Staat jouw kind op het punt om naar de basisschool te gaan? Spannend, je gaat samen weer een nieuwe fase tegemoet. En ik zeg niet voor niets samen, want ook de ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs is onderhevig aan bepaalde verwachtingen binnen de basisschool. Ik vertel je er graag meer over.
Als je kind naar het basisonderwijs gaat wordt er ook wat van jou verwacht in de vorm van ouderbetrokkenheid
Ik kan het me helemaal voorstellen (been there, done that gevalletje). Je kindje mag naar de basisschool en jij hebt er net zoveel zin in als je kind.
Want hoe leuk is het! Het is namelijk niet alleen een nieuwe fase die je kindje in gaat waarvan jij als ouder denkt ‘wat gaat de tijd snel en wat wordt hij/zij toch groot’.
Nee, het is ook een fase waarin jouw kindje zich enorm gaat ontwikkelen. Want ze leren zo veel die eerste jaren op de basisschool. Voordat je het in de gaten hebt kan je kindje lezen!
Wat verandert er voor de ouders?
Maar er gaat ook voor jou veel veranderen. Er wordt namelijk nogal wat van ouders verwacht in het kader van ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs. Het is dan ook niet verkeerd om te weten wat er van je verwacht wordt, zodat je je daar op kan voorbereiden.
En dan doel ik niet in het minst bijvoorbeeld op het schoonmaken van de school en het speelgoed in de klas op het einde van het jaar, alhoewel ze dat als je het mij vraagt beter over kunnen laten aan een CSU schoonmaakbedrijf of een lokale variant ervan.
Maar voordat ik je gelijk angst aanjaag… eerst nog even de definitie: Wat wordt er eigenlijk bedoeld met ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs?
Wat is ouderbetrokkenheid op de basisschool?
Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind. En dan hebben we het niet alleen over de betrokkenheid van ouders op school, maar ook de ouderbetrokkenheid thuis.
Als ouders zich betrokken voelen dan voelen ze zich ook mee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hun kind op school. Maar het gaat zelfs nog een stapje verder zoals je hieronder kan lezen.
Ouderbetrokkenheid basisonderwijs ten opzichte van kinderdagverblijf
Heeft jouw kindje een aantal dagen per week op het kinderdagverblijf gezeten? Dan ben je gewend om je kindje te brengen en te halen. En that’s it. Met een beetje geluk ging jouw kindje zelfs naar een kinderdagverblijf waar hij of zij ook nog eens avondeten kreeg.
Hoef je niets meer te doen als je thuiskomt van je werk en je kindje hebt opgehaald. Even samen spelen, knuffelen, badderen en naar bed.
Maar gaat je kindje naar het basisonderwijs dan wordt er van jullie als ouders echt meer verwacht. Tijdens de basisschool tijd is het namelijk zo dat de ouderbetrokkenheid niet blijft bij even een klein gesprekje bij het ophalen van je kindje om de dag door te spreken.
Sterker nog… dit kan je niet eens meer verwachten, want de juffrouw van de klas heeft wel meer te doen dan iedere ouder vertellen hoe het met zijn of haar kindje ging. Daar zijn de ouderavonden voor.
Dit wordt er verwacht in het kader van ouderbetrokkenheid
Er worden ook wel 4 pijlers omschreven als je het hebt over de ouderbetrokkenheid in het basisschool:
- Parenting: de voorwaardenscheppende rol van ouders
- Communicating: de communicatie tussen school en ouders
- Volunteering: het verrichten van vrijwilligerswerk in en om de school
- Learning at home: het ondersteunen van de kinderen bij het schoolwerk thuis
Als je het echt goed wilt uitsplitsen dan kan je stellen dat een deel van bovenstaande pijlers behoort tot de ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs en een deel tot de ouderparticipatie.
Waarbij de ouderbetrokkenheid op de basisschool meer betrekking heeft op voorlezen thuis, het gesprekjes voeren met je kind over school, het gaan naar ouderavonden en het geven van positieve ondersteuning aan het kind.
De ouderparticipatie zit dan bijvoorbeeld in dingen als:
- Groepjes kinderen mee begeleiden op dagjes uit
- Het schoonmaken van de klaslokalen en het speelgoed op het einde van het jaar.
- Het bemannen van de schoolbibliotheek
- Heen en (of) terugrijden van een groepje kinderen als er uitstapjes gepland staan
- Meehelpen met de voorbereidingen in de klas of de school voor bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerst en Carnaval als je in het zuiden woont.
Zo kan het toch ook?
Nu snap ik best dat er wat hulp van ouders ‘verwacht’ wordt, maar als het gaat over het schoonmaken, dan haak ik persoonlijk af. Uiteraard is dit laatste geen optie en krijgen de kinderen gewoon een bulk speelgoed mee naar huis, zonder dat je daar als ouder iets over te zeggen hebt.
Persoonlijk zou ik er voor opteren om het poetswerk van het speelgoed en de school over te laten aan de professionals. Of dat nu een schoonmaakbedrijf uit Amsterdam is of een man of vrouw die lokaal poetst.
Ik besteed dan liever mijn tijd aan het doen van andere dingen samen met mijn kind. Daarnaast kom ik zelfs al tijd te kort om mijn eigen huis goed te poetsen, laat staan dat ik nog ergens anders moet poetsen.
Ik begrijp dat dit voor iedere ouder anders kan zijn en dat is prima. Het is alleen jammer dat ouders elkaar onderling beoordelen op het deelnemen aan de activiteiten in het kader van de ouderbetrokkenheid op de basisschool. Ouders die veel werken of om een andere reden niet toekomen aan de gevraagde ouderparticipatie komen niet altijd goed uit de strijd.