Osmo Coding: spelenderwijs kinderen leren programmeren op de ipad

Er wordt wel eens gemopperd dat kids tegenwoordig ‘zoveel achter een scherm zitten’. Vooral door mensen op leeftijd, en (ik geef toe) ik doe er zelf ook wel eens aan mee. Oké: dat er anno 2016 kindertjes met een tablet-nek rondlopen is geen goed teken. Toch is die digitalisering natuurlijk niet alleen maar negatief. En hoewel ook ik een fanatieke gamer in huis heb, kan het gebruik van een tablet ook heel nuttig én leerzaam zijn. Wij proberen het nuttige met het aangename te verenigen met Osmo Coding. Hiermee kan je spelenderwijs kinderen leren programmeren en coderen.

osmo coding review

Met een programmeur als papa en een leergierige mama die programmeren óók heel leuk vindt om te doen is het niet zo vreemd dat onze kinderen hier ook direct wild van worden 😉 .

Leren programmeren, waarom zou je?

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: coderen en programmeren moeten onderdeel worden van het vakkenpakket van onze kinderen. Niet voor niets, want het worden ook wel de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw genoemd. Vijftig jaar geleden kregen meisjes nog naailes op school: wordt dat nu we in een digitaal tijdperk leven een lesje programmeren?

Wij vinden het wel een belangrijk element en zijn bijvoorbeeld ook naar de Girls in Tech dag geweest om de kinderen wat meer van techniek te laten proeven. Een erg geslaagd event!

Daarnaast lees ik samen met mijn dochter Project Prep, ook een erg leuk boek als je dochter van mode en techniek houdt!

Onze economie speelt zich meer en meer online af. Digitale vaardigheden worden daarom steeds belangrijker. Die worden nu nog niet (of nauwelijks) op de school geleerd. Op de basisschool van mijn kinderen niet in ieder geval, en dat vind ik persoonlijk jammer. Zeker omdat kinderen het zo ontzettend makkelijk oppakken als ze nog jong zijn. Kinderen leren programmeren is eigenlijk een eitje, als je het op de juiste manier aanpakt. Wil je jouw kind toch spelenderwijs kennis laten maken met de digitale wereld? Dan is Osmo Coding een hele mooie manier om dit te doen. Je zoon of dochter leert stapje voor stapje coderen en programmeren, terwijl het eigenlijk nog best veel weg heeft van het spelen met blokken 😉 .

Op de tablet: hoezo passief?

Het bedrijf wat Osmo bedacht heeft is Tangible Play. Met ex-werknemers van Google aan het hoofd van dit bedrijf mag het duidelijk zijn dat er experts bezig zijn op hun eigen vakgebied. Osmo coding is één van de spellen van Play Osmo, een interactief ipad concept van dit bedrijf.

De makers van Play Osmo zijn jonge papa’s en mama’s die een manier wilden bedenken om hun eigen kinderen actief te laten spelen met de tablet. En al die uren die hun kinderen doorbrachten op de tablet moesten het liefst ook omgezet worden in leerzame uren! Met Osmo Coding kunnen wij vast verklappen dat dat heel goed gelukt is. Spelen én leren programmeren worden op een hele mooie manier gecombineerd.

Tangible Play heeft overigens niet zomaar de start gemaakt met Osmo Coding, testen bij meer dan 100 scholen hebben uitgewezen dat Osmo coding veel potentie heeft en de deelnemers waren razend enthousiast. Eens kijken of onze kiddo’s dat ook zijn!

osmo coding kinderen leren programmeren

Wat vinden wij en onze kinderen van Osmo coding?

Uiteraard hebben we uitgebreid getest. Het allereerste wat mij opvalt is dat zoon (12) én dochter (7) het allebei fantastisch vinden om er mee te spelen. In eerste instantie strijden ze. Wie mag er eerst? En als nummer één dan twee minuten bezig is, dan wil nummer twee uiteraard al direct aan de slag. Afijn… het geduld is ver te zoeken zeg maar.

Samenwerken ?

Op zich niet zo raar, want het is een heel aantrekkelijke setting om te zien. Men neme een ipad. Voeg daar de leuke app aan toe van Osmo Coding (gratis te downloaden) én wat mooie blokjes om het programmeren (in pakket aanwezig) waar te maken en voilá, mijn kinderen hebben ruzie. Maar dat duurt niet lang… een klein half uurtje later zijn ze namelijk continue in overleg over de strategie die ze gaan gebruiken. Hoe kunnen ze voorlopen op de training, welke stappen moeten ze nemen en hoe pakken ze dat aan? Ze overleggen alles en dat vind ik prachtig om te zien! Nooit verwacht dat ze ook zouden leren samenwerken samen met het leren programmeren.

Osmo Coding: wat heb je nodig?

Osmo Coding is ‘dus’ een spel dat op de ipad gespeeld wordt. Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar leren er intuïtief mee programmeren, namelijk met hun handen.

Let op: Om Osmo Coding te spelen heb je als basis de Osmo houder nodig en de rode reflector. Deze vind je in de Osmo Starterkit. Ook de spellen Words, Masterpiece, Tangram en Newton worden dan meegeleverd inclusief fysieke spelstukken die nodig zijn om de spellen te spellen in combinatie met de iPad.

In het spel van Osmo Coding -wat je apart aanschaft- vind je de fysieke blokjes waarmee je kan leren programmeren. De handelingen met deze fysieke codeerblokken worden door de speciale ‘Reflective AI technology’ ‘gezien’ door je ipad waardoor het spel ook daadwerkelijk interactief wordt.

Je vindt de verschillende producten van Osmo Coding hier:

Osmo Coding: hoe werkt het spel?

Het figuurtje Awbie struint door een spelwereld heen waar ze achter een konijntje aan zit. Ondertussen verzameld ze zoveel mogelijk aardbeitjes onderweg, want daar zijn punten mee te scoren. De weg die Awbie in het spel af moet leggen die moet geprogrammeerd worden met de blokjes.

De speler zorgt er dus voor dat Awbie uiteindelijk de juiste weg loopt en alle obstakels vermijd. De losse fel gekleurde elementen van de fysieke codeerblokken heb je hier dan uiteraard bij nodig. Deze zijn stevig van kwaliteit en dankzij de pictogrammen ook heel duidelijk te volgen. Je bepaalt zelf of Awbie loopt of bijvoorbeeld springt (over het water) en daarnaast moet je aangeven met hoeveel stappen tegelijk en welke richting op.

Kinderen leren programmeren

Door de codeerblokken op een bepaalde manier achter onder elkaar te leggen kan je diverse stappen achter elkaar uit laten voeren en moet je kind dus ook vooruit denken. De groene button onderaan de rij is de actieknop. Door hier op te drukken wordt de actie die je daarboven het neergelegd stap voor stap uitgevoerd.

Het zijn dus echt de basisprincipes van het coderen die je kinderen leren in dit geval. En iedere stap die je neerlegt is in principe één regel code. Het cijfer wat je erachter legt bepaald de hoeveelheid keren dat de stap herhaald moet worden. Super leuk!

De app bestaat uit verschillende levels, waardoor je het jezelf ook wat moeilijker kan maken. Voor kinderen die echt al de nodige stappen hebben gemaakt met programmeren is de uitdaging wellicht wat minder, maar het spelletje wordt er niet minder leuk om, dat is wel gebleken. Al heel snel hebben mijn kinderen in de gaten hoe dit werkt.

Mooi meegenomen: Ook ruimtelijk inzicht en creatief denken worden gestimuleerd. Bovendien werkt je kind aan cognitieve en motorische vaardigheden. O, en hij of zij zal binnen no time meer van programmeren weten dan paps en mams. Zit je straks weer met een kleine Steve Jobs opgescheept…

Leren wordt zo erg leuk!

Naast Osmo Coding zijn er ook andere spellen van het merk verkrijgbaar. Allemaal op hun eigen manier leerzaam en interactief. Zo leer je tekenen met Osmo Masterpiece en werkt je kind aan het probleem oplossend vermogen met Osmo Newton. Bovendien kan je het met meerdere kids tegelijk spelen. Of misschien is het een idee dat papa en mama een rondje meedoen? Ook die kunnen van dit spel ongetwijfeld nog wat opsteken 😉 .

Online te vinden: Wil je je kinderen ook stimuleren met Osmo? Je vindt alle producten eenvoudig online, zoals onder andere bij Bol.com en Amac. Vergeet in ieder geval niet dat je de houder en de reflektor als basis nodig hebt. In de kits die je online kan kopen zijn ze automatisch inbegrepen, maar niet bij de losse spelletjes.

Ik ben zelf erg enthousiast en ook de kinderen zijn er lekker mee bezig. Doe jij ook nog iets speciaals op het gebied van leren met de ipad of tablet? En zo ja, wat gebruiken jullie dan?

 

Osmo coding

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven