Met Osmo Pizza Co. leert je kind zakelijke en communicatieve vaardigheden

Play Osmo! Deze moeder is fan. Ik schreef al eerder over de Osmo Genius Kit. Ik vind het – behalve erg leuk – ook super educatief en leerzaam. Natuurlijk was ik dan ook heel blij dat ik (of eigenlijk Mila) ditmaal de Osmo Pizza Co. Starter Kit mocht reviewen. Ik had al even online zitten zoeken naar filmpjes en het principe spreekt mij erg aan. Waarom? Omdat ik houd van spellen die heel leuk zijn om te spelen, maar die tevens een hoog educatief gehalte hebben.

osmo pizza review

Aangenaam, ik vervang de eigenaar van dit restaurant

Ik bedoel maar. Het spel Pizza Co. speelt zich af in een restaurant-setting. De eigenaar gaat op vakantie en het kind vervangt de eigenaar. Dat gaat niet zomaar. Je krijgt doelen aangereikt waar je jezelf aan dient te houden. Een voorbeeld? Help een bepaald aantal klanten. Of verdien een zeker bedrag. Maar dat wel allemaal tijdens het maken van pizza’s voor klanten. Niet zomaar klanten. Want diezelfde klanten kunnen behoorlijk veeleisend zijn. Niet alleen voor wat betreft de pizza (“Ik wil alleen maar champignons!“) maar ook voor wat betreft de snelheid en accuratesse van het helpen van de klant.

Snel leren schakelen met Osmo Pizza Co.

Het gaat namelijk niet alleen maar om pizza’s maken, maar ook over de interactie met de klant. Het hoofdrekenen speelt ook een rol. De pizza kost bijvoorbeeld  € 9,50, als de klant dan met € 20,- betaalt, wat betaal je dan terug als wisselgeld? En hoe snel kun je dat? Je raadt het al. Een spel waarbij je leert je hoofd erbij te houden, en tegelijkertijd leert om snel te schakelen. Eigenlijk zoals het in de echte wereld ook gaat. Levensecht dus. En daarom vind ik het ook zo grappig èn leerzaam.

“Mama, niet nu. Ik heb het hartstikke druk”

Toen ik bovenstaande zin uit de mond van mijn negenjarige hoorde komen, krabde ik wel even op mijn hoofd. Kinderen houden je een spiegel voor zeggen ze. Nou, ik kan je vertellen dat het precies klopt. Hoe vaak ze mij exact diezelfde zin niet heeft horen zeggen. Ik bemerkte zelfs iets van een (positieve) spanning bij haar tijdens het spelen met de Osmo Pizza Co. kit. Dit terwijl het bij mij direct doorschiet naar de verkeerde kant. Ook dat vind ik goed omdat je dan nu al leert anticiperen op hoe je jouw spanning en eventuele stress (what’s in a word) kunt verminderen. Want je begrijpt dat ik graag wil dat ze die stressgevoelens die ik ervaar, niet van mij overneemt.

Opbouwen, van traag naar snel

Grappig vind ik dat het spel opbouwt – eigenlijk ook net zoals in het echte leven. Je vervangt de eigenaar van een restaurant en eerst moet je er even ‘inkomen’. Hoe werkt het, wat moet ik precies doen? Wat zijn mijn taken en hoe ga ik ermee om? De wensen van de klanten (die soepeltjes binnenstromen. Nog niet allemaal tegelijk) zijn nog relatief simpel. Hoe het werkt? Ze willen bijvoorbeeld een pizza met champignons en vis. Daar ga je mee aan de slag.

Lees meer over Osmo coding

osmo pizza co. kit review
osmo pizza kit review

Leren omgaan met lichaamstaal in Pizza Co.

Ook zo goed trouwens voor de communicatieve vaardigheden van je kind. De klanten praten niet tegen je dus het draait allemaal om de lichaamstaal. De klanten laten je door middel van een afbeelding zien wat ze willen hebben. Dat doe je dus na. Je kopieert het als het ware. Waar moet je aan denken bij lichaamstaal, vraag je jezelf misschien af? Je moet goed kijken naar hun reactie. Klanten worden blij als je de perfecte pizza maakt, maar ze kunnen ook bozig kijken als je de bestelling verkeerd hebt gemaakt. Goed opletten dus.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het dan?

Je pakt de kartonnen pizza plaat, vouwt die uit en legt die voor de iPad (diezelfde iPad heb je daarvoor al rechtop in de bijgeleverde standaard (base) gezet. Het Osmo-element waarmee de pizza plaat wordt gescand klik je bovenop de iPad). Je belegt de pizza met het (eveneens stevige kartonnen) aantal toppings waar de klant om vraagt. In dit geval champignons en vis. Het spiegeltje van het Osmo-element ziet exact wat er op de pizza ligt. De hoeveelheid stukjes, waar je ze neerlegt en hoe. De ‘klant’ kijkt blij als je het goed doet. Maar doe je iets fout… zoals bijvoorbeeld wanneer de klant om vis vraagt en je legt pepperoni (worst) neer… Dan is de klant niet blij en dat zie je dan ook. Naar een fooi kan je dan fluiten. Zo werkt het ook in de echte wereld.

Ook zoiets. Ik hoorde mijn dochtertje een aantal malen roepen dat ze het echt allemaal goed deed en tóch kreeg ze geen fooi van een klant. Stiekem moest ik dan glimlachen want ook zo werkt het soms in de echte wereld. Je kan alles goed doen en toch geen ‘extraatje’ krijgen omdat de klant gewoon in een slechte bui is, geen kleingeld bij zich heeft of het gewoonweg niet nodig vindt om een fooi te geven. Alles kan. Osmo Pizza Co. geeft dus ook een hele goede les om te leren omgaan met teleurstellingen. En juist nu al – in een vroeg stadium – vind ik dat een wijze levensles. Soms krijg je ergens geen verklaring voor en is het gewoon zo.

review osmo pizza co

Leren rekenen met de Osmo Pizza Co. kit

Je maakt een pizza. Als die belegd is met de juiste toppings, dan schuif je de pizza in de oven. Daarna geef je hem aan de klant. Maar die klant moet natuurlijk wel betalen. Hoe dat in zijn werk gaat? Als de klant zijn pizza op heeft draai je ‘m om. Dan wordt diezelfde plaat een kassa, waar je het (wissel)geld op legt. Maar Rory, is het dan voor ieder kind (Pizza Co. van Osmo is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar en leert hen de basis van rekenen en zakelijke vaardigheden) hetzelfde? Nee. Het werkt met verschillende levels. Denk aan een level waarin je alleen maar met briefjes of muntgeld werkt. En zo kan je het nog moeilijker maken, al naar gelang waar je kind aan toe is. Ook rekenen achter de komma behoort tot de mogelijkheden.

Evalueren hoe je het gedaan hebt

Wat ik ook echt heel leerzaam en mooi vind is dat je zelf leert evalueren. Hoe heb ik het gedaan vandaag als restauranthouder? Heb ik ingrediënten verspild? Of ben ik spaarzaam omgegaan met de toppings die ik had (want anders gaat dit in het spel van je inkomsten af). Heb ik goed geluisterd naar de klanten of ben ik teveel mijn eigen gang gegaan? Doe ik het netjes? Ben ik aardig of juist kortaf als het drukker wordt? Want afhankelijk daarvan zou het zomaar kunnen zijn dat je fooi krijgt en dat komt weer bij je inkomsten erbij.

Maar je leert ook na te denken over je eigen geldzaken en investeringen. Heb ik genoeg verdiend om de huur te betalen? Of om een nieuwe oven te kopen? Of zal ik de inkomsten besteden aan het opleuken van mijn pizzarestaurant? Hmmm, ik moet goed blijven nadenken, want eerst moet ik nog de producten (ingrediënten) kopen die ik nodig heb om een pizza te maken.

Alles tegelijk leren doen en dan ook nog je hoofd koel houden. Ik vind het een mooie invulling van dit oprecht leuke spel. Ik heb zelden zo’n leuk spel voor kinderen gezien waarbij je ook spelenderwijs zoveel leert. En briljant bedacht van het pizza restaurant. Het spreekt tot de verbeelding en let’s be honest. Kinderen en pizza is nu eenmaal een gouden combinatie over het algemeen. Ik vind het in ieder geval heel goed gevonden. Het is nog wel een idee als ik het spel zelf ook spelen. Leer ik misschien beter om mijn hoofd koel te houden.

Meer informatie over de Osmo Pizza Co. kit vind je hier.

Wat vind jij van dit soort actuele, leerzame spellen waarbij je kind spelenderwijs leert omgaan met ondernemen, geld en communicatieve vaardigheden? Rory is er met haar dochter in ieder geval fan van.

1 gedachte over “Met Osmo Pizza Co. leert je kind zakelijke en communicatieve vaardigheden”

  1. Oprecht echt een heel erg leuk spel wat ik zeker aanraad! Mila heeft er veel lol in (en inmiddels vriendinnetjes die bij ons spelen ook).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven