Ouders betrekken bij school: een topidee of gedoemd om te mislukken?

Waaide er in jouw omgeving veel stof op, toen Minister Van Bijsterveldt onlangs haar brief aan de Tweede Kamer presenteerde, waarin ze pleit voor (meer) ouderbetrokkenheid? Ouders betrekken bij school: daar valt wat voor te zeggen. Maar er zitten natuurlijk ook minpunten aan. Zeker als jij als ouder nu al een heleboel ballen in de lucht moet houden.

Eens in de zoveel tijd wordt het weer erg gepromoot, ouders betrekken bij school. En als het zover is lijkt half Nederland zijn zegje te willen doen. Werkende en niet-werkende ouders vliegen elkaar via de diverse Sociale Media in de haren en ook collega’s van de minister en het onderwijs laten zich niet onbetuigd. Dus doen wij er, in dit blog, nog even een schepje bovenop 😉 .

Lees ook: Mijn mama heeft ruzie – met mijn school

Ouders betrekken bij school: wat zegt de politiek?

De minister deed haar oproep in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil ouders meer betrekken bij het onderwijs en vindt dat scholen en ouders bindende afspraken moeten maken over onderwijs en opvoeding. Ouders kunnen in haar ogen een grotere rol spelen bij het verbeteren van de leerprestaties, de loopbaanoriëntatie en -begeleiding en bij het voorkomen van schooluitval en schoolverzuim. Ouders betrekken bij school, dat was dus het idee. Dat dat soms ten koste gaat van (hun) werk, moeten ze volgens de minister op de koop toe nemen. Die ‘betutteling’ was veel – vooral werkende – ouders behoorlijk tegen het zere been. De media pakte het gretig op en er werd op radio en tv heftig gereageerd en gedebatteerd.

En wat vinden ouders van die verplichte betrokkenheid?

Ik had een dubbele gedachte: ‘Waarom voelen we ons massaal zo aangesproken’ en: moet betrokkenheid bij je kind überhaupt ter discussie staan? De band met je kind, daar kun je toch geen wetten/regels tegenaan leggen? Ik hoorde een moeder zeggen: ‘ik heb een emotioneel contract met mijn kind, dat is genoeg’. Het raakt ook een ander belangrijk (discussie)punt: Wie voedt er op: school of thuis? Zitten scholen wel te wachten op meer betrokkenheid van ons, ouders? Ouders betrekken bij school klinkt misschien leuk, maar zou het ook echt zo rooskleurig uitpakken?

Wat vind jij: Heeft de minister een punt en is dit de juiste manier om dit duidelijk te maken? Voel jij je op het matje geroepen door haar uitspraken, of juist helemaal niet? Wat is voor jou ‘betrokkenheid’? Moet je wel minder gaan werken om meer betrokken te (kunnen) zijn bij je kind? En waarom wijzen werkende en niet-werkende ouders zo met een vinger naar elkaar?

Bovenstaande inleiding danken we aan Manon Müller, en we zijn zeer benieuwd naar jouw mening!

Lees ook: De middelbare school ontregelt de carrière van werkende moeders

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven