Je hebt later deze week een feestje. Eventjes wat broodnodige me-time. Je kinderen zijn inmiddels tien en elf. Regel je dan nog een oppas? Of laat je ze een paar uur alleen slapen? Het is de vraag die alle ouders bezighoudt: vanaf wanneer kunnen mijn kinderen alleen thuis blijven? Tot welke leeftijd moet ik voor mijn kinderen een oppas regelen? Het antwoord op de vraag is niet gemakkelijk.
Geen wettelijke leeftijd om je kind alleen thuis te laten
In Nederland is er geen wet die ons vertelt vanaf wanneer je je kind zonder toezicht thuis mag laten. Er is wél een wet die stelt dat je hulpbehoevenden niet alleen thuis mag laten, daar heb ik eerder al eens over geschreven. Maar tot wanneer is een kind hulpbehoevend? Het antwoord is dat ouders dat zelf het beste kunnen inschatten. Je kent je kinderen tenslotte zelf het beste.
Sommige kinderen vanaf een jaar of zeven kun je met een (redelijk) gerust hart overdag even alleen thuis kan laten om een boodschapje te doen. Die hebben echt geen babysitter meer nodig voor een klein uurtje. Terwijl je misschien een elfjarige in exact dezelfde situatie liever niet alleen thuis laat omdat je gewoon wéét dat dat niet goed gaat.
Het draait allemaal om verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Is je kind verantwoordelijk en zelfstandig genoeg, dan kunnen ze best even alleen thuis blijven en hebben ze dus geen oppas meer nodig.
Is je kind verantwoordelijk en zelfstandig?
De ongeschreven regel luidt in ieder geval dat je je kind beneden de zeven jaar niet alleen thuis laat. Vanaf zeven jaar kun je het stap voor stap gaan opbouwen. Is je kind ouder dan zeven, moet je dus gaan bepalen of je je kind verantwoordelijk en zelfstandig genoeg vindt.
Bespreek het ook vooral met je zoon of dochter zelf. Vindt hij of zij het een leuk idee, of zijn ze liever niet alleen thuis? Als je kind het te eng vindt of het niet wil, regel je altijd een babysitter. Ongeacht de leeftijd.
Terug naar het voorbeeld van een avondje uit. Je denkt dat je kinderen verantwoordelijk genoeg zijn en zij vinden het een gaaf idee om zelf thuis te blijven, maar je wilt het zeker weten. Samen bereid je de avond voor. Wat moeten ze weten? Test je kinderen of ze onderstaande kunnen, weten en kunnen naleven. Voeren ze alles feilloos uit, dan is de kans groot dat ze een avondje zonder je kunnen.
Lees ook: wat voor oppas tarief kan je hanteren?
Alleen thuis: wat moeten kinderen minimaal weten?
Hoe simpel het ook lijkt. Weten je kids onderstaande niet zomaar uit te voeren, ga dan alsnog een oppas regelen.
Hoe heet je?
Het is belangrijk dat je kinderen weten hoe ze heten, ook in stress situaties. Het klinkt misschien banaal, maar in een slaapdronken of in een panieksituatie moet je kind de tegenwoordigheid van geest hebben om zijn eigen naam te weten.
Hoe en wie bel je?
Daarnaast is het belangrijk dat ze je mobiele nummer weten en kunnen bellen. Je kunt je telefoonnummer wel opschrijven maar als je kind niet weet hoe de telefoon thuis werkt, heb je er niets aan.
Hoe werkt de voordeur?
Kan je kind zelf met de sleutel het slot van de deur open maken? Kunnen ze de grendels openen? Ze moeten namelijk in geval van nood wel naar buiten kunnen. Heb je een alarm op de deur? Dan is het fijn dat ze dat kunnen uitzetten.
Wat doe je in geval van nood?
Wat dat “geval van nood” is, moet je ook van tevoren met ze bespreken. Oefen met je kind wat ze bijvoorbeeld moeten doen bij rook of brand in huis. Of wat ze moeten doen wanneer hun broer of zus van de trap valt. Ze moeten dan meteen weten wie ze dan moeten bellen.
Wat doe je als er iemand voor de deur staat / er gebeld wordt?
Voor wie mogen ze open doen? Wanneer mogen ze het absoluut niet doen? Het is erg belangrijk dat ze dat goed weten. Je wilt niet dat ze voor iedereen de deur maar open doen. Hetzelfde geldt voor de telefoon. Moeten ze de telefoon altijd opnemen? Zo ja, wat moeten ze dan zeggen? Spreek het goed met ze af.
