Kinderen en hun telefoon. Het kan soms een hele uitdaging zijn om je opvoeding in goede banen te leiden, zeker als het gaat over het internetgebruik en telefoongebruik van je kinderen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om ouderlijk toezicht te houden op de telefoon van je kind met bijvoorbeeld onderstaande apps. Want ook al denk je eraan de schermtijd van je kind in de gaten te houden, vergeet niet dat hun online veiligheid misschien nog wel belangrijker is.
Waarom zou je toezicht houden op de schermtijd als ouder en er niet over nadenken dat wát ze doen op hun mobiel misschien nog wel veel gevaarlijker is. Hun smartphonegedrag een beetje in de gaten houden is dan ook een slimme move. En afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je de controle steeds meer laten vieren. Ouderlijk toezicht op Android of Iphone, je regelt het -onder andere- met onderstaande apps.
Ouderlijk toezicht app; hiermee wordt het makkelijker
Natuurlijk wil je graag dat je kind mee kan gaan met de tijd. Meegaan met de tijd is goed voor je kind, maar veiligheid blijft belangrijk.
De telefoon en internetgebruik horen erbij in deze tijd. Daarnaast biedt het ook voordelen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Om ook de veiligheid van je kind op het net te waarborgen zijn er bijvoorbeeld apps die je kan gebruiken voor je ouderlijk toezicht. Zo kan je zonder stress en strijd je kind zijn gang laten gaan op zijn of haar mobiel of ander device.
1. Familytime app
Met deze app kan je ervoor kiezen welke sites toegankelijk zijn voor je kind en welke niet. Daarnaast kan je tijdslimieten aangeven. Ookheel handig als je geen discussies wilt voeren over bijvoorbeeld telefoongebruik of tabletgebruik laat in de avond, of als ze huiswerk moeten maken.
2. Kids Place
De ouderlijk toezicht app Kids Place wordt vooral gebruikt bij de jeugdige internetgebruikers. Het fijne van deze app is dat er niet alleen een pincode gebruikt moet worden om hem te starten of apps toe te voegen aan het speelterrein van je kind. Er moet ook een pincode ingevoerd worden om met de app te stoppen. Dit zorgt ervoor dat je kind niet zomaar even de app kan afsluiten om ergens anders mee verder te gaan. Extra veiligheidspuntje.
Deze app is volledig gratis en beschermt de volledige mobiel tegen ‘peutergebruik’. Zo creëer je een optimaal veilige omgeving voor je kind om eventjes te spelen.
3. My Mobile Watchdog
Een van de heftigere ouderlijk toezicht apps die ik voorbij heb zien komen. Met deze (betaalde) app heb je namelijk niet alleen de mogelijkheid om andere apps en websites te blokkeren, maar je kan hiermee ook de locatie van je kind traceren én zelfs toegang krijgen tot sms-jes en belgeschiedenis. Wat mij betreft is deze app overigens niet sluitend, want welk kind stuurt nu een sms? Alle communicatie tussen kinderen onderling loopt via whatsapp, Instagram, Tiktok of snapchat toch? En die kan je hiermee niet filteren. Ja, je kan de apps zelf blokkeren maar daarmee blokkeer je het volledige gebruik van social media. Werkt bij de hele kleintjes, maar niet als ze al wat ouder zijn.
4. mSpy; ouderlijk toezicht app met the full package!
Deze app is er eentje die het volledige programma levert als het gaat over het toezicht houden voor jou als ouder. Zelfs berichten via Snapchat, WhatsApp, FB messenger, Tinder en dergelijke worden gecontroleerd. Zoals je hierboven ziet heb je als ouder een volledig dashboard waarmee je alle communicatie van je kind kan traceren. Deze app kost dan ook het een en ander (zo’n slordige € 170,00/jaar)
Persoonlijk gaat me dit een beetje ver. Op het gebied van ouderlijk toezicht kan je hier een goed punt voor geven misschien, maar ik denk dat het goed is om je kinderen ook nog een beetje privacy te gunnen. Laat ze -tot op bepaalde hoogte- los en ook hun eigen fouten maken. Dat hoort bij het opgroeien.
Maar desalniettemin… mSpy hoort wel in het lijstje van de ouderlijk toezicht apps natuurlijk, of dat je het nu extreem vindt of niet. Ze zijn overigens wél GDPR compliant, niet geheel onbelangrijk.
Soortgelijke apps als mSpy zijn bijvoorbeeld Spyzie en Webwatcher.
5. Safe Lagoon
Met Safe Lagoon kan je ook alle kanten op als het gaat om ouderlijk toezicht, ook een van de apps met veel verschillende features dus. Het verschil met de hierboven genoemde is de prijs. Voor nog geen € 6,00 per maand kan je deze app gebruiken waarmee je dus ook de berichten via social media kan onderscheppen. Je kan dus ook mooi een maandje uitproberen om te kijken of dat deze app bij jullie past.
Andere tips die bijdragen aan de veiligheid van je kind op internet
Zorg ervoor dat je zelf altijd in de buurt bent als je kind gebruik maakt van een device (mobiel of niet) waarmee ze op internet kunnen. En of dat nu met een Samsung Note20 5G ready is, een iPhone of andere oudere smartphone, dat maakt uiteraard niets uit. Je ouderlijk toezicht begint hiermee of je nu apps gebruikt of hier niets mee doet. Kijk zo nu en dan in ieder geval even mee op het scherm en check ook de reacties van je kind terwijl ze op hun mobiel bezig zijn.
Praat met elkaar over de gevaren van internet. Hoe klein ze ook zijn, je kan hier altijd een draai aan geven. Maak er geen zware gesprekken van, maar geef wel mee dat je het belangrijk vindt om te weten waar ze mee bezig zijn én dat internet niet altijd alleen maar leuk en aardig is.
Maak samen eventuele social media profielen aan zodat je weet wat er ingevuld wordt en welke gegevens er gedeeld worden. Meer informatie over veilig internetten vind je hier en als je meer informatie wilt over gevaarlijke apps voor tieners kan je bij Digitaalopvoeden verder lezen!
Dit artikel betreft een samenwerking
ik heb safe lagoon vind het een fijn programma maar kan niet betalen met mijn Nederlandse betaalpas
Beste medewerker.
Hebben jullie ook apps voor monitoren van senioren in hun huis.
Met vriendelijke groet Miranda.
Sorru Miranda, wij hebben zelf geen apps die ik je ter beschikking kan stellen, dit artikel is een informatief artikel over de apps die wij gevonden hebben voor ouderlijk toezicht.