Oud nieuws blijft nieuws

Oud nieuws dat in het nieuws blijft

10 juni 2010: In Amerika heeft de FBI bevestigd dat er een undercover-operatie liep tegen Joran van der Sloot. Die begon in april nadat Joran de moeder van Natalee Holloway had benaderd. Hij vroeg haar geld en zou in ruil daarvoor zeggen waar het lichaam van Natalee gevonden kon worden. Joran kreeg 25.000 dollar en verdween naar Zuid-Amerika. In Peru kwam hij toen Stephany Flores tegen die dat heuglijke feit niet kan navertellen. We hebben de beelden allemaal uitentreuren op de televisie gezien.

Doodslag

Televisie is een medium dat veel ongevraagde troep onze huiskamer in slingert, maar op de beelden van het hotel waar Joran met Stephany was, is maar één persoon te zien die de kamer verlaat waar het dode lichaam van Stephany ligt. Appeltje eitje in mijn optiek, maar dat recht en rechtvaardigheid niet hetzelfde is, hebben de meesten van ons inmiddels ook wel van het leven meegekregen. Dus hoe dat gaat aflopen voor Joran wordt waarschijnlijk pas over een paar weken bekend wanneer de rechter uitspraak gaat doen.
Als hij wordt veroordeeld door doodslag door geweld, iets waar zijn advocaat máximo Altéz hoopt, zal zijn straf niet hoger zijn dan maximaal vijf jaar. In dat geval kan hij onmiddellijk overplaatsing aanvragen naar een Nederlandse gevangenis.

Verhuizen

Dat is mogelijk dankzij een akkoord dat Nederland met Peru heeft gesloten. Afhankelijk van de straf kunnen Nederlanders voortaan gemakkelijker naar Nederland worden overgeplaatst om hier hun straf verder uit te zitten. Nederland mag dan niets veranderen aan de straftijd die een gevangene moet uitzitten. Die overplaatsing kan trouwens wel enige tijd in beslag nemen, het is geen kwestie van de verhuizer bellen en je cel leegmaken in een verhuisdoos voor de eestvolgende vlucht naar je geboorteland.
Het is in elk geval een akkoord dat de 68 Nederlanders die in Peru gevangen zitten met gejuich zal worden begroet. Van de ruim 650 Europeanen die zo stom waren om zich met drugs in te laten en in Peru werden opgepakt, hebben de meesten de Nederlandse nationaliteit. Heeft onze handelsgeest ons blijkbaar toch een beetje in de steek gelaten en missen we de VOC macho mentaliteit die ons tot ver buiten onze landsgrenzen, de buit deed binnenhalen.

Steeds meer

Er zitten ongeveer 2600 Nederlander in het buitenland in een gevangenis. Het worden er elk jaar nog steeds meer, maar de stijging gaat niet meer zo snel als voorheen, maar nog steeds zijn er elk jaar Nederlanders achter wie de gevangenisdeur dichtknalt.
Dat gebeurt het meest in Duitsland en Spanje, gevold door landen als Frankrijk en de Dominicaanse Republiek. In België zitten de minste Nederlanders gevangen, terwijl je daar in elk geval gemakkelijk je familie kunt ontvangen en gezellig met je medegedetineerden kunt babbelen. Nou ja, als je in Vlaanderen zit, anders zit je vast aan een reality cursus Frans, maar dat neem je na je straf dan wel als bonus mee naar Nederland. Krijg je misschien gemakkelijker een baan…

Onbegrijpelijk

In Nederland kun je levenslang krijgen, of een tijdelijke straf die varieert van één dag tot maximaal dertig jaar. Justitie past daarbij wel een gekke rekentruc toe: een maand is gewoon dertig dagen, ook al moeten wij er 31 dagen over doen. Een jaartje zitten, zit er dan ook na 360 dagen alweer op. Een andere onbegrijpelijke kronkel is dat je bij straffen van meer dan twee jaar, automatisch na tweederde van je straftermijn weer buiten staat. Je kunt het aan elke rechter of advocaat vragen: ze vinden het normaal want ‘zo doen we dat gewoon.’ Je moet je dan wel netjes hebben gedragen en geen ontsnappingspoging hebben ondernomen.
Ontsnappen is overigens niet strafbaar; je moet je straf verder uitzitten maar er komt niks extra’s bij als je de lakens aan elkaar hebt geknoopt.

Gratie

Een levenslange gevangenisstraf is in Nederland ook werkelijk levenslang. Alleen de koningin kan gratie verlenen. Die gratie is niet weggelegd voor de Amerikaan Darron Bennalford Anderson die in 1997 maar liefst 10.750 jaar kreeg en Dudley Wayne Kyzer die 10.000 jaar + tweemaal levenslang toegewezen kreeg. In Europa gebeurt het ook. In 1972 eiste een Spaanse rechtbank 384.912 jaar gevangenisstraf voor postbode Gabriel March Grandos voor het niet bezorgen van 42.768 poststukken (wat vertaald werd als 42.768 maal fraude). De rechter legde uiteindelijk 7.109 jaar gevangenisstraf op. Mag Joran toch niet mopperen ongeacht de straf die hij uiteindelijk krijgt. Hij heeft in elk geval wel twee jaar lang zeer regelmatig het nieuws gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top