Lees ook: Je baby alleen thuis laten, ook al is het maar voor eventjes
Wat moet je als ouder voorbereiden?
Als ouder kan je je kind niet zomaar alleen thuis laten. Pas als je er zeker van bent dat zij het aankunnen, en je onderstaande geregeld hebt, kan je het oppas regelen misschien achterwege laten.
Achterwacht
Regel een achterwacht. Iemand die weet dat jullie weg zijn en die in geval van nood vlug bij je kinderen kan zijn. Misschien heb je een buurvrouw of iemand in de straat die kan inspringen of een vriendin op minder dan vijf minuten afstand. Laat je kinderen ook weten wie deze achterwacht is, zodat ze hem of haar kunnen bellen en om hulp kunnen vragen.
Belangrijke telefoonnummers
Maak een lijstje met belangrijke nummers als 112, je eigen nummer, het nummer van je achterwacht, buren, en eventueel dat van opa en oma, en leg dat bij de telefoon. Plak het vast met plakband zodat het er niet kan afwaaien.
Alles binnen handbereik
Mogen ze nog wat snacken voordat ze gaan slapen? Worden je kinderen ‘s avonds nog wel eens wakker? Zet bekers water klaar zodat ze dat nog even kunnen drinken. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet in de hoogste kastjes hoeven te zijn.
Regels opstellen
Mag je kind ‘s avonds als het niet kan slapen nog naar beneden? Televisie kijken? Wat mogen ze doen op hun telefoon (als ze die al hebben) en wat zijn de internetregels? Hoe laat moeten ze naar bed? Bespreek de regels met je kinderen en schrijf ze op. Herhaal ze regelmatig zodat je zeker weet dat de regels blijven hangen.
Snappen ze wat ze moeten doen en volgen je kinderen de regels die je hebt opgesteld? Blijven ze er rustig onder? Vertrouw je erop dat ze dit kunnen? Dan hoef je geen oppas te regelen en kunnen ze de avond van je feestje alleen thuisblijven.
Toch maar een oppas regelen?
Voelt het voor jou niet helemaal goed? Dan kun je ook gaan oefenen. Als je buren hebt waar je een goed contact mee hebt, kun je ze vragen of ze een oogje in het zeil willen houden terwijl de kinderen slapen. Heb je nog een babyfoon? Die kun je op de kamer van je kind zetten. Je sluit je huis af en geeft de sleutel plus ontvangers aan je buren.
Ook dan zijn je kinderen alleen thuis, maar weten de buren exact wanneer ze gaan slapen of weer wakker zijn. Eventueel kun je vragen of ze op bepaalde tijdstippen even bij ze willen gaan kijken en je op de hoogte te houden. Dat is voor jou en voor je kinderen misschien een prettig idee en toch anders dan een echte oppas regelen.
Op deze manier laat je ze wel alleen, maar weet je dat er iemand stand-by staat om in te grijpen. Natuurlijk vertel je dit ook aan je kinderen, zodat zij weten dat ze alleen maar hoeven roepen om hulp.
Heb je geen (goed contact met je) buren? Vinden jij of je kinderen het nog steeds geen goed idee? Dan is het toch beter om nog een keer een oppas aan huis in te schakelen. Kan ook heel leuk zijn voor je kinderen natuurlijk.
Wat doen wij zelf met onze kids?
Met een jongen van dertien en een meisje van acht zitten wij zelf in de fase dat we ze zo nu en dan alleen laten. En dan heb ik het over alleen laten in de avond. Ik ze me al aankomen bij Zoon. Als ik tegen hem zeg dat we een oppas regelen begint hij hard te lachen denk ik.
Dochter vind het daarentegen soms nog wel gezellig. Niet dat ze het vervelend vind om samen met haar broer alleen thuis te zijn, maar ze vind de aanspraak wel gezellig omdat Luc over het algemeen achter zijn pc belandt en zij dan alleen in de woonkamer is.
Onze afspraken
Wat we nu hebben afgesproken als wij in de avond niet thuis zijn is dat ook Luc gewoon in de huiskamer zit. Ze hangen dan lekker allebei op de bank, vaak met een ipad en de tv aan. De hond ligt tussen ze in op de bank. Wat lekkers erbij en een drankje en hun opblijfavondje voelt als een feestje.
Als we geen oppas regelen spreek ik ook altijd met ze af dat ze gewoon lekker op de bank mogen gaan slapen. We brengen ze dan naar bed als wij weer thuis zijn.
Wat doen jullie? Regelen jullie nog een oppas, of zijn de kinderen ook al wel eens een avondje alleen thuis?