Ouders, open je ogen en doe er wat aan!

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een frisse start: tijd voor een  SWITCH. Het begin van een nieuw jaar vinden mensen vaak een tijd voor verandering. Starten met alle goede voornemens dat is wat we vaak doen als er een nieuw jaar is begonnen. Veel voornemens gaan over gezondheid en dan vooral over afvallen. Mensen zeggen vaak “dit jaar gaat het echt gebeuren die 10 kilo gaan er af”, de loopschoenen worden weer van de stoffige plank gehaald en de trainingskleding wordt onder uit de kast getrokken. Maar zo las ik laatst een onderzoek en je herkent jezelf er waarschijnlijk wel in; 95% weegt al snel weer evenveel of zelfs meer dan op 1 januari en dat terwijl 78% van de afvallers zich van tevoren een goede kans gaf om kilo’s kwijt te raken…..

Nu hoor ik je denken wat heeft de kindercoach hier mee van doen? Nou dat is meer dan je denkt want samen met Petra Verhagen (Joy Kindercoaching) hebben wij het programma SWITCH tot leven geroepen. Dit is voor kinderen met (beginnend) overgewicht. Ouders zien vaak niet in hoe groot het probleem is en het kan worden in de toekomst. Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en de 12 jaar heeft 22% overgewicht en 6% zelfs extreem overgewicht. Voor zo’n klein kikkerlandje als Nederland is dat erg veel. Petra en ik willen deze kinderen helpen en een mooie toekomst geven. Ouders en kinderen hebben vaak geen idee wat voor risico’s ze lopen. Nu gaat het misschien nog, maar in de toekomst wordt het alsmaar erger. Ik wil dan ook zeggen tegen alle ouders waarvan hun kind (beginnend) overgewicht heeft: Open je ogen, schaam je niet, maar help je kind! Als ouder zijnde heb je het voor een groot deel in de hand, doe daar dan ook wat mee. En ja, ik snap dat afvallen geen leuke bezigheid is, maar daarom is ook het programma SWITCH bedacht.

Switch is een bijzonder programma en staat in het teken van; samen sterk, geen dieet en de fun factor is een must. Geen dieet klinkt raar, maar er wordt een eet- en beweegpatroon  bijgehouden om het eetpatroon van het kind te veranderen. De kinderen gaan in groepjes kennis op doen over gezonde voeding en verantwoorde voeding zodat ze zelf een bewuste keuze leren maken. Helaas hebben deze kinderen vaak weinig zelfvertrouwen en dus wordt daar ook hard aan gewerkt!  Deze bijeenkomsten zijn ook belangrijk om elkaar te motiveren en te ondersteunen en er voor elkaar te zijn tijdens moeilijke momenten. Het wordt op een leuke speelse en educatieve manier bijgebracht. Dit alles gebeurt met een flinke dosis fun, want plezier is belangrijk, zonder fun wordt het lastig om deze switch te doorstaan. Het is dan ook belangrijk dat de kinderen gaan bewegen op een manier die voor hen aantrekkelijk is. Want ja, die sportschoenen moeten van de stoffige plank worden gehaald.

Maar de behoefte die deze kinderen vooral hebben is steun van hun ouders. Want zonder steun van de familie is het een mission impossible. Ouders moeten er 100% achter staan om samen met hun kind de eindstreep te halen.

Ben je nieuwsgierig? Hier alvast wat tips om zelf mee te beginnen:

  • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt er namelijk voor dat de spijsvertering op gang komt. Kinderen die s’ochtends niet ontbijten lopen twee keer zoveel risico op het krijgen van overgewicht. Ontbijt daarom met je kinderen aan tafel en neem de tijd ook al denk je die niet te hebben (dek de avond ervoor vast de tafel)
  • Frisdrank is een van de grootste boosdoeners als het om overgewicht gaat. Je kunt vruchtensappen en frisdrank dus beter uit je koelkast verbannen. Laat je kind liever water , thee (zonder suiker), halfvolle melk of ranja drinken. Een glaasje limonade op zijn tijd is natuurlijk niet erg, maar houd het beperkt.
  • Kinderen die te dik zijn worden vaak gepest op school. Ze komen vaak alleen naar huis, ze spelen niet met vriendjes omdat ze die vaak niet hebben. Om zich te vermaken kruipen deze kinderen achter de tv of computer, maar beweging is wat ze nodig hebben. Jij als ouder kan ze daarin begeleiden, ga een stuk met ze fietsen, neem ze mee naar het bos of naar het zwembad. Denk niet aan je zelf maar ook aan je kind! Geef het goede voorbeeld!!!!!!!!!!!!!

Make that Switch!

Meer lezen van Anne-Christine over kindercoaching? 

1 gedachte over “Ouders, open je ogen en doe er wat aan!”

  1. Mijn dochter is niet dik, ze heeft wel bolle billen en stevige armen. Als baby al en nu 3,5 jaar later ook nog wel. Ik let op: gezonde maaltijden en tussendoortjes. Het lastige is de omgeving: op een verjaardag blijft het niet bij een stukje taart óf een zakje chips óf snoep, nee het wordt ze allemaal aangeboden en wel binnen een uur, zonder ‘overleg’ met de ouders. Het is zelfs zo dat wildvreemde vrouwtjes in een koffie gelegenheid je kind niet één, maar een hele stapel koekjes geeft. Ook weer zonder eerst de moeder te vragen… Ook op het kdv lijk ik de enige ouder te zijn die het niet nodig vindt dat er bijv. pizza wordt gegeten. Wat is er mis met een bruine boterham? Mijn dochter is er juist dol op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven