Oude keuken opknappen, de leukste ideeën

Twijfel je tussen een nieuwe keuken kopen of je oude keuken opknappen? Lees dan zeker even verder want na het lezen van deze tips kan je goed beoordelen welke keuze voor jullie het beste is.

Als je keuken aan een opknapbeurt kan gebruiken wil dat namelijk helemaal niet zeggen dat er persé een nieuwe keuken in moet. Met het opknappen van je keuken kan je misschien ook wel een heel eind komen.

oude keuken opknappen met deze tips

Keuken opknappen;

Is je keuken écht toe aan een opknapbeurt? Of ga je ergens wonen en vind je de keuken niet zo heel mooi? Geen probleem, want met eenvoudige technieken kan je je keuken heel anders maken en is de aanschaf van een heel nieuwe keuken helemaal niet nodig.

Kost stukken minder geld én eigenlijk is het ook gewoon leuk om zo creatief met je keuken aan de slag te gaan! Wat zou je kunnen doen? Wij geven je de leukste ideeën voor het opknappen van je oude keuken.

1. Nieuwe grepen

Soms sta je er versteld van wat een heel kleine aanpassing al kan doen. Nieuwe grepen zijn zo geplaatst en kunnen al meteen een heel andere uitstraling geven.

Maar je kunt het ook als 1 onderdeel van de restauratie zien natuurlijk. Heel luxe gouden grepen of misschien wel felgekleurde: het is maar net wat jij voor sfeer wilt in je keuken!

2. Andere deurtjes als je je keuken wilt opknappen

Zijn de deurtjes niet mooi meer of ben je er gewoon op uitgekeken? Je kunt prima nieuwe deurtjes laten maken. Of als je geluk hebt zo bestellen.

Dat zal even van de maatvoering afhangen, maar in onze eiken keuken passen gewoon ikea deurtjes. Omdat juist die deurtjes het zichtbare deel zijn van je keuken krijg je voor het zicht een heel nieuwe keuken!

Bron: Pinterest Colora

3. De oude keuken opknappen? Pak de verfkwast!

Je zult eerst even moeten kijken of jouw kastjes te verven zijn, want niet ieder materiaal zal daarvoor geschikt zijn. Maar anders: doen!

Kies de kleur van je droomkeuken en maak zo een plaatje van het oude exemplaar. Of speel juist met meerdere kleurtjes en maak er zo een heel unieke keuken van. Zorg dat je alles eerst goed schuurt en zeker ook goed ontvet. Want dat is wel een dingetje in een keuken.

Alles goed schoon? Dan kan je je keuken opknappen met de verfkwast. Zorg dat je verf gebruikt die geschikt is voor jouw object. Zo is er speciale keukenkastjesverf!

Wist je trouwens dat je zelfs je tegeltjes kunt verven? Ook daar is speciale verf voor. Een stuk goedkoper maar vooral ook eenvoudiger toe te passen dan echt nieuwe tegeltjes plaatsen.

Wij hebben zelf bij de keuken in ons oude huis het opknappen deels door een spuiter laten doen. De kastdeurtjes dar ingeleverd en helemaal strak laten spuiten in een andere kleur. Hiij leverde prachtig werk af, maar uiteindelijk hebben we er toch een industriële keuken in laten plaatsen.

Natuurlijk kan je ook gewoon de muerne in je keuken een andere kleur geven, in plaats van de keukenkastjes. Dat geeft ook al een heel ander resultaat. Check deze roze muren in de keuken bijvoorbeeld eens.

Bron: Pinterest Bintihomeblog

4. Stickerwerk

Zoals gezegd kan je tegels verven, maar misschien durf je dat niet aan. Natuurlijk kan je ze toch vervangen door heel andere tegels (of je laat dat doen door een professionele tegelzetter).

Maar je kan ook stickers krijgen die je op de tegels kunt plakken! Je kunt prachtige stickers vinden, met mooie patronen erop. Zo wordt die saaie tegelwand opeens een fantastisch kunstwerk.

Kies wel voor stickers die tegen water kunnen, dus echte keuken- of badkamerstickers. Je kunt ook voor een grote rol gaan in marmerlook, bijvoorbeeld. Dit zou je kunnen gebruiken als wanddecoratie, maar ook voor op gladde kastjes of zelfs het aanrecht! Hoe makkelijk wil je het hebben?

Bron: Pinterest Cellajane

5. Keuken opknappen en je werkblad vervangen

Een grote blikvanger in je keuken is het werkblad. Het is een groot oppervlak waardoor het naast je kastjes ook heel sfeerbepalend zal zijn.

Je kunt je werkblad vervangen door een nieuwe en daarmee je keuken al helemaal veranderen. Je kunt een andere kleur kiezen, maar het kiezen van een ander soort materiaal dan wat je nu hebt, betekent ook al een heel andere uitstraling.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hout, marmer, graniet, rvs, kunststof of beton. Is je aanrechtblad eigenlijk nog prima, maar vind je hem enkel niet mooi? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het te verven!

Omdat een werkblad veel gebruikt wordt en daarom wel tegen een stootje moet kunnen, kan je niet zomaar een verfje gebruiken. Het zal ook tegen hitte moeten kunnen. En uiteraard water. Ook zal je het met een goed sopje schoon moeten kunnen maken of als je bezig bent met schoonmaakmiddelen, zal het daar ook wel tegen moeten kunnen. Morsen doe je immers zo.

Ga daarom het liefst voor acrylverf. Acrylverf waar Polyurethaan inzit zou dan het meest geschikt zijn. Voordat je gaat verven moet je het blad heel goed ontvetten en schuren. Nadat je het weer goed stofvrij gemaakt hebt kan je een primer aanbrengen (grondverf dus).

Na het verven is het aan te raden om het geheel af te lakken met vernis. Dit zal ervoor zorgen dat vocht niet in zal trekken maar op het aanrecht blijft liggen. Ook beschermt het meteen tegen krassen.

Disclaimer: ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd en weet niet of de kwaliteit ook echt goed is.

6. Apparatuur vervangen in je oude keuken

Misschien is de keuken op zich helemaal het probleem niet, maar wel de apparatuur die erin zit.

De koelkast begint het op te geven, eigenlijk wil je een vaatwasser in je oude keuken of een andere oven/magnetron. Allemaal natuurlijk prima om gewoon te vervangen zonder dat je meteen de hele keuken vervangt.

Inbouwapparatuur kan prima vervangen worden zonder dat je de rest van je keuken gaat opknappen.

7. Kies een ander thema

Geef de keuken een make-over door voor een thema te kiezen en deze goed uit te werken. Je houdt van de zee? Verf de oude keuken in blauwtinten of in prachtig turquoise. Zorg voor een kookplaatachterwand met zeesterren erop en koop accessoires die iets met de zee te maken hebben.

Dit kan je doortrekken in alles wat er in je keuken staat. En uiteraard met ieder thema doen wat jij mooi vindt!

8. Andere indeling in de keuken tijdens het opknappen

We hebben het nu steeds over het keukenblok gehad, maar een keuken is natuurlijk meer dan dat. Heb je nu een rechte keuken? Misschien kan je er wel een hoek van maken, hoek keukens zijn helemaal in!

Maar kijk eens wat je (ook) kunt doen aan de rest van de ruimte.

Een nieuw behangetje op de muur of andere gordijnen voor het raam: beide manieren om de sfeer al heel anders te maken in je keuken. Maar je kunt ook verder gaan en eens kijken of je het anders kunt inrichten.

Misschien heb je een eethoek in je keuken staan? Dat vervangen door een heel ander exemplaar is ook niet ingewikkeld.

Zit je er eigenlijk nooit? Misschien kan je op die plek dan een mooi vitrinekastje neerzetten. Of andersom: haal overtollige dingen in je keuken weg en zet daarvoor een lekkere stoel neer of zitje. Zo kunnen huisgenoten gezellig bij je komen zitten terwijl je aan het koken bent, bijvoorbeeld.

9. Je keuken wrappen

Een andere optie voor het opknappen van je keuken is het wrappen ervan. Dit hoor je tegenwoordig steeds vaker en als je een gerenomeerd bedrijf kiest, dan is het opknappen van je keuken op deze manier een succes.

Zwarte keukens zijn nog steeds erg trendy en het wrappen van ene oude keuken naar een zwarte variant zie je dan ook veel op het ogenblik. Het ziet er vaak prachtig uit!

Toegegeven, het is duurder dan een greepje vervangen, maar het resultaat mag er zijn!

Tip: los van de aanpassingen die je kan doen om je keuken op te knappen is het ook slim om te kijken naar de inrichting van je keuken. Zo heb ik zelf Mepal bewaardozen (type Modula) die zorgen voor veel meer overzicht. Ideaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven