Fijn dat opa en oma kunnen oppassen op je kinderen, nu kan jij tenminste met een gerust hart naar je werk. Alleen mogen ze van hun oppas oma wel twee keer zoveel snoep mét een glaasje cola. Daar gaat je ijzersterke regime… hoe erg is het eigenlijk als je als gezamenlijke opvoeders niet op één lijn zit?
Werkende ouders
De subsidie voor kinderopvang neemt af blijft een lastig ding, waardoor veel ouders veel meer terugvallen op grootouders. Ook wordt een oppas aan huis steeds vaker ingeschakeld. Heel prettig als je kind zich thuis kan voelen, ook als paps en mams er niet zijn. Maar wat als de oppas heel anders denkt over jouw zorgvuldig opgestelde huisregels?
Grootouders kennen de kinderen goed
Voordelen van het kiezen voor grootouder(s) als oppas zijn de emotionele binding die ze met de kinderen hebben en de vertrouwdheid waarmee ze zich bewegen in je huishouden. Verder hebben grootouders ruimschoots ervaring met het organiseren van een huishouden in combinatie met kinderen (jij en je partner zijn immers ook goed terecht gekomen 😉 ). In Nederland maakt ruim veertig procent van de werkende ouders gebruik van hun oppasdiensten. Dit klinkt ideaal, maar in de praktijk stuit het ook wel op ambivalente gevoelens.
Zo ken ik bijvoorbeeld huishoudens waarin opa en oma de deur plat lopen. Klinkt heel gezellig, maar het kan zeker ook teveel van het goede zijn. Zoveel teveel zelfs… dat de onderlinge relatie tussen partner er onder kan lijden.
Andere opvoedstijl dan je oppas oma
Toen jij opgroeide, heerste er een ander opvoedklimaat. Kinderen hadden vroeger niet zoveel te willen, en moesten gewoon gehoorzamen. Tegenwoordig hebben kinderen steeds meer inspraak in allerlei zaken. Dat is niet alleen bij jou zo, maar ook bij ons, en bij heel veel andere ouders. Het is meer van deze tijd. Deze visie kan botsen met de manier waarop de grootouders jou hebben opgevoed. Zeker als ze deze opvoeding ook doorzetten als oppas oma en opa naar hun kleinkind. Jouw kind! Het kan ook zo zijn dat grootouders in jouw ogen juist te toegeeflijk zijn naar je kinderen. Hoe kaart je dit aan en hoe belangrijk is het eigenlijk om één lijn te trekken?
Wat te doen?
Als je merkt dat jouw opvoeddoelen en die van de grootouders sterk uiteenlopen en dit regelmatig tot discussie leidt (“Mam, waarom geef je hem nou dat 2e koekje, je weet toch dat ik dat niet goed vind?”), zorg er dan voor dat het geen conflict wordt, maar ga met elkaar om de tafel zitten. Hoe moeilijk dat ook lijkt. Het bespreekbaar maken van de opvoeding kan heel leuk en verfrissend zijn. Bekijk wat jij en je man graag zien, en kijk hoe dat past in de visie van de grootouder(s). Vraag ook eens aan je (schoon)ouders hoe het voor hen vroeger was, en wat ze eigenlijk vinden van de huidige manier van opvoeden. Met een paar basisregels kom je al een heel eind.
Belangrijk is te blijven onthouden dat jij en je man uiteindelijk degenen zijn die de opvoeding van de kinderen sturen, en jullie stem blijft doorslaggevend. Of er nu een oppas oma in huis is of niet 😉 .
Eén lijn trekken, moet dat?
Als ik kijk naar het één lijn trekken in de opvoeding, door opa en oma, en de ouders zelf, dan blijkt dit niet altijd even hard nodig te zijn. Een kind kan namelijk heel goed onderscheid maken tussen wat van jullie mag, en wat van oppas oma en opa mag. Buiten het feit dat jij jouw basisregels belangrijk vindt en wilt dat deze gehandhaafd worden is het dus niet noodzakelijk dat de ‘mede-opvoeder’ exact dezelfde regels hanteert. Dat doe je meer voor de structuur en omdat je er zelf veel waarde aan hecht, dan in het belang van een kind. Uiteraard is dit enigszins afhankelijk van de leeftijd, maar kinderen vanaf 3-4 jaar kunnen heel goed de regels onderscheiden. Mogen ze van oma wat meer tijdens het oppassen? Dan hoef je maar aan te geven dat dat bij jou niet zo is en dan begrijpen ze dat direct. Of ze ook direct willen luisteren is uiteraard een ander verhaal 😉 .
Hoe hebben jullie de oppas in huis geregeld? Herken je de oppas oma en opa, maken jullie hier ook ‘gebruik’ van? En belangrijker nog… gaat dit ook goed? En als het minder goed gaat, praat je er dan over?
Maken jullie maar al te graag gebruik van een oppas oma en/of opa? Zoek dan ook eens een leuk cadeau voor opa en oma uit om ze mee te verrassen, of maak zelf iets. Dat wordt zeker gewaardeerd!
Meer lezen over oppassen en opvoeden?
- Werken van thuis uit met een oppas: 4 tips
- Oppas oma en opa: goed voor de vruchtbaarheid?!
- Mama ‘zorgt’, papa ‘past op’?
Ik heb 2 zoons met een beperking. Ik had een eerste zwangerschap gehad waarin werd bekend een dochter te krijgen maar na 14 weken belandde het in een miskraam. Ik kreeg geen steun van mijn schoonouders. Hun zijn allebei overleden. Ik ben gescheiden en mijn 2 zoons wonen zelfstandig. Op me werk zie ik vrouwen lopen van mijn leeftijd met hun kleinkinderen. Er waren jongere vrouwen op sociale media, en in mijn stad of die ik ook ken die mij beloven dat ik ooit op mag passen. Ik hoef daar geen geld voor. Dat doe Ik het met veel liefde. Beloftes werden niet vervuld. Een jonge buurvrouw beloofde mij ook om op te passen. Zij verdween met de noorderzon. Ik heb wel een kat om ervoor te zorgen maar is veel buiten. Een hond kan ik niet nemen want die moet je veel uitlaten. En ik werk ook in deeltijd en.kan ik geen hond nemen. Ik zit met 2 lege handen. Ik heb er verdriet van en al zou de ongeboren baby in 1987 dood geboren zijn, ik heb 2 lieve zoons maar het gemis bleef in mijn hart zitten. Ik ben ook gesteriliseerd en ben in de overgang. Verlangen om oma te worden is echt een trigger.