij een kind?

Alles wat leeft heeft lucht nodig, zeg ik altijd maar! Hoe meer lucht er bij je voeten komt, hoe gezonder dat voor ze is. Zijn blote voeten echt een no go? Dan kan je natuurlijk altijd voor sandalen gaan. Maar leef, als het even kan, eens op blote voet!

Lees ook: Koude voeten, een echte vrouwenkwaal

These boots are made.. to stay in the box

Ik voel me echt minder mezelf wanneer ik buiten op schoenen loop. Open schoenen en slippers zijn nog een soort van compromis. Helaas is de buitenwereld niet overal geschikt om op blote voeten te lopen. Overal ligt wel wat: glasscherfjes, kauwgom, hondenpoep, afval. Daar wil ik natuurlijk niet met mijn blote voeten in staan. Scherpe steentjes en schelpenpaadjes doen mij gelukkig al niet echt meer pijn. Mijn eeltlaag is al zo ontwikkeld dat het bijna een ingebouwde zool is.

op blote voeten lopen

Sokken zijn aan mij dus ook niet besteed. Ik heb dan het gevoel dat ik het contact met mijn omgeving kwijt ben. Ook mijn evenwicht is dan ietwat verstoord. En dan heb je nog dat vreselijke gevoel alsof iets constant tegen je tenen drukt. Nee, laat mij maar lekker op blote voeten lopen. Met blote voeten voel je pas echt waar je staat. Je voelt of iets hard, zacht, warm, koud, glad, stroef, nat, droog, scherp, glad, enz. is. Mijn favoriete blote-voeten-momenten zijn toch wel in de vroege zomerochtend in het gras staan en in verse sneeuw…echt genieten is dat.

Op blote voeten lopen: mini-me loves it

Mijn dochtertje had ook vanaf het begin al niets met sokjes. Zodra ik ze aan deed, deed zij ze een paar tellen later weer uit. Ik had me er al snel bij neergelegd dat ze wat dat betreft waarschijnlijk dan op mij lijkt…een blote-voeten-meisje dus. Wanneer ze naar buiten gaat, krijgt ze schoentjes aan (die ze niet al te makkelijk zelf uit kan trekken), maar wel zonder sokjes… net als mama. Dit lijkt ze acceptabel te vinden, al begint ze na een tijdje wel te mopperen op haar schoentjes en trekt ze dan fanatiek aan haar veters tot ze los zijn en het liefst nog dat de schoenen dan uitgetrappeld zijn.

Toch ging ik mij afvragen of het wel goed is voor haar dat blote-voeten-gedoe. Zou het niet te koud zijn voor haar en zou ze daarmee zich wel goed kunnen ontwikkelen? Ik struinde internetland af om antwoorden te vinden op mijn vragen. En wat blijkt? Het is juist goed voor je (en dus ook voor je kind).

De voordelen van op blote voeten lopen

Afgezien van dat het hartstikke lekker is – tenminste, volgens mij en mijn mini-me – is het lopen op blote voeten ook nog eens gezond. Neem onderstaand lijstje maar eens door. Misschien is het voor jou ook een idee om je schoenen eens uit te laten?

 • Het stimuleert de hersenen doordat je meer informatie krijgt over je omgeving.
 • Voeten worden sterker.
 • Afvalstoffen worden beter afgevoerd door het op blote voeten lopen.
 • Het lichaam wordt minder belast omdat je meer in evenwicht bent.
 • Je ontlaadt jezelf van eventuele opgebouwde statische elektriciteit.
 • Je kunt beter (leren) staan en lopen doordat je een goede grip en betere balans hebt, omdat je al je tenen hierbij kunt gebruiken.
 • Alle drukpunten in je voet worden op natuurlijke wijze gemasseerd.
 • Bij sommige sporten wordt er beter gepresteerd.

Leef op blote voet!

Natuurlijk moet je wel goed uitkijken waar je kind op blote voeten loopt. Het moet er natuurlijk wel ‘schoon’ zijn, niet te koud of te heet en er moeten geen scherpe dingen liggen. Controleer af en toe dan ook of de voetjes niet te koud worden en test op hete dagen de stenen en het zand buiten eerst zelf.

Er zijn ziektes en afwijkingen waarbij het blootvoets lopen niet zo verstandig is. Maar buiten dat zou ik zeggen: “gewoon lekker blootvoets (laten) lopen”. Vergeet leven op grote voet; leef liever op blote voet.

Lees ook: Mijn kind is een tenenloper, wat nu?

Hou jij ook van op blote voeten lopen, of vind je het eigenlijk helemaal niets?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

5 gedachten over “Op blote voeten lopen niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!”

 1. Op blote voeten lopen is een belevenis wat voor iedereen anders uitpakt.
  De een vind het niets, de ander nooit meer anders.
  Dat je voeten sterker worden kan ook bijna niet anders. Normaal draag je schoenen die je enkel ondersteunen. Zonder die schoenen moeten je voeten het zelf doen. Daar zijn ze ook voor gemaakt. Helaas in de moderne wereld kan dat soms wat lastig zijn. Niet alle gronden zijn gelijk. Denk aan heet asfalt en zand in de zomer. Sneeuw gaat prima maar toch is het opletten. Maar als je met de omgeving waar je loopt rekening houd is op blote voeten lopen zeer aan te raden. Het hele jaar door goed te doen. Voordat je er aan begint eerst langzaam opbouwen niet alles te gelijk of te lang. Geeft het toch problemen ga dan eens voor de spiegel staan of je houding wel goed is. En kijk hoe je loopt. Mensen met O-benen of X-benen zou ik extra goed opletten. Voor de rest gewoon proberen.

 2. Avatar foto
  Esther Rovers

  Hoi Natascha,

  Ik ben momenteel bezig met een schoolopdracht over het leren lopen van een kindje. Hierbij wil ik ook een stukje verwerken over het lopen op blote voeten maar ik ben opzoek naar wat meer achtergrond informatie. Wat maakt het dat je voeten sterker worden door het lopen op blote voeten en wat zorgt ervoor dat het goed is voor de balans? Kan je me misschien iets verder helpen?

 3. je hebt helemaal gelijk,heerlijk gevoel op blote voeten lopen,alles voel je door je voeten,je loopt natuurlijker en je tenen voel je ook beter, dat je goed afwikkelt en door gras,zand,op asfalt lopen,het is genieten,groet coen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven