Orzo met broccoli en kastanje champignons uit de slowcooker

Het valt onder de noemer comfort food, deze heerlijke orzo met broccoli schotel uit de slowcooker. Ik hem hem wel gemaakt in de slowcooker, maar je kan hem natuurlijk ook in de pan maken. De slowcooker zorgt echter voor nog meer smaak in de gerechten en daar word ik altijd net wat gelukkiger van.

Daarnaast is slow cooking uitstekend geschikt voor comfort food én kan ik het in de ochtend klaarmaken zodat we ’s avonds kunnen eten wanneer het uitkomt. Wel zo makkelijk. Naast de bereiding in de slowcooker geef ik je ook de bereiding voor in de pan.

recept broccoli slowcooker

Ontdek mijn persoonlijke slowcooker recept hieronder, maar voor wie houdt van variatie, bekijk ook mijn andere recepten voor de slowcooker. Of ga direct voor mijn e-book vol met smaakvolle recepten, elk voor slechts 0,13 cent!

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Orzo met broccoli uit slowcooker

Allereerst moet ik bekennen dat het gerecht niet helemaal van eigen hand is, ik heb me laten inspireren door een orzo gerecht van Hellofresh. Dat zag er zo lekker uit dat ik me af vroeg of ik het ook in de slowcooker zou kunnen maken.

Daarbij komt dat ik nog maar weinig vegetarische slowcooker recepten heb en dat vind ik jammer. Ik eet namelijk graag vegetarisch, gewoon om mijn steentje bij te dragen aan duurzaam leven en mijn footprint wat te beperken. Daarnaast kan het ook enorm lekker zijn. En dat is dit gerecht zeker!

Ingrediënten orzo met broccoli en kastanje champignons

Dit recept met broccoli in de slowcooker is voldoende voor een gezin met 4 personen, wij hadden eigenlijk zelfs nog een portie over.

 • 2 stronken broccoli
 • 3 uitjes
 • 1 bakje kastanje champignons
 • 250 gram orzo
 • 300 ml groentebouillon
 • 4 teentjes knoflook
 • 150 gram gerapste kaas (ik heb gewoon belegen kaas geraspt, maar je kan natuurlijk ook een zakje kant en klare geraspte kaas kopen)
 • pijnboompitten
 • 2 eetlepels citroensap
 • theelepel tijm
 • zout en peper

Bereidingswijze orzo met broccoli uit de slowcooker

 • Snij de broccoli in kleine stronkjes
 • Snij de kastanje champignons in plakjes
 • Snipper de uitjes en pers de knoflookteentjes
citroensap met tijm in slowcooker
 • Meng de citroen met de tijm en de knoflook
broccoli in de slowcooker
 • Doe de broccoli in de slowcooker en voeg de gesnipperde ui, de kastanjechampignons, het citroensap mengsel en de bouillon toe
 • Voeg wat zout en peper toe
 • Zet de slowcooker 4 uur op low
broccoli, orzo en kaas in slowcooker
 • Voeg na deze 4 uur de orzo en de geraspte kaas toe en zet de slowcooker nog een uurtje op low
 • Daarna kan hij prima in de warmhoudstand blijven
 • Rooster vlak voor het opdienen nog wat pijnboompitjes in de pan op een zacht vuurtje en strooi die op het bord over het eten
 • Eet smakelijk!

Je kan overigens ook de orzo en de geraspte kaas in het begin toevoegen bij de broccoli in de slowcooker. Ik vind het zelf lekkerder om dit pas later te doen, zodat de orzo niet te plakkerig wordt, maar dat is ieder zijn eigen keus natuurlijk.

orzo met broccoli in slowcooker of pan

Word een meester in de keuken met de kookcursus van de Kookuniversiteit. Voor meer informatie over deze culinaire reis, klik hier.

Bereiding orzo met broccoli in de pan

 • Snij de broccoli in kleine stronkjes
 • Snij de kastanje champignons in plakjes
 • Snipper de uitjes en pers de knoflookteentjes
 • Kook de groentebouillon
 • Meng de citroen met de tijm
 • Kook de broccoli in een pan met ruim water beetgaar in ongeveer 8 minuten
 • Fruit de ui  met de knoflook in een beetje olie in een wok
 • Voeg de kastanjechampignons toe en het citroensapmengsel
 • Voeg de orzo toe, bak nog heel eventjes
 • Vul het geheel aan met de groentebouillon en laat 10 minuten zachtjes gaar koken, mocht het intussen te droog worden, voeg dan nog wat extra bouillon/water toe
 • Roer de broccoli door de orzo en de helft van de kaas
 • Rooster de pijnboompitten op een zacht vuurtje in de pan
 • Je orzo is klaar om op te dienen, strooi de pijnboompitjes en het resterende beetje kaas op het bord over de orzo
 • Eet smakelijk!

Orzo met broccoli uit de slowcooker en kastanjechampignons

Wij hebben er heerlijk van gesmuld, ook bij de kinderen was het bord zo leeg. In het originele recept wordt een andere kaas gebruikt, maar om het iets beter passend te krijgen bij de smaak van de kinderen heb ik die vervangen door de gewone kaas.

Uiteraard kan je dit gerecht ook eten met kipstukjes er doorheen, maar met de kastanje champignons heb je er zo ook een volledige maaltijd aan, ongeacht of dat hij in de slowcooker of in de wok gemaakt is. Probeer ook eens mijn recept van broccolisoep, dat is ook erg lekker!

Heb je een lekkere variatie gemaakt? Laat het hieronder in de reacties weten, vind ik altijd leuk!

3 gedachten over “Orzo met broccoli en kastanje champignons uit de slowcooker”

 1. De afzonderlijke ingrediënten spraken me zeer aan bij de keuze voor dit recept.
  Het kan zijn omdat ik de helft van de ingrediënten heb gebruikt omdat we met zijn tweeën zijn maar ik vond het eindresultaat helaas niet heel bijzonder. De broccoli was te fijngekookt en overheerste in smaak. Misschien dat ik het eens met een andere groente ga proberen.
  Ik heb mijn Crockpot sinds 5 dagen dus ik kan nog eindeloos experimenteren.. 🙂

 2. Avatar foto
  Silvia Hovinga

  Doe je gewoon de “droge” orzo na 4 uur in de slowcooker of bereid je het eerste op de normale manier?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven