Ouders hebben stress toont nu ook de wetenschap aan (we knew it!)

Newsflash: ouders hebben stress. Dat wisten we natuurlijk al. We hebben er al menig blog over geschreven. Ons hart gelucht 😉 . Maar de wetenschap is het er nu ook mee eens. En hoe jonger de kids, hoe meer stress ouders er over hebben. Of in ieder geval een hoop slaaptekort 😉 . In dit blog lees je meer over wat de wetenschap zegt, maar menig ouder waarschijnlijk al wist…

Lees ook: Mindful ouderschap: welke invloed heeft al dat stressen op je gezin?

“Ouders met jonge kinderen vaakst chagrijnig”

Zo kopt het artikel over het onderzoek dat Panelwizard deed in opdracht van Tiger Balm. Onderzocht werd wat de factoren zijn die zorgen voor stress en spanning en wat de fysieke en mentale klachten zijn als gevolg van stress. En hoe Nederlanders deze dan weer proberen te verhelpen.

Dat 7 op de 10 jonge ouders aangeeft meer behoefte te hebben aan meer “me-time” zal vast niet geheel onlogisch klinken. Want wat zijn we toch ook druk met z’n allen! Iedereen is aan het stressen, en zeker (werkende) ouders hebben stress te verduren. We zijn druk op het werk (want meer doen in minder tijd) en zodra we de computer hebben afgesloten, onze tas weer hebben gepakt en collega’s gedag hebben gezegd, is het tijd om thuis verder aan de bak te gaan.

Maar liefst 67% van de ouders met jonge kinderen geeft dan ook wat meer tijd voor zichzelf te kunnen gebruiken. Bijna net zoveel ouders met jonge kinderen geeft aan zich graag wat meer zorgeloos te willen voelen en de agenda eigenlijk wat vaker vrij moeten maken voor eens helemaal niets. Vooral jonge ouders zijn vaak chagrijnig, bij 52% leidt stress regelmatig tot altijd tot een slecht humeur. En het kan allemaal nog erger: 69% van werkend Nederland is vaak druk en maar liefst 47% heeft wekelijks te veel te doen in te weinig tijd.

Ouders hebben stress: de top 10 van grootste stressfactoren

1. Eigen gezondheid
2. Financiële problemen
3. Zorgen om de kinderen
4. Hoge verwachtingen van zichzelf
5. Ziekte of overlijden van naasten
6. Hoge werkdruk
7. Baan met zware verantwoordelijkheid
8. Onrustige werksituatie
9. Relatieproblemen
10. Werkloosheid

Anti-stressen voor ouders…

Tiger balmEn hoe lossen we dit allemaal op? Ouders hebben stress, dat wisten we al. Maar hoe ontstresst de gemiddelde ouder? Door de kroeg in te duiken! 29% Ziet een avondje uit als de manier om te ontspannen en stressklachten tegen te gaan. 27% doet dit door te gaan sporten. Natuurlijk is er ook goed nieuws: zodra de kinderen 13 jaar zijn, ligt het stressniveau aanzienlijk lager bij de respondenten van het onderzoek.

Masseer die stress weg!

Ouders hebben stress, een hele hoop dus. En bij 1 op de 4 leidt stress tot regelmatig pijn in de nek en schouders en is massage de meest gekozen remedie. Van deze groep laat een derde zich masseren om de klachten te verminderen. 24% ziet verlossing in het gebruik van tijgerbalsem of een andere spiercrème. En nu we het daar toch over hebben: dit onderzoek is gehouden ter introductie van Neck & Shoulder Rub. De Neck & Shoulder Rub van Tiger Balm is de eerste crème voor nek en schouders die speciaal is ontwikkeld om snelle verlichting te brengen voor vermoeide en gestreste spieren in je nek of schouders. Deze ‘massage on-the-go’ bevat een actieve combinatie van natuurlijke essentiële oliën als eucalyptus, d-kamfer en mint. De crème heeft een prettige geur en trekt snel in.

Ik zelf ben moeder van twee jonge kindjes. Bij het schrijven van dit stuk was er dan ook veel herkenning. Vooral het chagrijnig zijn en de nek/schouderklachten komen hier regelmatig om de hoek kijken. En natuurlijk het eeuwige gebrek aan tijd. Ik vind dit onderzoek dan ook fijn om te lezen, ik ben dus niet de enige! Ik ben van plan de Neck & Shoulder Rub aan te schaffen. Dan print ik dit stuk uit en geef ik het samen aan mijn man. Kan hij mij eens lekker masseren, dan heeft hij een minder chagrijnige vrouw, zonder nek en schouderpijn. Ik zeg win-win!

Herken jij het bovenstaande stuk en zo ja, wat doe jij om te ontspannen?

Lees ook: Feestdagenstress – ga jij voor gedoe of toch liever voor gemak?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven