Osmo Genius kit review; leren met plezier!

Leren met plezier? Dat doet mijn dochtertje sowieso al. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze vol plezier naar school gaat en met de Osmo Genius kit kan ze nu ook thuis leren met plezier, lees de review maar.

Toen tijdens de eerste lockdown de scholen dicht gingen was ze ‘not amused’. Juf mama was helemaal niet zoals de juf op school. Te dwingend, te streng en niet gezellig. Maar ja, die taak kwam er voor mij ook ineens bij en dat was eerlijk gezegd best pittig. Wel heb ik toen kennis gemaakt met allerlei online leermogelijkheden zoals bijvoorbeeld Gynzy. Dat kende ik helemaal niet van vroeger, van mijn jeugd. Heel goed dat er nu allerlei uitwijkmogelijkheden zijn, voor als het fysiek op school door omstandigheden niet lukt.

Osmo genius review

Plezier in leren is zó belangrijk

En eigenlijk vind ik het goed om – als aanvulling op het bestaande lesprogramma – bezig te zijn met leuke spelletjes, puzzels, spelling en rekenen. Dingen waar je wat van leert. En waar je ook plezier in hebt. Begrijp mij niet verkeerd, thuis is ook het moment om te spelen. Met poppen, tekenen, knutselen of lekker buiten spelen met vriendinnetjes en vriendjes. Maar soms heb je van die momenten, dat er weer gevraagd wordt: “Mama, mag ik met mijn vriendinnetje zoomen?” of “Mama, mag ik even kort televisie kijken?“. En dat ik dan liever heb dat ze iets leuks doet waar ze ook spelenderwijs iets van leert zoals met de Osmo Genius kit het geval is.

Osmo Genius kit review

Toen kwam Osmo Genius op mijn pad en de vraag of ik een review van deze kit wilde doen. Iets waar ik nog niet eerder van had gehoord, maar waar ik wel blij van word. Zeker toen ik zag wat voor mogelijkheden je al hebt met het startpakket. Hoe het werkt? Relatief simpel (al moet ik eerlijk toegeven dat ik de Osmo Genius Kit aan man en kind heb overgelaten voor de review omdat ik even te druk was met andere bezigheden).

Je opent de doos, pakt je iPad (die heb je wel nodig) erbij en download de app. Het pakket bestaat uit 5 spelletjes waarbij je moet denken aan spellen die het probleemoplossend vermogen helpen ontwikkelen zoals puzzelen (Tangram), rekenen (Numbers), spelling (Words), natuurkunde (Newton) geschikt voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Maar er zit ook nog een creatieve optie bij. Of zoals Osmo het zegt: “Supercharge your creativity” met tekenen (Masterpiece). Ook heel leuk!

Lees ook: review Osmo coding en leren programmeren

Installeren and such

Alle spellen zijn te spelen in het Nederlands, alleen ging dat bij ons op de een of andere manier niet helemaal soepel. Het was een beetje onduidelijk welke apps we precies moesten downloaden (waar we naar verwezen werden) en dus was het de ene keer in het Nederlands en soms toch ook in het Engels.

Wat zit er precies in de doos?

Een Osmo base voor de iPad – denk aan een harde plastic houder waar je de iPad in kan zetten. Een zogenaamde ‘clip-on’ spiegel waarmee het Osmo spel kan ‘zien’ wat je neerlegt of maakt. Ook vind je in de doos drie opbergdoosjes. Eentje gevuld met zeven tangram stukken (waarmee je 500+ puzzels kan maken). Een doosje gevuld met twee setjes: eentje met cijfers en eentje met stippen. In het laatste doosje vind je setjes met rode en blauwe letters op vierkante kaartjes. De instructie is minimaal moet ik bekennen. Je moet goed lezen op de doos en aan de binnenkant vind je een soort van ‘quick start‘ waarbij je door wordt verwezen naar de site.

osmo genius kit review
osmo genius spellen
osmo genius kit

Review van de vijf spellen op de Osmo Genius kit

De Osmo Genius kit bevat vijf verschillende spellen: rekenen (Numbers), puzzelen (Tangram), spelling (Words), natuurkunde (Newton) en tekenen (Masterpiece). Wat kun je daar precies mee en hoe werkt het? H. heeft achter elkaar de spellen gedownload (zonder ze te spelen) en erna zijn ze (H. en Mila) begonnen met het spelen.

Masterpiece

Ik begin maar meteen met het spel dat ik maar niet goed werkend krijg. Masterpiece helpt je om te leren tekenen. Kies een afbeelding uit de galerie of maak zelf een foto en Masterpiece transformeert die in een pentekening die je als het ware kunt ‘overtrekken’ cq natekenen. Vervolgens kun je er een timelapse-video van maken en je creatie delen met familie en vrienden. Ik weet niet hoe het kan, maar ik krijg het niet voor elkaar om een wit beeld te krijgen. Ik heb alles al geprobeerd (en gezocht op Google) maar ik krijg een half wit scherm te zien, waardoor het tekenen een stuk minder leuk is. Voor mij dan, Mila is heel snel tevreden en blij. Zij verkleint de tekeningen gewoon zodat ze op de onderste helft van het scherm passen. Ik raak juist gefrustreerd.

Tangram

Ontzettend leuk! Ik deed het vroeger altijd ‘oldskool’(zwarte fysieke stukjes) met papa. Mila vindt het ontzettend leuk om te doen, zeker omdat het zo verrassend is dat ‘hij’ (lees: Osmo) jou – en wat je doet – herkent. Het spel Tangram van de Osmo Genius kit is dan ook heel goed voor het probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht.

Numbers

Mila is al dol op rekenen en heeft op school extra uitdaging nodig. Dus dit is helemaal ‘spekkie voor haar bekkie’ om het zo maar uit te drukken. Snel en intuïtief experimenteren met optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Fantastisch wat er in deze tijd allemaal mogelijk is. Dat is het ‘grappige’ van op latere leeftijd moeder worden. Het contrast met je eigen schooltijd – en alle mogelijkheden daarbuiten zoals met de huidige technologie – is zo groot.

Words

Ook heel leuk: Words. Raad als eerste het verborgen woord door zo snel mogelijk de juiste letters neer te leggen. Een leuke uitdaging. Extra hulp nodig? Op het scherm van de Osmo Genius kit vind je een hint in de vorm van een afbeelding.

Newton

Ook dit vindt Mila erg leuk om te doen. Het is een spel waar je veel creativiteit bij nodig hebt. Je moet ervoor zorgen dat de vallende balletjes op het juiste punt terecht komen. Je werkt – net als bij Masterpiece – met een wit vel papier wat je er deels onderschuift. En op het scherm zie je jouw hand en potlood (of pen). Vind je het vervelend om iedere keer maar een nieuw vel papier te gebruiken? Ik zag dat Meester Sander een super oplossing had! Gebruik je Tangram-stukjes op het witte papier. Briljant!

De combi van fysiek en digitaal (speel)plezier met de Osmo Genius kit

Ik vind het heel leuk dat deze Osmo games behalve (erg) leuk ook heel leerzaam zijn. De combinatie van fysiek en digitaal speelplezier vind ik heel goed gevonden. Erg goed om je kind nu al voor te bereiden op de ongetwijfeld steeds meer digitaal wordende wereld. Ik heb zelf het gevoel dat Osmo je creativiteit stimuleert en je ruimtelijk en probleemoplossend inzicht vergroot. Heel tof dat we dit zo hebben kunnen combineren met onze ‘oude’ iPad 2. Zo zie je maar dat je niet altijd het nieuwste van het nieuwste nodig hebt. Erg sustainable dus ook én beter voor het milieu.

Je koopt de Osmo Genius kit bijvoorbeeld bij Bol.com

Mijn wijze 8-jarige…

Dat gezegd hebbende bleek het downloaden van Osmo met een dergelijke oude iPad wel een ding. Het kost tijd en ik vraag mij nog steeds af of Masterpiece niet goed werkt doordat de iPad al wat oud is of omdat ik wat fout doe. Je leest, ik ben nog steeds wat gefrustreerd hierover. Ik ben al dagen vriend Google aan het raadplegen maar ik kom er gewoon niet achter. En dat is meteen het mooie verschil tussen een volwassene en een kind. Ik maak mij druk. Dochterlief zegt: “Mama, laat het nu los. Op deze manier heb ik heel veel plezier. Dat is toch het belangrijkste?“. Aldus mijn wijze 8-jarige…

Osmo Genius starter kit, gegarandeerd (leerzaam) plezier

Al met al vind ik de Osmo Genius kit een oprechte aanrader. Toegegeven, het is niet goedkoop en ik verkeer in de luxe omstandigheid dat ik het heb ontvangen om te reviewen. Maar eerlijk is eerlijk. Dit is zeker een product dat ik zelf ook zou hebben gekocht, met name om de goed gevonden combinatie tussen fysiek en digitaal spelen en leren. En om het actueler te maken. Tijdens deze tweede harde lockdown vind ik deze games ideaal om af te wisselen met de leerstof van school.

Heb jij weleens van de Osmo Genius-producten gehoord? En welke game spreekt jou het meeste aan?

Deze review is geschreven door Rory van 40envoorheteerstmoeder.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven