Een open trap dicht maken; inspiratie en tips

Na de vele verbouwingen die we al gehad hebben komt het dicht maken van de open trap steeds dichterbij. De hal is namelijk een van de eerstvolgende projecten die we gaan oppakken als we met de huidige klussen in de tuin klaar zijn. En in de hal zit onze open trap.

In mijn hoofd ben ik dan ook al jaren bezig met ideeën om de open trap dicht te maken en ik deel mijn inspiratie en tips graag met jullie.

open trap dicht maken

Open trap dicht maken, de mogelijkheden en tips

Een nieuwe trap in huis of het renoveren van je oude trap kan voor een grote estetische verandering zorgen. Een hele nieuwe trap maken zou ik zelf niet graag doen, maar het dicht maken van onze bestaande open trap dat durf ik wel.

Waarom wij onze open trap willen dicht maken

Er zijn voor ons een aantal redenen waarom we de bestaande trap willen dicht maken. De basis van onze trap is in principe prima. Het is een zware eiken houten trap en ik denk dat ik met het opnieuw schuren van de treden al een heel mooi resultaat krijg.

De treden mogen dus blijven. De rest van de trap vind ik echter verschrikkelijk oudbollig. Omdat we een vide hebben in onze hal loopt de trapleuning aan de buitenzijde van onze trap. Deze trapleuning is van dik hout, en de dikke spijlen (ook van hout) hebben bepaalde sierranden die te klassiek zijn naar mijn smaak.

Die trapleuning loopt ook nog eens op dezelfde manier door als vide hek. Het is dus nogal een bombastisch gebeuren en ik wil dan ook graag de open trap dicht maken en de leuning veel strakker en minimalistischer maken.

Daarnaast kunnen we door de trap dicht te maken een kast eronder maken waar we onze jassen in op kunnen bergen. Momenteel staat er een losse kapstok in de hal en dat kijkt nogal rommelig.

En als laatste kan ik ‘stof’ als reden opnoemen. Alles wat er ronddwarrelt op de trap valt door de openingen altijd naar beneden. Ik heb daardoor het idee dat ik hier altijd extra moet stofzuigen.

Waar moet je op letten bij het dicht maken van de trap

Een van de dingen die belangrijk zijn om in de gaten te houden is de hoeveelheid licht. Een open trap is vaak ‘open’ om voor extra licht te zorgen in huis.

Bij ons is dat niet het geval, doordat we een vide hebben. Hierdoor komt er lichtinval van boven en dat maakt voor het dicht maken van de open trap niets uit.

Verder is het erg belangrijk om de veiligheid in je achterhoofd te houden bij een traprenovatie. Denk hierbij aan elementen zoals een trapleuning, anti-slip treden en voldoende verlichting.

Twijfel je over de veiligheid van je trap met de ideeën die je zelf in je hoofd hebt? Raadpleeg dan een expert op dit gebied zodat je er zeker van bent dat je niets over het hoofd zit.

Stappenplan voor het dicht maken van een open trap

Denk je er zelf ook over om een open trap dicht te maken? Onderstaande stappenplan helpt je op weg.

Stap 1: Planning en ontwerp

Voordat je begint met de renovatie van je oude trap, is het belangrijk om je ontwerp te maken en er een planning op los te laten.

Waarschijnlijk heb je zelf een voorkeur qua stijl, maar ga ook eens rondneuzen op Pinterest om te kijken wat anderen gedaan hebben. Zo kom je zomaar op ideeën voor het dicht maken van je open trap waar je zelf misschien niet aan gedacht hebt.

Maak een schets van je ideeën en ontwerp zo je eigen traprenovatie. Denk daarbij ook na over het materiaal dat je wilt gebruiken. De stootborden van multiplex kan je vaak al in complete sets kopen, maar als je ook een kast onder je trap wilt, dan heb je nog veel meer nodig.

Hout is bijvoorbeeld populair vanwege de warme uitstraling en veelzijdigheid, maar voor een strakke en moderne look wil je misschien met andere materialen werken.

Je kan er ook over nadenken om je trap met pvc te bekleden bijvoorbeeld.

Stap 2: Materialen en leveranciers

Nu je een idee hebt van het gewenste ontwerp, is het tijd om de benodigde materialen te zoeken en bestellen. Ga je de open trap zelf dichtmaken dan kan je naar de bouwmarkt of bijvoorbeeld online je materialen zoeken en prijzen vergelijken.

