Nederlandse ouders betalen babysitters het minst, wist je dat? Vergelijk ons oppas tarief met dat van de oppassers in Denemarken en dan zie je dat zij bijna twee keer zoveel verdienen dan hier in Nederland. In Nederland komen de oppassers er in vergelijking met andere Europese landen maar slecht vanaf, schrikbarend slecht eigenlijk als je echt gaat vergelijken. Welk oppas tarief hanteren we dan eigenlijk?
Waar de meeste Nederlandse ouders hun oppas gemiddeld ruim vijf euro per uur betalen, ligt het oppas tarief voorĀ meeste Deense oppassers omgerekend op ruim tien euro per uur. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1800 ouders en oppassers in Nederland, Spanje, Finland, ItaliĆ«, Denemarken en Noorwegen. Ook willen Nederlandse ouders hun oppas minder betalen zodra de kinderen slapen.
Oppas tarief in Nederland
Wat denk je? Zal het de Nederlandse ‘ons bien zuunig’ houding zijn dat het oppas tarief hier zo’n stuk lager ligt dan in de Scandinavische landen? De andere Europese landen waar het onderzoek heeft plaatsgevonden tonen dat ze mooi in het midden zitten tussen Nederland en Denemarken in, op zo’n zeven euroĀ per uur.
Adviesprijzen voor het oppas tarief
Je leest verschillende tarieven, afhankelijk van de website waar je kijkt. Maar als adviezprijzen worden onderstaande prijzen regelmatig gehanteerd.
- 13 jaar = ā¬ 2,50
- 14 jaar = ā¬ 3,00
- 15 jaar = ā¬ 3,50
- 16-17 jaar = ā¬ 4,50
- 18-19 jaar = ā¬ 6,00
- 20-21 jaar = ā¬ 8,00
- 21 jaar en ouder = ā¬ 10,00
Oppas tarief afhankelijk van taken
Heel logisch eigenlijk dat je het oppas tarief afstemt op de leeftijd en de taken die je de oppas meegeeft.
Geef je de oppas nog wat taken mee om in de avonduren te verrichten? Bespreek ze in ieder geval van te voren in een gesprek met de oppas en hou er in je oppas tarief ook rekening mee dat je wat extra’s geeft. Blijft de oppas slapen? Dan is het ook gepast om een extra toeslag voor de nacht te geven.
Waarom is ons oppas tarief zo laag?
Er zijn een aantal redenen waarom we niet zoveel willen betalen aan onze oppas. Wij vinden dat de oppas het eigenlijk maar makkelijk heeft (en eerlijk is eerlijk… als ik kijk wat ik er vroeger voor moest doen toen ik ging oppassen dan viel dat ook alles mee). Veel oppassen komen ook pas tegen de tijd dat de kinderen naar bed moeten -als ze niet al in bed liggen- en hebben dan de hele avond ‘vrij’ voor ons gevoel. En dat is ook precies de reden dat 55 procent van de Nederlanders in de avond minder aan de oppas wil betalen dan overdag.
Vind je dat logisch of onzin? Een groot deel van de oppassers is het hier namelijk niet mee eens (ongeveer 39 procent), maar durft dit niet aan te kaarten.
Lees ook: tot welke leeftijd heb je een oppas nodig?
Wat doet de oppas voor dit oppas tarief?
Bijna 20 procent van de ouders verwacht ook nog dat de oppas huishoudelijke taken voor haar rekening neemt. Daar sta ik persoonlijk eigenlijk wel van te kijken. Als ik oppas was dan zou ik dat ook niet doen geloof ik. Zeker niet voor het oppas tarief wat ik toen kreeg. Behalve dan dat je even de ’troep’ opruimt die ontstaan is door het spelen met de kinderen, of dat je je eigen glas op het aanrecht zet (wat -nu ik het zeg- bij ons eigenlijk nooit gebeurt š ). Maar je bent een oppas, geen poets.
En dan komt het moment van betalen…
Akward moment; het betalen van de oppas
Voor beide partijen blijktĀ dat het moment van betalen vaak eenĀ ongemakkelijk moment is. Bijna 48 procent van de Nederlandse oppassers voelt zich niet op zijn of haar gemak tijdens het betaalmoment en dus ook de betalende kant heeft hier last van. Herken jij dat? Ik stiekem wel een beetje. En waarom? Geen idee!
Zelf betalen wij ook een oppas tarief van ongeveer vijf euro per uur. Soms iets meer, soms iets minder. Eigenlijk ronden we het bedrag gewoon af. En het is niet zo dat ik vijf euro per uur teveel vind, ik begin alleen altijd te rekenen.
Duur grapje een oppas in huis
Stel dat je samen naar de verjaardag van een vriend wilt. Daar ben je gauw al een uur of vier… dat is dan al twintig euro, nog zonder het cadeau. Met een vriendengroep als de onze is dat een duur grapje. Of als je samen een hapje wilt gaan eten. Gezellig, maar niet goedkoop. Tel daar de kosten van je oppas met het gangbare oppas tarief bij op en je bent gelijk een kleine honderd euro lichter voor een avondje. Dan is het een stuk goedkoper om de avond thuis door te brengen, niet? Wij hebben een opa en oma in de buurt wonen, dat scheelt al veel moet ik zeggen…
Hoe gaan jullie met de oppas om? Herken je de gĆŖne bij het betalen en wat is jullie oppas tarief?