Een open trap renoveren kan je op meerdere manieren doen. Je kan er bijvoorbeeld een dichte trap van maken, maar je kan de trap ook open houden en alleen de treden renoveren. Hieronder lees je welke mogelijkheden er allemaal zijn bij een traprenovatie, welke materialen je kan gebruiken en welke kosten er mee gemoeid gaan. Kortom: hoe renoveer je een open trap?
Waarom een open trap renoveren?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een open trap wilt renoveren. Wil je het meer laten aansluiten bij jouw wooninterieur? Is de staat van de trap niet goed meer? Of vind je de trap op zich niet mooi en wil je deze veranderen? Uiteraard maakt jouw reden om over te gaan op renovatie heel veel uit wat de mogelijkheden betreft.
De trap is in een slechte staat
Als de trap in een slechte staat is, dan zal je in de eerste plaats moeten kijken of je de trap nog op kunt knappen of dat er echt een heel nieuwe trap nodig is. Soms is dat goedkoper en veiliger. In dit artikel gaan we uit van het opknappen van je trap want een hele nieuwe trap plaatsen is toch een heel ander uitgangspunt.
Woonwensen bij de open trap
Jouw open trap is waarschijnlijk een opvallend object in je kamer of in de hal. Vroeger werd hier niet echt naar gekeken, maar tegenwoordig kan je een trap mooi aan laten sluiten op het interieur van de rest van je huis. Zo creëer je eenheid.
Maar dan kan je nog alle kanten op. Door in ieder geval dezelfde kleurstelling te kiezen voor je trap als voor de rest van je kamer, maak je het al tot een mooi onderdeel. Of misschien wil je juist wel afwijkende en opvallende kleuren voor je trap?
Los daarvan kan je dan ook nog eens kiezen voor het verven van je trap of het laten bekleden ervan.
Een open trap renoveren door te verven
Een eenvoudige en snelle manier van een traprenovatie is het overschilderen van de trap, waarbij je direct de treden weer even naloopt of het allemaal nog wel stevig is. Ontdek je mankementen, dan verhelp je die uiteraard ook meteen.
Hou hier echter wel bij in de gaten dat je voor het verven de treden goed moet schuren én dat de trap niet meteen beloopbaar is. De verf moet natuurlijk goed drogen en uitharden voor je er weer op kunt.
Daarnaast kan een geverfde trap erg glad zijn in het gebruik; uitkijken dus!
Een open trap bekleden
Een open trap bekleden biedt meerdere voordelen. Naast een heel nieuwe look die je trap krijgt zal het minder glad zijn.
Ook heeft een beklede trap een warmere uitstraling dan een trap die enkel geverfd is. Heeft de trap een versleten look? Dit kan je mooi wegwerken met bekleding. En ook fijn: er zijn vele soorten bekleding, dus is er vast één die bij jouw woonwensen past. Zo kun je je open trap bekleden met overzettreden van laminaat, met pvc plakstrips, met vloerbedekking of zelfs met leer (en dat ziet er vet uit!).
En daarmee kan je kiezen voor een trap die minder opvalt, doordat het qua kleur ‘wegvalt’ bij de rest van je kamer. Of je kiest er juist voor om een bekleding te nemen die opvalt en daarmee wordt jouw trap een prachtige eyecatcher!
Enkelzijdig of dubbelzijdig bekleden?
Je kunt ervoor kiezen om de trap enkelzijdig te bekleden met pvc bijvoorbeeld. De onderkant van de trede verf je dan in een mooie, bijpassende kleur. Of je kiest voor dubbelzijdige bekleding. De trede wordt dan volledig bekleed, waardoor het één geheel vormt.
Eigenlijk is dit puur een kwestie van smaak en heeft het niet zozeer voordelen om het één of het ander te doen.
Dichtmaken is ook een idee
Ga je je open trap renoveren? Dan kan je ook nog nadenken over het dichtmaken van de trap. Ook dit kan op meerdere manieren.
- Je maakt stootborden waardoor de trap tussen de treden dicht wordt. Daarmee zie je de traptreden zelf dus nog wel. Deze stootborden zorgen ervoor dat er dus geen licht meer door de treden valt.
- De trap krijgt onder zich een kast. Hiermee zie je dus nog wel de trap, maar heb je daarnaast aan de onderkant een extra kast.
- Je kunt een wandje plaatsen bij de onderkant van de trap, maar de rest laat je open. Hiermee creëer je een andere look.
- Je maakt rondom de trap in zijn geheel een wand. Daarmee verdwijnt de trap uit je gezichtsveld, heb je een extra kast onder de trap, maar is je kamer wel kleiner geworden…
De voor- en nadelen van een open trap
Of je je trap dicht wil laten maken hangt natuurlijk van je eigen ideeën af. Want vanzelfsprekend heeft het allebei zo zijn voor- en nadelen. Bij een open trap heb je als voordeel:
- Meer leefruimte omdat de trap minder plek inneemt dan een halletje
- Door de open structuur wordt er niet te veel licht tegengehouden
- Een open trap kan een mooi detail zijn in je woonkamer
- Door de openheid van de trap ziet het er minder lomp uit
Het nadeel van een open trap is vooral de veiligheid bij kleine kinderen. Is ook aan de bovenkant van de trap geen deur? Dan heb je nog een nadeel: alle warmte zal dan naar boven verdwijnen!
Ben je fan van open trappen? Dan kan je de energieverspilling eenvoudig voorkomen door op de bovenverdieping juist wel een deur te maken. Heb je ook meteen geen traphekje meer nodig…
Tip: zorg dat de deur schuift of openslaat naar de bovenverdieping toe. Anders kan je zomaar iemand de trap afstoten als je de deur zou openen!
Kosten van een open trap renovatie
Jouw open trap renoveren brengt uiteraard kosten met zich mee. Het mag duidelijk zijn dat het niet echt te benoemen is hoeveel jouw traprenovatie zal gaan kosten.
Het is immers nogal een verschil of je de trap enkel mooi opschuurt en een lik verf geeft of dat je kiest voor het dichtmaken van de trap. En alle andere alternatieven daartussenin. Verder scheelt het ook of je het zelf wilt gaan doen of dat je er een vakman voor inschakelt!
Twijfels over je open trap renoveren?
Misschien ga je nu twijfelen over jouw renovatie van de trap. Ga dan eens op zoek naar inspiratie. Zoek bijvoorbeeld op internet (Pinterest is hierbij een heerlijk platform) naar open trappen of trappen in de huiskamer en verzamel zo de afbeeldingen die je mooi vindt.
Aan de hand daarvan kan je dan ontdekken welk soort trap en/of interieur jij mooi vindt. Een mooi moodboard maken met deze afbeeldingen kan ook.