Wil je de open trap niet zelf dicht maken maar dit door een ervaren vakman laten doen? Dan is het zaak dat je wat offerte op gaat vragen.

Probeer verschillende prijzen te krijgen zodat je een vergelijk hebt. Zorg er daarbij wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt, dus geef aan alle professionals je ontwerp en materiaalvoorkeuren door.

Misschien heb je nog wel iemand in de familie of in je kennissenkring die een vakman kan aanraden.

Stap 3: Aan de slag

Ga je echt zelf aan de slag met de renovatie van je open trap? Dan start je met de stootborden. Koop een set bij de bouwmarkt of online en je kan van start.

De stootborden worden aan de achterzijde van de trap bevestigd. de bovenzijde van het stootbord wordt meestal gelijmd en de onderzijde wordt in de traptrede geschroefd. Dat is ook de plek waar je -als je op de trap loopt- het snelst met je tenen tegenaan stoot. Hier moet het stootbord dan ook goed vastzitten.

Tip: op Youtube staan veel filmpjes die je kan bekijken over hoe je dit het beste kan doen.

Stap 4: Stortborden afwerken en schilderen

Als je de stootborden bevestigd hebt om je open trap dicht te maken dan kunnen ze geschilderd worden. Of denk eens out of the box en ga ze behangen! Daarna even aflakken met een watergedragen parketlak of Polyvine Decorateursvernis en het kan tegen een stootje.

Dit is een punt waar ik nog steeds niet uit ben. Maak je bijvoorbeeld een dichte trap waarbij stootborden én traptredes geschilderd worden, dan kan je de naad tussen de stootborden en de tredes mooi dichtkitten met overschilderbare kit. Je krijgt dan een super strak en tof resultaat als je klaar bent met de trap verven.

In ons geval wil ik dus eigenlijk de originele eiken treden behouden en alleen de stootborden schilderen. Maar ik wil eigenlijk ook geen naad tussen de stootborden en de tredes, want dat ziet er gewoon écht minder mooi uit. Ik wil alleen geen kit op de eiken tredes, haha.

Voor nu heb ik me bedacht dat ik de stootborden zwart ga schilderen en dan de naad toch met een zwarte overschilderbare kit afwerk voordat ik ga schilderen. Ik hoop dat dit dan het minst zichtbaar is. Maar ik sta open voor betere ideeën!

Stap 5: Afwerking en decoratie

Nu de open trap is dicht gemaakt, kan je nog kijken naar de afwerking behorend bij de trap. Ga je een nieuwe trapleuning aan de muur monteren of wordt het net als bij ons een trapleuning die op de traptredes rust omdat die aan de buitenzijde zit?

In het geval van een trapleuning aan de muur is het belangrijk dat je ook een goede trapleuning houder gebruikt die voldoende stabiliteit geeft. Alles voor de veiligheid natuurlijk.

Een mooie houten trapleuning is tof, maar ik vind zo’n strakke stalen leuning ook helemaal fantastisch.

Overweeg of dat je een traploper op je trap wilt, of van die halve maantjes, of helemaal niets. In dat laatste geval is het goed om te bedenken dat de tredes dan wellicht glad kunnen zijn. Je kan eventueel een antislipstrip monteren, ook al is dit niet de mooiste oplossing. Het is wel veiliger.

Ga je de tredes ook schilderen informeer dan eens naar een antislip coating die je aan kan brengen over het schilderwerk.

Als laatste kan je ook nog denken aan verlichting bij je trap. Kies jij alleen voor spotjes in het plafond, of wil je graag zo’n ‘stairway to heaven’ met verlichting onder de tredes? Anyway… even over de verlichting nadenken als je van een open trap een dichte trap gaat maken is niet onverstandig.

Conclusie en laatste tip

Het renoveren van je open trap en er een dichte trap van maken is best een klus. Toch is het goed te doen als je je vooraf goed laat informeren én er de tijd voor neemt.

Wees geduldig tijdens de uitvoering van dit project en maak van jouw nieuwe trap een pronkstuk in je woning. Tegen de tijd dat wij klaar zijn met onze traprenovatie laat ik je graag de resultaten zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven