Nieuwe deuren kopen of oude deuren opknappen

Met de verbouwing die voor de deur staat hebben we weer een aantal keuzes die we mogen maken. Zoals ik al schreef in het blog over het pimpen van onze keuken staan we weer op het punt om aan een verbouwing te beginnen. In die verbouwing gaan er twee muren uit (de toog naar de keuken en de muur tussen woonkamer en eetkamer). Maar daarnaast wil ik graag wat aan de deuren doen. Ik ben bezig geweest met oude deuren opknappen, maar we hebben besloten om tóch ook nog een andere keuze te maken.

Gaan we alleen de oude deuren opknappen of ook nieuwe deuren zoeken?

Een paar maanden geleden kreeg ik het ineens op mijn heupen. Ik was (en ben nog steeds) dat oud bruin in ons huis zóóóó beu! Ik wil het zo graag een beetje moderner hebben dat ik al begonnen ben met het schilderen van de deuren van oud bruin naar zwart. Ook al wist ik dat we tijdens de verbouwing misschien nog wel wat aan de deuren zouden gaan veranderen, ik kon dat oud bruin niet meer aanzien. Zo gezegd, zo gedaan.

binnendeuren ouderwets
binnendeur zwart verven

Oude deuren opknappen

Ik heb dus een aantal deuren in de keuken, de hal en de bijkeuken alvast geschilderd. Vier stuks. Dat is natuurlijk best wel wat werk, vier deuren schuren, plamuren en schilderen. Maar het loont de moeite want het ziet er al een stuk beter uit. Check maar. Ik mis alleen nog gaaf zwart deurbeslag. Want deurklinken van mooi deurbeslag maken toch dat zo’n zwarte deur een nog stoerdere uitstraling krijgt.

Wil je zelf ook oude deuren opknappen door ze te schilderen? Zorg er dan voor dat je ze eerst goed ontvet met bijvoorbeeld Kloostertrots. Daarna goed schuren. Eventueel met 2 componenten houtlijm kapotte plekken repararen, weer schuren en dan kan je beginnen met schilderen. Eerst een primer, daarna tweemaal aflakken en je deur kan er weer even tegen!

Toch nieuwe deuren in ons huis

Nog voordat ik zelf nieuw deurbeslag heb uitgekozen hebben we de afgelopen week toch besloten om een aantal stalen deuren te gaan plaatsen in plaats van de oude deuren opknappen. Ik hou van de industriële zwarte look ervan. We hebben eerst gekeken naar staal look deuren maar die lijken bij ons in huis toch niet niet de juiste oplossing te zijn. Ik vind ze (bijna) net zo mooi als echte stalen deuren en met mooi deurbeslag erop geven ze ook echt een industriële look, dus wat dat betreft helemaal oké.

Maar nu blijkt dat de kozijnen die we zelf hebben al stalen kozijnen zijn. Met hardhouten deuren erin (diegene die ik nu zwart geverfd heb). Alleen in die stalen kozijnen passen de staal look deuren weer niet. Dus moet er toch een nieuw kozijn in. En aangezien we toch gaan hakken en breken hebben we besloten dat we dan toch ook de stalen deuren gaan toepassen op een paar plekken. Nog niet overal helaas, want dan wordt het project weer veel te groot. We moeten ook aan het financiële plaatje blijven denken om het toch betaalbaar te houden.

Allereerst gaan we dus voor één stalen draaideur (met kozijn) én een stalen schuifpui (zonder kozijn). Dat past precies in de plannen die we nu in de verbouwing hebben.

oude deur opknappen

Voor niets gewerkt aan het opknappen van de oude deuren

Dat betekent echter wel dat ik een aantal van onze binnendeuren voor niets zwart heb geschilderd. Het houdt me van de straat natuurlijk, maar stiekem vind ik het nu achteraf wel een beetje jammer. Misschien had ik die hardhouten oude deuren beter niet kunnen opknappen en in hout kleur nog wel kunnen verkopen? Met deze geverfde variant gaat dat waarschijnlijk niet lukken.

Gelukkig zijn er nog een paar binnendeuren die ik al zwart geverfd heb die nog een tijdje mogen blijven, niet al het werk is voor niets geweest, haha. Zoals de deur van het toilet bijvoorbeeld. Alleen het wc slot is daar nu nog glimmend, daar zou nog een zwarte deurbeslag op mogen komen, maar verder kan hij er nog wel een tijdje mee door. Dan hoef ik alleen nog maar te beslissen of ik bij deze deur een strakke moderne klink wil of dat ik liever ga voor een wat landelijkere look, zoals bijvoorbeeld de deurklinken van De Oude Deurklink. Wat denk jij dat het mooiste is bij een wc deur die ook zo’n randje in de deur heeft zoals je hierboven ziet?

Grappig eigenlijk dat er veel mensen zijn die hun oude deur juist opknappen door er een randje hout op te bevestigen om er een jaren 30 deur van te maken en dat ik daar juist weer vanaf wil. In ieder geval is het wel zo dat ik een aantal maanden heb genoten van die zwarte deuren en dat nog steeds doe. Want zoals het altijd met een verbouwing gaat… het is nog even afwachten totdat de nieuwe deuren er daadwerkelijk zijn en hangen. En tot die tijd ben ik mooi van dat bruin af!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven