Straks is het weer zover. Dan heb ik weer een baby buikje te voeden. Ik weet nog goed dat ik dat de vorige keer zo lastig vond, want waar doe je goed aan? En na de eerste periode mag je de stap maken naar opvolgmelk, in ieder geval… dat was toen zo.
Zo ging het…
Borstvoeding leek mij het beste en gelukkig lukte dat ook (sterker nog, ik had het gevoel alsof ik wel 10 kinderen kon voeden). Stug hield ik de eerste maanden vol, dat had ik mezelf gewoon beloofd, ik moest en zou die maanden vol houden. Kreeg spruw, gaven het elkaar over en weer, zalfje hier zalfje daar, huilen, pijn en doorzetten. Uiteindelijk heb ik dat vier maanden gedaan en ben toen overgaan op flesvoeding. Wat ik nog lastig vond ook, alsof ik het eerste beetje afstand van mijn kind nam.
Nu ben ik weer vastbesloten de eerste paar maanden borstvoeding te geven zo lang het mag lukken, zonder pijn en met plezier. Bij ook maar één vage klacht is mijn planning om er direct mee te stoppen en over te gaan op volledige zuigelingenvoeding. Daar krijg ik ze ook wel groot mee.
Maar dan … de opvolgmelk
Goed, borstvoeding of flesvoeding, die keuze (als je überhaupt een keuze hebt) maak je uiteindelijk zelf. Maar wat doe je als je kindje na ongeveer 6 maanden over mag op de welbekende opvolgmelk? De marketing voor dit moedermelk opvolgende product vliegt je om de oren.
Via reclamespotjes wordt de indruk gewekt dat opvolgmelk kan dienen als vervangingsmiddel voor moedermelk. Ouders zijn om deze reden dan ook geneigd dit product te kopen alsof het noodzakelijk is.
Maar niets is minder waar.
World Health Assembly kwam naar buiten met een verklaring dat het gebruik van opvolgmelk voor zuigelingen onnodig is. De WHO voegt hieraan toe dat dit product zelfs ongeschikt is. Uhhhh…
Tevens beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie een bepaalde hoeveelheid essentiële vetzuren, ijzer, zink en B vitaminen aan, waarvan in de opvolgmelk een tekort blijkt te zitten. Dit kan een optimale groei en ontwikkeling van zuigelingen en jonge kinderen belemmeren. Daarnaast zou het juist weer een teveel aan proteïne bevatten.
Ook UNICEF heeft zich bij deze verklaring aangesloten.
Via reclames en social media worden verschillende gezondheidsclaims gebruikt. Deze zijn echter niet onderbouwd door dergelijk onderzoek. Overstappen op opvolgmelk is dus niet nodig, je kindje kan gewoon volledige zuigelingenvoeding blijven drinken en dit kun je geleidelijk vervangen door dierlijke melkproducten zoals volle melk, yoghurt en andere zuivelproducten.
Na het lezen van dergelijke informatie geloof ik toch dat ik dat bij ons tweede kindje anders aan zal pakken. Hoewel ik gevoelig zal blijven voor deze commerciële producten. Je ziet het tenslotte andere ouders om je heen ook gebruiken. Is het niet gewoon pure winstmakerij en slecht voor je eigen portemonnee?
En dan te bedenken dat ik Noud ook nog aan de peutermelk heb gehad…
Wat denk jij? Zou jij als je nog voor de sitatie komt te stan kiezen voor opvolgmelk, omdat je dat gewend bent, of je het veel ziet? Of volg je de richtlijnen van de onderzoeken?
Bron: World Health Organization
Heel interessant. Ik denk er idd ook sterk aan om binnenkort over te stappen (dochter is nu bijna 9 maanden en heeft extra verzadiging voeding). Heb alleen een heel hongerig meisje en weet het dus niet zo goed….. :-/
Blijft lastig hè Bibiane!
Hmmm, wat moeten flesvoeding kinderen vanaf 6 maanden dan hebben? Gewone melk? Hier hebben ze 9 maand borstvoeding gehad (had van mij langer gemogen maar kon niet) en daarna 1 maandje opvolgmelk. Daarna tegen alle reclame (en zelfs consultatie bureau adviezen) gewone melk gegeven. Inderdaad vanwege het tekort aan vitamines.
Mocht je ervoor kiezen om geen opvolgmelk te geven dan blijf je zuigelingenmelk geven tot het eerste levensjaar.
Kun je svp doorverwijzen naar de berichtgeving van wha, who en unicef? Ik ben erg benieuwd naar de volledige info! Thx
We hebben de bronvermelding toegevoegd Kim
Wij zijn niet overgestapt op opvolg melk. Wat ons betreft na vele artikels er over te hebben gelezen echt niet nodig.
Toen mijn zoon 11 maanden was heb ik het laatste pak zuigelingenvoeding opgemaakt en ben overgestapt op normale halfvolle melk. Dit was de tip van het CB en het voelde goed. 🙂