Ouderbijdrage school, vrijwillig of toch een tikkie onvrijwillig?

De ouderbijdrage voor de basisschool kan nogal een dingetje zijn blijkt uit de berichten van Leergeld Nederland. De vrijwillige ouderbijdrage die er door scholen gevraagd wordt, die kan enorm variëren. En je mag jezelf daarnaast de vraag stellen of dat die ouderbijdrage nu ook wel echt vrijwillig is, of toch niet helemaal. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Ouderbijdrage verschilt tussen scholen

Dat alle kinderen gelijke rechten hebben op onderwijs, dat is hier in Nederland algemeen bekend en voor zover ik weet ook goed geregeld. Maar dat er zoveel verschillen zitten in ouderlijke bijdrage tussen de scholen onderling, daar was ik me eerlijk gezegd niet van bewust. Hoogst verbaasd las ik onlangs dat er scholen zijn die een bijdrage van de ouders vragen tot wel € 500,00 of € 1000,00 per jaar! Bizar gewoon.

Bij ons op de basisschool betalen we € 15,00 voor het eerste kind (geloof ik) en voor het tweede kind € 10,00. Of voor ieder kind € 12,50, geen idee, maar tezamen voor 2 kinderen betaalden we € 25,00. Ik zeg bewust ‘betaalden’… want zoonlief heeft vandaag zijn eerste dag op de middelbare school, dus dat brengt weer wat veranderingen met zich mee. Maar wij hebben er niet eens naar gekeken toen we onze oudste aanmelden op de basisschool. Ik zou me rot geschrokken zijn als we de hierboven staande bedragen hadden moeten betalen!

Persoonlijk vind ik de bedragen op onze scholen meer dan schappelijk, zeker als ik de andere bedragen ernaast zet. Maar zelfs bij ons op school zijn er mensen die deze ouderlijke bijdrage niet kunnen missen. En wat dan?

Hoe vrijwillig is die ouderlijke bijdrage eigenlijk?

Deze blijkt niet zo vrijwillig te zijn als je zou denken. Eerlijk is eerlijk, wij betalen over het algemeen netjes. Maar soms komt de ‘rekening’ op de stapel en zijn we aan de late kant met het verwerken ervan. Dat heeft er wel eens toe geleid dat we een reminder kregen van school. Met het vriendelijke verzoek of we toch eventjes die ouderlijke bijdrage willen voldoen.

Ik zie dat dan zelf als een daadwerkelijke reminder en stoor me er niet aan. Maar wat als je de ouderbijdrage niet kunt betalen? Dan voelt dit niet echt als een reminder wel? Stel dat je als gezin in de bijstand zit en je moet ook nog eens € 100,00 betalen aan de basisschool van je kind. Dan kan je dat niet missen, dat lijkt me vrij helder. Maar hoe voel je je dan als je die brief binnenkrijgt? En bij de reminder? Er zijn zelfs scholen die daarna nog telefonisch contact opnemen als je nog niet betaald hebt. En in het ergste geval worden er incassobureaus op gezet 🙁 . Het vrijwillige gevoel is er dan toch wel af, niet?

ouderbijdrage

Wat als je niet kan betalen?

Je leest onzekere verhalen over ouders die bang zijn dat hun kind, als ze niet betalen, niet mee mag doen met activiteiten op school. En niet geheel onterecht overigens. Het zijn niet de eerste kinderen die bij de bus geweigerd worden als de klas op schoolreisje gaat. Het gebeurt regelmatig dat kinderen uitgesloten worden van activiteiten als er geen ouderlijke bijdrage is betaald door de ouders.

Het gaat zelfs zover dat er in sommige klassen wordt bijgehouden van welk kind er betaald is en welk niet. Op het f*ucking schoolbord notabene. Dat is toch ongelooflijk?

Verdeeldheid en tweedeling

Hoe creëer je nog meer verdeeldheid in de klas? Hoe werk je pesten en uitsluiten in de hand? Ik weet het, in sommige landen hebben kinderen het nog veel slechter, maar toch ben ik verbijsterd over deze verhalen. Waarom wordt dit niet gewoon overal gelijk getrokken?

Tips tegen pesten: een blijvend probleem. Los het samen op!

Hoezo moet je op de ene school € 1000,00 ‘vrijwillig’ betalen en op een andere school ‘maar’ € 10,00? Dit zorgt voor een soort schifting van leerlingen die me sterk doet denken aan discriminatie. Je denkt wel 10x na voordat je je kind inschrijft op zo’n school, nietwaar? Die schoolbanken zijn gereserveerd voor de welgestelden en niet voor het klootjesvolk. € 1000,00! Dat is voor sommigen een maandsalaris! En wat doet die school daar mee? Waarom heeft school A dat geld wel nodig, en school B niet?

Ik snap werkelijk niet dat dat nog niet goed geregeld is in Nederland. We kunnen ons druk maken om allerlei onnozele zaken, maar vergeten de basis… namelijk onze kinderen! Daar ligt de toekomst. En als we hen al een vertekend beeld meegeven op de basisschool, hoe kunnen we dan verwachten dat dit in de loop der jaren wel goed komt?

Onze school

Er valt best wat aan te merken op sommige zaken bij de school van mijn jongste, maar nu ik er goed over nadenk ben ik eigenlijk retetrots op deze school. In al die jaren dat mijn oudste daar zat weet ik 100% zeker dat alle kinderen in de klas dezelfde behandeling hebben gekregen. Sterker nog… bij hem in de klas zat een jongen wiens ouders het niet zo breed hadden, maar hij ging overal mee naartoe. En de klas had het niet anders gewild! Want alle kinderen hebben dezelfde rechten op school.

Herken jij de lastige situatie van hierboven?

Gelukkig blijken er ook instanties te zijn waar je eventueel terecht kan als je in de situatie zit dat je iets niet kan betalen met betrekking tot de school van je kind. Leergeld Nederland is er zo eentje, daar kan je meer informatie vinden over de mogelijkheden en een aanvraag doen. Neem ook contact op met je gemeente, ook zij kunnen vaak een handje helpen!

Heb jij al kinderen op de basisschool zitten, en zo ja, hoeveel betaal jij aan ouderlijke bijdrage? En voel je ook ‘ergens’ dat die vrijwilligheid soms ver te zoeken is? Ik ben benieuwd!

Meer interessante artikelen over school en kinderdagverblijf vind je hier:

 

 

5 gedachten over “Ouderbijdrage school, vrijwillig of toch een tikkie onvrijwillig?”

 1. Bij ons op school is de ouderbijdrage 40 euro per kind. Hiervan worden de festiviteiten betaald als het kerstfeest, carnaval, schoolfeest en het schoolreisje. Het wordt elk jaar in de nieuwsbrief en in de factuur voor het schoolgeld duidelijk aangegeven waar dit geld voor gebruikt wordt en hoe het verdeeld wordt.
  Als je het niet meteen kan betalen, mag je het in delen betalen. Als je het echt niet kan missen, kan je het laten betalen door stichting leergeld (net zoals op alle andere scholen). Maar het probleem ligt bij de ouders die het niet WILLEN betalen. Want het is toch vrijwillig? En mijn kind mag toch wel mee op schoolreisje, ook al betalen we niet. Wettelijk mag je kinderen ook niet uitsluiten van het schoolreisje, nog afgezien of je dat als school niet zou willen.
  Dat betekend wel dat het erg moeilijk is om de financien van alle festiviteiten rond te krijgen.
  Deze ouders zijn overigen vaak de ouders die op het schoolplein klagen dat alles zo slecht geregeld is. En dat de kinderen alweer naar het bos op schoolreisje geen ipv naar de efteling.

  Bij mijn collega op school, wordt er inderdaad schoolgeld gevraagd van zo’n 500 euro. Hier worden ook de vakleerkrachten van betaald, die mijn kinderen niet of veel minder hebben: Muziekleraar, knutseljuf, gymleerkracht voor alle klassen.
  Dit schoolgeld is dan ook niet vrijwillig: Wil je op die school, dan moet je betalen. Tja, dat riekt inderdaad naar discriminatie…

 2. Wij betaalden een ‘vrijwillige’ bijdrage aan de hand van het salaris. Dit moest je zelf opgeven aan het begin van het schooljaar en werd verder niet gecontroleerd. Omdat school ontdekte dat veel ouders hun inkomen lager invulden dan daadwerkelijk het geval was, is er nu een nieuw systeem bedacht. We betalen nu €75 per kind. En dat vind ik best veel, ik heb er 2 op school. Het is ook niet helemaal duidelijk waar dat geld dan voor gebruikt wordt. Je zou denken voor materialen. Maar dat is niet altijd zo. Mijn dochter heeft in groep 4 een vulpen gekregen op school, en toen die in groep 6 stuk was en vlekte, moest ik zelf een nieuwe aanschaffen. Het is ook niet zo dat ze op hele dure schoolreisjes gaan naar een pretpark ofzo. Doorgaans is het een uitstapje naar een (binnen)speeltuin voor de onder en middenbouw en een museum voor de bovenbouw. Behalve de nieuwe regels voor de ouderbijdrage is deze zomervakantie ook het hele schoolplein op de schop gegaan. Ik vermoed dat het budget daar aan op is gegaan 😉

 3. Vind het een eenzijdig belicht artikel (en nee, ik werk niet op school maar ben een actieve en betrokken ouder). De toonzetting helpt niet om school en ouders in deze gevoelige kwestie optimaal samen te laten werken in het belang van het kind. Jammer en een gemiste kans…

 4. Jeee wat een verschillen! Onze school vraag 27,50 per kind per jaar, in vergelijking met de kinderopvang is dat niets, dus ik heb het direct betaald. Vind het wel netjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven