Opvang stress door een kinderdagverblijf wat niet bij je past

Ik heb last van opvang stress. Daarom switchen we ook. Wij gaan voor antroposofisch in plaats van de kinderfabriek waar Emma nu zit. Ik vertel je waarom.

Kinder opvang goed regelen is heel belangrijk, mogelijk wel cruciaal voor werkende ouders. Het is de randvoorwaarde om als moeder lekker op je werk te zitten. Eind vorig jaar zijn we verhuisd en moesten we iets nieuws zoeken. Waar we woonden hadden we een geweldige gastouder, ik kan iedereen haar aanbevelen. Alleen na de verhuizing is dat logistiek niet meer te doen, zonder files is het 45 minuten rijden.

opvang

Dus ging ik op zoek naar een nieuwe gastouder, en ik dacht de ideale match gevonden te hebben. Helaas bleek last minute dat er iets verkeerd was gegaan bij het gastouderbureau en kon ik niet verder met de gastouder van mijn keuze. Weg opvang. Grote stress, want ik ging al over 4 dagen beginnen bij mijn nieuwe baas! Er was gelukkig een vestiging van een hele grote kinderdagverblijf keten in de buurt en daar kon Emma gelijk terecht.

Ze zijn open tot 18.30, en ik werk 8.00 tot 18.00. Op zich handig zou je denken. Emma maakt wel hele lange dagen daar en ik ben telkens maar nét op tijd. Het vervelende is dat Emma in de aparte groep voor kindjes die vroeg gebracht worden zit, in haar reguliere groep én weer een andere aparte groep voor kindjes die laat gehaald worden. En dat zijn ook niet wekelijks dezelfde begeleiders in de vroege en de late groep. Dus afgelopen twee maanden zijn er wel 20 kinderjuffen die mijn kind verschoond hebben. Uhm: veel te veel!

Daar komt ook nog eens bij dat we wat anders tegen ‘voor een baby zorgen’ aankijken dan ze daar doen. Sinds de kraamverzorgster de deur uit is heb ik het borstvoedingsschema weggegooid en kijk ik gewoon naar wat Emma aangeeft nodig te hebben. En dat is best wel veel én vaak borstvoeding vergeleken met de andere kindjes van bijna 1 op het kinderdagverblijf. Maar na 4 uur geven ze op dat kinderdagverblijf geen eten meer. Dus ik heb ontzettend m’n best moeten doen om voor elkaar te krijgen dat ze bij de opvang haar zelf dan nog een fles in de handen drukken zodat ze nog wel wat binnenkrijgt na die tijd.

Nu was het voor mij echt de druppel toen ze me eerder deze week op de vroege groep vroegen: “Wat heb je afgelopen week gedaan om haar beter te laten eten?” Nadat ze me al een hele tijd overspoelen met slecht geformuleerde en ongevraagde adviezen over hoe ik haar in haar autostoel krijg, in haar jas en een schone luier aan moet doen. Bovenal storen de adviezen me over hoe ik haar overdag van de borstvoeding af kan krijgen. Waar bemoeien ze zich mee?

Antroposofische opvang voor hippies?

Op aanraden van een vriendin ben ik bij een antroposofisch kinderdagverblijf gaan kijken. En wat een verademing! Het eerste wat opviel bij die opvang is dat ik niet gelijk knettergek werd en weer weg wilde door alle drukte bij binnenkomst. Het voelde niet als een kinderfabriek! Alle kindjes waren gewoon lekker rustig aan het spelen. De kleuren waren veel warmer, het speelgoed was van hout en stof. Het voelde gewoon als een huiskamer van een heel groot gezin met belachelijk veel kleine kindjes en twee mama’s. Heerlijk! Na het praatje van de mevrouw was ik al helemaal verkocht. Zeker toen Emma op schoot mijn shirt omlaag trok voor een slokje borstvoeding en zij iets zei als: “Wat goed dat ze nog borstvoeding krijgt!”

Ik dacht altijd dat antroposofisch voor hippies was, maar misschien ben ik dat ook wel een beetje 😉 . Wat ik tot zover begrepen heb over de aanpak van dit antroposofische kinderdagverblijf is dat ze veel meer uitgaan van het feit dat je kind op deze aarde is gekomen met een doel. Ze kijken naar wat het nodig heeft om te kunnen worden wie het is. Mooi toch? Nu geloof ik zelf niet echt in een leven voor of na dit leven, maar het resultaat van die filosofie en hoe ze met kinderen omgaan spreekt me enorm aan.

Nu nog de maand opzegtermijn uitzingen bij de kinderfabriek waar ze aan de lopende band flessen, luiers en slaapzakken aan/uit doen. En dan kan ik overstappen naar een opvang die gevoelsmatig veel beter bij alle baby’s past. Tegen die tijd laat ik je zeker weten of het echt zo goed bevalt als ik verwacht!

Heb jij ook ooit moeten switchen van opvang omdat het totaal niet bij je kindje paste? En heb je toevallig ervaring met de antroposofische opvang? Ik ben erg benieuwd!

3 gedachten over “Opvang stress door een kinderdagverblijf wat niet bij je past”

  1. Mijn verhaal is precies anders om. Ik heb jaren geleden in een antroposofisch kinderdagverblijf gewerkt. Nu in een regulier kinderdagverblijf. Als leidster(pedagogisch medewerker) kan ik ook niet echt wennen. Hoewel er bij ons gelukkig niet zoveel verschillende gezichten zijn. Het is erg belangrijk om bij de intake goed door te vragen…Elke dag naar buiten? En als het regent? En zijn er voldoende laarzen,zodat je in de plas kan stampen of mag dat eigenlijk niet?

  2. Herkenbaar….Melle (7.5 maand) gaat 1 dag in de week naar de opvang…Wij hebben voor deze gekozen omdat ze zo flexibel zijn. Mijn man werkt regelmatig weekenden en is dan doordeweeks vrij,hij weet dan pas een week van te voren welke dag dat is….op dat moment kan ik de opvang nog kosteloos annuleren! Verder betalen we afgerond per kwartier ipv hele dag en dat scheelt ook behoorlijk! Nou is het nadeel daarvan dat er dus de hele dag door ouders hun kinderen komen halen en brengen, en op piekmomenten ook leidsters van andere groepen bijspringen op de babygroep…ik twijfel heel erg…zijn vaste leidsters zijn heel lief maar het is zo druk en onrustig. …financieel gezien is dit de beste en melle kent zijn vaste leidsters wel goed,bij een nieuwe opvang moet hij daar natuurlijk ook weer aan wennen. ..ik vind het erg lastig!

  3. Ik bleef thuis om voor de kinderen te zorgen, dus ik heb deze stress niet ervaren. Maar het klinkt inderdaad niet zo prettig. Superfijn dat je een dagverblijf hebt gevonden dat wel goed voelt! 20 verschillende verzorgers zou ik ook teveel vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven