Op vakantie met elektrische auto, tips voor een fijne reis

De elektrische auto is inmiddels al behoorlijk ingeburgerd en steeds meer mensen rijden er een. Wij nog niet, maar we kijken wel rond. Vrienden van ons rijden al jaren een elektrische auto en gaan ook op vakantie met de elektrische auto. Met ons. En dat is best een beetje aanpassen, haha.

Ik geef dan ook graag wat tips voor een fijne reis als je op vakantie gaat met een elektrische auto. Waar moet je op letten en wat kan je doen?

op vakantie met elektrische auto, tips

Op vakantie met de elektrische auto; 5 tips

Hoe vaak je tegenwoordig ook leest dat het op vakantie gaan met een elektrische auto net zo makkelijk gaat als met een benzinewagen… het vergt toch wat voorbereiding. Maar mét die voorbereiding is het prima reizen gelukkig. En dit duurzame vervoer is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan met een benzine of dieselvariant.

Dus wat ons betreft is het zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen en je ecologische voetafdruk te verminderen!

1. Zorg ervoor dat je vertrekt met een volle batterij

Misschien een inkoppertje, als je op vakantie gaat met de elektrische auto, maar hij moet toch genoemd wordne. Zorg ervoor dat je auto volledig is opgeladen voordat je vertrekt zodat je in ieder geval een goede startpositie hebt.

2. Ken de actieradius van je elektrische auto, zeker als je op vakantie gaat

Hoe hoger de actieradius van je elektrische auto is, des te makkelijker kan je ermee reizen. Maar met het toenemen van de actieradius nemen ook de elektrische auto prijzen toe natuurlijk.

Heb je een goedkopere elektrische auto met een minder sterke batterij, dan zal je onderweg vaker moeten stoppen om te tanken. Met een duurdere elektrische auto zit je vaak een stuk veiliger.

Onderzoek wijst uit dat je met een actieradius van meer dan 400 kilometer per dag zo’n 1200 kilometer kan reizen. Op deze manier is op vakantie gaan met een elektrische auto dus zelfs héél goed mogelijk. Want 1200 kilometer op een dag rijden is meer dan voldoende, toch?

Heeft je auto een actieradius van ongeveer 300 kilometer dan kan je per dag zo’n 800 kilometer afleggen.

3. Goede planning is het halve werk

Dat blijkt wel uit de vakantieritten die onze vrienden met de elektrische auto maken. Als wij samen op wintersport gaan, dan hebben onze vrienden hun reis helemaal uitgestippeld.

Wij rijden gewoon weg en zien wel wat er op ons pad komt. Tóch is het zo dat -met die goede voorbereiding- zij vaak nog sneller op de plek van bestemming zijn dan wij!

Zoek dus vooraf uit waar de laadpalen zitten en op welke plek jij dus kan gaan tanken. Er zijn verschillende apps in omloop waar je heel eenvoudig je route kan plannen zodat je stressvrij op vakantie kan met je elektrische auto.

Voorbeelden van apps met laadpunten:

Tip: Zorg ervoor dat je je stops zo plant dat ze ergens rondom het ontbijt, de lunch en het diner zitten. Zo kan je je tijd goed besteden als je wacht op het opladen van je elektrische auto.

Je hebt trouwens ook ‘kaarten’ waar alle openbare laadpunten op staan, zoals bijvoorbeeld Newmotion van Shell.

4. Stop op tijd als je met de elektrische auto op vakantie gaat

We begrijpen het allemaal, je hebt vakantie en wilt graag op de plek van bestemming zijn. Toch heeft het geen zin om je te haasten, zeker niet als je met een elektrische auto op vakantie gaat.

Rij je continue te hard dan vergt dit veel van je accu en zal je actieradius dus afnemen. Dat betekent dat je minder ver kan rijden tijdens je vakantietrip. Met een constante snelheid van zo’n 110 kilometer per uur rij je het meest zuinig en kan je dus met zo min mogelijk stops op je vakantie adres aankomen.

En wat je niet wilt is met een lege accu komen te staan. Probeer dus altijd bijtijds te stoppen om je elektrische auto bij te laden. De autorit met kinderen wordt zo ook fijner.

En hou er rekening mee dat er enorme wachtrijen kunnen staan bij de laadpaal die jullie uitgekozen hebben op je geplande route.

5. Laat overbodige bagage thuis

Heb je die fietsen niet persé nodig? Of kan je ook eventueel zonder dakkoffer op reis? Tuurlijk, je zal dan wat moeten schrappen in de bagage die je in je elektrische auto meeneemt op vakantie. Maar het voordeel is wel dat je hiermee je actieradius verhoofd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven