De oude badkamer goedkoop opknappen of badkamer helemaal verbouwen

Het is een onderwerp van gesprek hier, de badkamer, maar dat snap je vast wel. We zijn er nog niet uit of we de oude badkamer goedkoop opknappen of dat we de badkamer volledig gaan verbouwen. Waarschijnlijk heeft het te maken met het kostenplaatje van de overige verbouwingen waar we mee in ons hoofd zitten en of die begrotingen uitlopen. Bijlenen voor een verbouwing kan ook, maar doen we nu nog liever niet… Is er nog budget over, dan gaan we de oude badkamer waarschijnlijk helemaal opknappen door middel van een complete renovatie. Maar anders moeten we het voorlopig doen met wat kleine aanpassingen in de badkamer. Ik ben dus vast aan het rondsnuffelen.

oude badkamer goedkoop opknappen

Hoe kan je een oude badkamer goedkoop opknappen?

Als je de foto hierboven ziet dan ben je het ongetwijfeld met me eens dat deze badkamer wel een opknapbeurt kan gebruiken, niet? Alhoewel alles nog wel redelijk netjes is, is het uiterlijk van de badkamer dusdanig verouderd dat mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Maar hoe?

Bestaande kit vervangen in de oude badkamer

Als je een oude badkamer wilt opknappen is het van belang dat je allereerst de kitnaden eens goed checkt. Zit er hier en daar schimmel op kitnaden, dan ziet dat er wel wat armoedig uit. Eerst kan je kijken of je de schimmel in de badkamer kan verwijderen. Lukt dat niet? Dan is het slim om de oude kitnaden te vervangen.

Zijn er overigens lekkages in de badkamer, dan is het goedkoop opknappen van de oude badkamer door middel van het vervangen van de kitnaden uiteraard niet genoeg. Je zal dan eerst moeten kijken welke lekkages er zijn en hoe dit opgelost moet worden. Nieuwe kitnaden bij een bestaande lekkage zijn nutteloos natuurlijk.

Oude tegels in de badkamer verven

Als we goedkoop willen opknappen, dan zijn nieuwe tegels geen optie. Waren ze wit geweest dan was dat ook helemaal niet nodig geweest, maar de kleur rood vinden we nogal … uhhh… overheersend.

Badkamertegels verven is eventueel wel een optie. Zo’n twintig jaar geleden deed ik dat ook al in mijn badkamer op mijn appartementje. Het is wel een tijdrovend klusje, dat verven van die oude tegels in de badkamer, maar het is in ieder geval een goedkoop alternatief als je ze wilt opknappen.

Hier vind je goede tegelverf voor badkamer en toilet

Hier zie je wat tegelverf kan doen voor de look and feel van je oude badkamer

Hoe verf je de oude badkamertegels?

Je moet er rekening mee houden dat je onderstaande methode moet volgen om ervoor te zorgen dat de verf niet gaat afbladderen.

 • Ontvetten van de tegels.
 • Een goede primer gebruiken, deze grondverf van Alabastine is bijvoorbeeld geschikt.
 • Voegen meeverven, anders is het echt teveel werk én je krijgt het nooit helemaal netjes.
 • De geverfde tegels een week ongeveer laten drogen voordat je gaat douchen of in bad gaat.

Tip: hoe donkerder je de tegel verft, hoe kleiner de badkamer oogt, hou dat in de gaten bij het kiezen van de kleur.

badkamer goedkoop opknappen door tegels te verven

Voegen reinigen

Zijn de tegeltjes wel in orde, maar de voegen gewoon vies? Dan kan je ook volstaan met het reinigen van je voegen. Met azijn of voegenfris pak je je voegen aan en als het nodig is kan je ook nog een voegenstift gebruiken als je wilt.

Sanitair in je badkamer aanpakken

Ik kan me zo voorstellen dat een nieuwe douchecabine kopen wellicht niet binnen het budget past als je je oude badkamer goedkoop wilt opknappen. De oude douche kan je dan met een flinke schrobbeurt misschien weer helemaal opfrissen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld azijn of een ander schoonmaakmiddel.

Oude badkamer goedkoop opknappen; kalkaanslag op het sanitair

Is er veel kalkaanslag? Doop dan watjes in de schoonmaakazijn en laat die een tijdje op de kalkaanslag (in de douchecabine bijvoorbeeld) weken. Kalk rondom de kraan? Die watjes kan je heel eenvoudig om de kraan heen winden zodat na 10 minuten ook je kraan er weer spik en span uitziet.

Eigen oude badkamer goedkoop opknappen, of badkamer in nieuwe huis?

Is het je eigen oude badkamer die je goedkoop wilt opknappen, dan denk je wellicht aan kleine dingen, zoals wat leuke accessoires in de badkamer. Zo kan je met weinig geld je badkamer al mooi opknappen (inspiratie zie hieronder).

Ga je verhuizen en wil je de oude badkamer in je nieuwe huis opknappen, dan zal je misschien ook nog iets van badkamermeubels moeten hebben. Kijk eens op marktplaats voor wat badkamermeubels om goedkoop uit te zijn. Of verf de deurtjes van je bestaande badkamermeubel en geef ze bijvoorbeeld een betonlook. Zo heb je een compleet andere badkamer voor relatief weinig geld.

Tip: met deze verf kan je zelf ook een betonlook op meubels creëren.

Inspiratie badkamers opknappen

Naast bovenstaande tips wil ik je nog graag wat inspiratie meegeven voor het goedkoop opknappen van je oude badkamer. Onderstaande optie’s zijn relatief goedkoop en geven je badkamer een totaal andere uitstraling. Kan je er toch weer een aantal jaartjes tegenaan. Wil je nog meer badkamer ideeën, dan kan je dit blog even lezen.

badkamer opknappen met houten vloertje in de douchehoek

Vloertje in de douchehoek

Heb je geen douchecabine, maar wel een douchehoek met opstaande rand, dan kan je een prachtig nieuw vloertje leggen in de douchehoek. Geeft gelijk een frisse en luxe wellness uitstraling. Gebruik wel dit soort hardhout voor een vloertje in je douche.

Natuurlijk kan je ook de rest van de badkamervloer aanpakken. En dat hóeft niet heel ingewikkeld te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er speciaal badkamerlaminaat bestaat? Gemakkelijk te leggen en het geeft je badkamer in één klap een nieuwe look.

Oude kast opknappen als badkamer meubel

Wat vind je van deze opknapbeurten? Als je bij een kringloop winkel een oude kast op de kop kan tikken dan maak je er met wat extra werk een fantastisch badkamer meubel van zoals je hierboven kan zien. De rechtse verdient wat mij betreft echt een 10+.

Meer informatie over bovenstaande gave handdoekdrager vind je hier

Onderstaande exemplaar is ook een mooie. Een zelfde soort idee, maar dan met tussenstangen zodat je handdoeken écht mooi blijven liggen. En helemaal niet zo duur!

Onderstaande handdoekrek vind je hier

Kleine accessoires om je badkamer op te knappen

Wil je de badkamer ook nog een leuke touch geven, gebruik dan vooral wat kleine accessoires, zoals bijvoorbeeld zoiets als hierboven. Je kan ook voor een habbekrats bij de Xenos of Action terecht voor leuke accessoires met een klein plankje bijvoorbeeld. Daarmee kleed je de oude badkamer goedkoop aan waardoor hij direct zal opknappen.

tips om je oude badkamer op te knappen

Datum
Item
Je oude badkamer opknappen met goedkope mogelijkheden
Aantal sterren
51star1star1star1star1star

11 REACTIES

 1. Hoi Joyce,

  Je hebt echt leuke en praktische ideeën. Hoe zou je de verouderde verwarming + zichtbare leidingen een mooiere look geven?

  Alvast bedankt!

  Gr,
  Wendy

 2. Superleuk blog. Dank je die kan ik goed gebruiken in mijn nieuwe koophuis. Ik heb alleen een vraag. Kun je ook bijv vloertegels in de badkamer en in de wc verven?

 3. Hi Joyce,

  Super goed artikel! Doe je ook wel eens zoiets met badkamer/toiletaccessoires? Dan denk ik aan Sealskin of Tiger ?? Lijkt me erg leuk om in te vullen!

 4. Hoi Joyce,
  Ik vind die handdoeken wand rek van zwart smeedijzer ( denk ik ) zo strak en praktisch voor mijn kleine badkamer. Kan jij mij laten weten waar ik die kan bestellen?

  Dank je alvast,
  Jacqueline Versteeg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here