Oriënteren op een baan: eerst informeren, dan pas solliciteren

Ben jij op zoek naar werk? Hoe solliciteer je dan? Gaat jouw CV als een soort spam richting zoveel mogelijk bedrijven? Dat hoeft niet de beste aanpak te zijn. Jezelf eerst oriënteren op een baan is verstandig. Dus sla niet meteen als een gek aan het solliciteren. In ieder geval niet voordat je goed hebt nagedacht over hoe jouw ideale werk eruit ziet en waarom jij hiervoor geknipt bent! Zoeken naar werk dat bij je past is geen eenvoudige klus. Want waar moet je beginnen? Er zijn veel dingen die je leuk vindt en vooral veel dingen waarvan je zeker weet dat je ze niet wilt. Maar daarmee heb je nog niet benoemd welk werk echt bij jou past. Een manier om je te oriënteren is door te zoeken naar vacatures die je aanspreken. Dat is wat veel dertigers doen wanneer ze hun werk willen veranderen.

Lees ook: Doe de test: is het tijd voor een nieuwe baan?

Om je te oriënteren is dit zinvol. Maar sommigen maken de fout door op die vacatures meteen te reageren. Doe jij dat ook wel eens? Je ziet een vacature en denkt: dat zou wel eens wat voor me kunnen zijn! Vervolgens schrijf je een brief en CV en wacht af. Je kansen schat je misschien niet heel hoog in, maar: wie niet waagt die niet wint! Hoewel ik bewondering heb voor mensen die op deze manier durven zoeken naar werk dat bij hen past, zou ik het niemand aanraden. Je kan je beter eerst oriënteren op een baan.

Solliciteren is geen oriënteren

Als je te laconiek het selectieproces ingaat is er een risico dat je gesprek, als je wordt uitgenodigd, niet goed verloopt. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen en bovendien maak je hiermee geen goede indruk. De wereld is klein. De indruk die je hier hebt achtergelaten kan in je nadeel werken in de toekomst. Daarnaast zitten recruiters niet te wachten op kandidaten die zich niet goed hebben voorbereid en niet met serieuze intenties in de procedure zijn gestapt. Je verspilt hiermee hun kostbare tijd. Trouwens, ook die van jou!

Oriënteren op een baan

Gebruik je tijd om op de juiste manier te zoeken naar werk dat bij je past. Dat doe je door goed zelfonderzoek te doen. Praat met vrienden, doe online tests of werk een zelfhulpboek door. Als het je alleen niet lukt, investeer dan in je eigen toekomst en werkplezier en schakel een loopbaancoach in. Breng duidelijk in kaart wat jouw kwaliteiten, waarden, drijfveren en wensen zijn. Oriënteer je aan de hand hiervan op passende carrièremogelijkheden.

Een oriëntatiegesprek

Wil jij je oriënteren op een baan? Zodat je, als je gaat solliciteren, duidelijk weet waar je aan toe bent? Maar ook hoe jij jezelf het beste kan verkopen? Dan kan je je oriënteren in een oriënterend of informerend gesprek. Bijvoorbeeld met iemand uit je netwerk. Maar ook social media zoals LinkedIn kunnen hier geschikt voor zijn. Je zult verbaasd zijn hoe graag mensen over hun werk willen praten!

Zo pak je zo’n gesprek aan:

  • nu je weet welke branches en werkvelden bij je passen, brainstorm je op mogelijke functies. Met vrienden, via vacaturesites of bijvoorbeeld via trefwoorden op LinkedIn
  • kies twee mogelijke functies die je nader wilt onderzoeken
  • zoek via je netwerk naar mensen die dit werk doen
  • benader hen met de vraag of zij jou over hun werk willen vertellen in een kort gesprek. Licht toe waarom je hierom vraagt
  • vraag maximaal een half uur van iemands tijd hiervoor
  • bereid het gesprek goed voor, stel vooraf een lijst op met vragen
  • houd je aan de tijd tijdens het gesprek
  • bedank de persoon na afloop voor zijn tijd en de informatie
  • het wordt vaak aangeraden: stuur de dag na het gesprek een korte email om de persoon nogmaals te bedanken

Zo gebruik je dit gesprek om je nader te oriënteren. Zo kun je sollicitatiegesprekken voeren zoals ze bedoeld zijn. Als je je goed hebt georiënteerd zul je sollicitatiegesprekken beter kunnen voorbereiden, betere brieven en CV’s schrijven en een overtuigendere indruk maken. O, en vergeet onze sollicitatie outfit tips niet door te nemen 😉 .

Succes!

Lees ook: Zwanger solliciteren: tips om de beste kans te maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven