Verloftips voor moeders: ook ná de zwangerschap

Na de geboorte van je kind krijg je een aantal weken geboorteverlof of zwangerschapsverlof. Zo kun je even goed bijkomen van de bevalling en wennen aan je nieuwe gezinssituatie. Maar na een aantal weken moet je weer aan het werk en begint het ‘gewone’ leven weer. Gelukkig kan je totdat je kind 8 jaar is ook ouderschapsverlof opnemen. De veranderingen in het ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 (betaald) nemen we hier met je door.

De overgang van geboorteverlof naar het werkende leven is vaak erg groot voor de nieuwe moeders. Daarop heeft de Europese Unie iets bedacht: het ouderschapsverlof. Wat is dit precies, voor wie is het bedoeld en wat veranderd er? Je leest het hieronder!

Ouderschapsverlof betaald vanaf augustus 2022

Wat is ouderschapsverlof en wat zijn de veranderingen vanaf augustus 2022?

Ouderschapsverlof is een verlof dat beide ouders na het geboorteverlof kunnen opnemen. Ouderschapsverlof bestaat al even, om precies te zijn sinds 1997. Het recht op ouderschapsverlof heb je dus al als werkende vader of moeder.

Er is één maar… dit is momenteel nog onbetaald ouderschapsverlof. Je kan dus in overleg met je werkgever uren onbetaald verlof opnemen. Totdat je kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt. Daarna vervalt dit recht.

Er gaat echter het een en ander veranderen met betrekking tot het ouderschapsverlof, waaronder het feit dat dit ouderschapsverlof deels betaald gaat worden. Meer hierover lees je hieronder.

Wat gaat er veranderen aan het ouderschapsverlof vanaf augustus 2022?

Ouderschapsverlof is bedoeld voor zowel de man als de vrouw en kan maximaal 9 weken worden opgenomen in het 1e levensjaar van het kind.

Vanaf 2 augustus 2022 gaat er een nieuwe regeling in wat betreft ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van het kind.

Het ouderschapsverlof wordt in 2022 een betaald verlof. Dit betekent dat wanneer je verlof opneemt je 70% van je normale loon betaald krijgt. Je krijgt dit in de vorm van een UWV uitkering. Zo kunnen zowel jij als je man het eerste jaar beter wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Hoe fijn is dat?

Let op: het is wel van belang dat je dit ouderschapsverlof dus opneemt in het 1e levensjaar van je kind!

In deze tijd kun je de zorgen van het gezin verdelen over beide personen en bedenken hoe je het werken wilt combineren met het ouderschap. Dit is natuurlijk fijn voor je kind en jullie als ouders!

Ouderschapsverlof voor biologische én niet-biologische ouders

Zoals we net al zeiden is het ouderschap voor zowel de man als vrouw bedoeld. Ook niet-biologische ouders hebben recht op dit ouderschapsverlof dat vanaf augustus 2022 een betaald verlof wordt. Ouders die recht hebben op ouderschapsverlof zijn:

 • Biologische ouders, zowel man als vrouw
 • Adoptieouders
 • Pleegzorgouders
 • Verzorger van het kind
 • De persoon die het kind heeft erkend

Dit betekent dat in principe alle mensen die op dat moment hoofdverzorger zijn van het kind, recht hebben op ouderschapsverlof. Waarbij dit ouderschapsverlof dus vanaf augustus 2022 een betaald verlof gaat worden.

Hiermee rekening houden voor recht op betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022?

Je hebt hierboven kunnen lezen wie er allemaal recht heeft op dit betaalde ouderschapsverlof vanaf augustus 2022. Is jouw kindje voor augustus 2022 geboren? Ook dan heb je recht op dit betaalde ouderschapsverlof, mits:

 • je kindje nog in zijn of haar eerste levensjaar zit
 • je je ouderschapsverlof nog niet opgenomen hebt (in de onbetaalde variant)
 • je een baan hebt in loondienst, bovenstaande regeling geldt dus niet voor zzp’ers!
Ouderschapsverlof betaald vanaf augustus 2022

Hoe kun je ouderschapsverlof opnemen?

Als je het ouderschapsverlof wilt opnemen, kun je dit op meerdere manieren doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 9 weken achter elkaar verlof te nemen. Maar je kan dit ook verdelen over het eerste levensjaar van je kind.

Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om elke week 1 of 2 dagen vrij te zijn gedurende het eerste levensjaar. Als beide ouders dit doen, is er bijna altijd wel iemand om het kind te verzorgen.

Het opnemen van het ouderschapsverlof doe je overigens wél altijd in overleg met je werkgever. Zo kan je samen de mogelijkheden bespreken en het verlof inplannen. Bespreek dit met je werkgever na je bevalling, net zoals deze zaken die je nog meer moet regelen na de geboorte van je kind.

Wist je dat: meer over ouderschapsverlof en geboorteverlof

 • Voorafgaand aan ouderschapsverlof (ook de betaalde vanaf augustus 2022) kan je nog geboorteverlof opnemen
 • Geboorteverlof wordt de eerste 5 werkdagen voor 100% betaald door de werkgever
 • Je kan ook nog aanvullend geboorteverlof aanvragen (maximaal 5 weken, tegen 70% betaling)

Word jij binnenkort ouder en heb jij al nagedacht over ouderschapsverlof?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven