Langzamerhand wordt het steeds populairder om een oppas te delen met een ander gezin. Het kan je een hoop geld besparen. Maar hoe werkt het oppas delen en welke voor- en nadelen zitten er aan verbonden?
Samen een oppas delen, hoe werkt dat nou precies?
Heb jij er al eerder van gehoord? Samen met anderen een oppas delen? Ik vond het best een bijzondere insteek en wilde er graag meer over weten. Want wat houdt dat delen van een oppas nu eigenlijk in?
Zoals de naam het al zegt, is een gedeelde oppas iemand die op de kinderen van twee (of meerdere) gezinnen past. De kinderen van deze gezinnen hebben school- en overige roosters die dusdanig op elkaar aansluiten dat het ook voor de oppas werkt. De kosten voor de oppas worden vervolgens door de families gedeeld waardoor je maandelijks een hoop geld kan besparen.
De taken voor de oppas zijn hetzelfde als die van een oppas die voor één gezin werkt. De kinderen worden uit school opgehaald, krijgen een lekkere (gezonde) snack, de oppas doet huishoudelijke klusjes indien afgesproken en helpt eventueel met het huiswerk.
Waar moet je op letten bij het delen van een oppas?
Zodra je graag een oppas wil gaan delen, heb je natuurlijk een ander gezin nodig die daar ook in geïnteresseerd is. Wellicht heb je er met vrienden over gehad die dit ook zouden willen doen. Als je zo’n gezin niet in je directe omgeving weet, kan je online zoeken naar gezinnen in de buurt. Via oppassites kan je snel gezinnen vinden die ook een oppas zoeken, of er eentje willen delen. Het fijnste is als het gezin kinderen heeft in dezelfde leeftijd als die van jou. Daarnaast is het bij de oppas delen dus wel handig als je bij elkaar in de buurt woont.
De volgende stap is om deze ouders en hun kinderen te leren kennen. Spreek een paar keer met elkaar af om te zien of er een klik is. Praat over wat voor oppas je in gedachten hebt, hoe je het delen voor je ziet en wat jouw kijk is op het opvoeden. Als je samen een oppas deelt, krijg je veel met elkaar te maken. Daarom is het fijn als jullie wat betreft de bovenstaande onderwerpen een beetje op één lijn zitten. De kinderen zullen ook regelmatig samen spelen dus is het fijn als ook zij het met elkaar kunnen vinden.
Daarnaast zijn er nog een paar punten die belangrijk zijn om te bespreken:
- Liggen de adressen bij elkaar in de buurt?
- Hebben de gezinnen dezelfde opvangdagen nodig?
- Gaan de kinderen naar dezelfde school (of opvang) of liggen de locaties heel dicht bij elkaar?
Samen zoeken naar een geschikte oppas
Is er een klik tussen jullie en willen jullie samen door in dit proces? Top! Dan moet je nu nog een oppas vinden die het geen probleem vindt om op kinderen te passen van meerdere gezinnen.
Het kan zijn dat jij, of het andere gezin, al een oppas heeft die bereid is om op meerdere kinderen te passen. Dan hoef je alleen nog te onderhandelen over het nieuwe salaris van de oppas. Belangrijk is wel dat jullie de nieuwe situatie goed vastleggen en alle partijen het eens zijn over de afspraken. Alleen dan kan het oppas delen ook werken.
Dit kunnen je doen in de vorm van een oppas contract. Hierin staan alle afspraken, zoals wat betaal je de oppas, wat verwacht je van elkaar, waar vindt de opvang plaats en op welke dagen wordt er opgepast. Je wilt later geen onenigheid krijgen over kleine dingen. Niet met het andere gezin en niet met de oppas.
Wat kost een gedeelde oppas eigenlijk?
Het oppas tarief wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren. Niet alleen de leeftijd en de ervaring van je oppas is van belang. Ook de regio waar je woont. Daarnaast speelt het aantal kinderen waar ze op gaat passen ook mee. Daar komt nog eens bovenop dat ze niet één gezin is waar ze mee moet overleggen, maar twee. Dat is allemaal extra werk en mag ook extra beloond worden.
Je kan samen kiezen voor een duurdere oppas met meer ervaring, omdat je de kosten toch gaat splitsen. Want van alle kosten die je kwijt bent, hoeft jouw gezin maar de helft te betalen.
De voordelen van het delen van een oppas
We hebben al een paar voordelen besproken van het delen van een oppas. Zo kan het goedkoper voor je uitpakken en hebben je kinderen een leuk speelmaatje op de opvangdagen. Maar er zijn nog meer voordelen, namelijk:
- Een oppas is flexibeler dan een kinderdagverblijf. Je zit niet vast aan strikte tijden dat je kind opgehaald moet zijn.
- Het is leuker om wat meer kinderen bij elkaar te hebben, want het geeft een heel andere groepsdynamiek. En het is niet zo druk als op de BSO.
- Je hebt niet altijd de kinderen in je huis. Ze kunnen de ene week bij jou thuis komen, en de andere week bij het andere gezin. Scheelt een hoop rommel 😉 .
- Je kan overleggen met de andere ouders, wanneer je iets met de oppas wil bespreken. Het is soms fijn om een extra mening of ander perspectief te hebben. Dat maakt het oppas delen nog waardevoller.
- Wanneer de kinderen die samen worden opgevangen van dezelfde leeftijd zijn, kunnen ze zich samen ontwikkelen.
- Door de kosten te delen, kun je kiezen voor een oppas met betere kwalificaties, referenties en ervaringen. Ze is wat duurder, maar door de prijs te splitsen valt het toch nog mee.
De nadelen van het delen van een oppas
Er zitten ook een paar nadelen aan het delen van een oppas die je van tevoren goed moet overwegen, namelijk:
- Bij een BSO of gastouder heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. Zonder deze toeslag kan een oppas toch duurder uitvallen. Weeg goed de kosten en baten tegen elkaar af aangezien je aan de andere kant de kosten deelt.
- Wanneer een van de kinderen ziek wordt, moet je je bedenken of je de rest van de kinderen daaraan wilt blootstellen. Handig is om van tevoren goed af te spreken wat er in zo’n geval gebeurt.
- Je ontvangt kinderen uit een ander gezin bij jou thuis. Waar veel kinderen spelen, wordt het smoezelig. Het kan zijn dat het bij jou een zooitje wordt. Hoe goed er ook wordt opgeruimd door de kinderen en de oppas, blijft er altijd wat troep achter. Het betekent misschien extra dweilen of de speelgoedbak sorteren. Als je hier niet op zit te wachten is een oppas delen misschien niet zo’n goed idee.
- Als je oppas ziek wordt, hebben twee gezinnen geen opvang. Wat dan? Zie jij het zelf zitten om jouw kinderen en de kinderen uit het andere gezin op te vangen?
- Als de een niet kan wennen aan de oppas en de ander heeft wel een klik, dan wordt het ook lastig om de oppas te delen.
Wanneer is een oppas delen geen goed idee?
Het is niet altijd mogelijk om een oppas te delen. Je moet rekening houden met de volgende punten:
- Als jij heel andere werktijden hebt. Als je collega-gezin om vier uur klaar is en jij pas om half zeven, krijg je een vertekend beeld qua kosten. Behalve wanneer je natuurlijk duidelijk afspraken maakt met elkaar en met de oppas. Je zou dan de kosten van oppas delen nog in een andere verhouding kunnen zetten bijvoorbeeld in plaats van 50/50.
- Wanneer de gezinnen op andere dagen opvang nodig hebben. Dan heeft een oppas delen geen zin en kun je beter op zoek naar een alternatief.
- Wanneer je kind speciale aandacht nodig heeft. Heeft jouw kinderen veel één op één aandacht nodig, dan gaan de andere kinderen daaronder lijden. Ook dan kun je beter op zoek naar een andere oplossing.
- Wanneer de kinderen naar verschillende scholen gaan. Vooral als de tijd waarop de scholen klaar zijn hetzelfde zijn, maar niet bij elkaar in de buurt liggen, is het onmogelijk voor de oppas om de kinderen van verschillende gezinnen op te halen.
Tenslotte kan het zijn dat jij twee dagen opvang nodig hebt, en het andere gezin drie. Zolang jouw twee dagen hetzelfde zijn als twee van de drie dagen van het andere gezin, hoeft dit geen probleem te zijn als je goede afspraken maakt net oppas delen. Misschien krijgt de oppas een iets lager oppastarief of bereken je een percentage van wie wat precies afneemt, zoals ik hierboven an aangaf.
Het is van belang om goed na te denken over het delen van een oppas en om de voor- en nadelen goed met elkaar af te wegen.
Zou jij het zien zitten om een oppas te delen of zie jij hier alleen maar beren op de weg?
Shutterstock foto over oppas delen door Eric Buermeyer