Leuke ideeën om oudjaar te vieren met kinderen

Oudjaar vieren met kinderen kan een echt feest zijn vol plezier en gezelligheid, maar het is ook belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de allerkleinsten, zodat zij een rustige nacht tegemoet gaan. In dit artikel delen we leuke en eenvoudige ideeën om oudjaar met kinderen te vieren.

oudjaar vieren met kinderen

Oudjaar vieren met kinderen

Of je nu oud&nieuw thuis viert, bij familie of bij vrienden, het is belangrijk om rekening te houden met de kinderen. Ook voor hen is het een speciale avond waarbij het nieuwe jaar feestelijk ingeluid mag worden. Daarom hieronder een aantal leuke ideeën om oudjaar te vieren met kinderen.

Knutselsessie met kinderen tijdens het oudjaar vieren

Begin de viering met een knutselsessie waarbij kinderen hun eigen feestelijke hoedjes, toeters en versieringen kunnen maken. Glitter, verf en stickers zijn de perfecte spulletjes voor dit creatief knutselproject.

De kinderen kunnen voor iedereen zulke leuke hoedjes maken en is ook nog eens een leuke herinnering aan de avond.

Oudjaarsspelletjes

Ga vervolgens oudjaars spelletjes met ze spelen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Denk aan ‘Dansen op Muziek’, ‘Limbo Dansen’ of een speciale oudejaarsbingo met grappige opdrachten. Zo blijft iedereen actief betrokken bij de gezellige avond.

Filmhoek

Voor een rustigere activiteit kun je een knusse filmhoek maken met dekens en kussens. Kies familiefilms uit en maak er een heuse thuisbioscoop van. Maak popcorn en geniet van een ontspannen avondje met het gezin.

Mocktaildrankjes om oudjaar te vieren met je kinderen

Terwijl de volwassenen proosten met champagne, kunnen de kinderen genieten van een speciale mocktailbar. Laat ze hun eigen niet-alcoholische drankjes samenstellen met verschillende vruchtensappen en decoratieve toevoegingen zoals fruit en parasolletjes.

Zo kunnen ze ook feestelijke toosten met de volwassenen.

Tijdscapsule

Een andere leuke tip is om een knip- en plakhoek in te richten waar kinderen een tijdscapsule kunnen maken. Laat ze foto’s, tekeningen en kleine notities toevoegen. Deze capsule wordt een schatkist vol met herinneringen voor de toekomst.

De countdown naar het nieuwe jaar toe

Vragen de kinderen telkens of het al tijd is voor het vuurwerk? Met deze leuke tip is dat niet meer nodig.

Voor een spannende countdown-ervaring vul je ballonnen met activiteitenbriefjes die elk uur kunnen worden uitgevoerd. Vul vervolgens één ballon met confetti voor het allerlaatste uur, zodat er een explosie van plezier is!

Vuurwerk verfsessie

Een andere leuke activiteit om oudjaar met kinderen te vieren is het houden van een vuurwerk verfsessie. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop gaan!

Kinderen kunnen met verf spatten op een groot vel papier of een canvasdoek in feestelijke kleuren. Het resultaat is een kunstzinnige herinnering aan de oudejaarsviering.

DIY Idee: Toffe regenboog potloden

Als klap op de vuurpijl hebben we om oudejaarsdag op een gezellige manier door te komen, een leuke en eenvoudige DIY- project waar je samen met de kinderen mee aan de slag kunt gaan: Toffe regenboog potloden! Zo wordt oudjaar vieren met kinderen nóg leuker.

Benodigdheden:

 • Witte potloden
 • Kleurpotloden in regenboogkleuren (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet)
 • Schuurpapier (fijn)
 • Schaar
 • Lijm
 • Eventueel transparante lak

Stappen

Voorbereiding:

 • Verzamel alle benodigdheden op een goed verlichte knutseltafel.
 • Zorg voor een schone en veilige werkplek.

Schuur de potloden:

Schuur de witte potloden voorzichtig met fijn schuurpapier. Hierdoor ontstaat er een licht ruw oppervlak, wat de hechting van het kleurpotlood verbetert.

Potloden in stukjes snijden:

Snijd kleine stukjes van de kleurpotloden af met een schaar. Zorg ervoor dat de stukjes lang genoeg zijn om op de witte potloden te passen.

Lijmen van de kleurpotloodstukjes:

 • Breng lijm aan op de geschuurde delen van de witte potloden.
 • Plaats de gekleurde potloodstukjes op de gelijmde delen en druk ze voorzichtig aan. Laat de lijm drogen.

Herhalen met regenboogkleuren:

Herhaal het proces met alle kleuren van de regenboog. Zorg ervoor dat de kleuren mooi in elkaar overlopen.

Afronden:

 • Controleer of alle potloodstukjes goed vastzitten en laat het geheel goed drogen.
 • Optioneel: Breng een transparante laklaag aan voor extra duurzaamheid en een mooie glans.

Nu zijn de magische regenboog potloden klaar voor gebruik! Laat de kinderen hun verbeelding de vrije loop laten en kleurrijke meesterwerken maken.

Dit DIY-project is niet alleen leuk om te maken tijdens het oudjaar vieren met kinderen, maar de potloden zorgen ook voor een tof effect wanneer ze worden gebruikt. Het is een geweldige manier om kinderen te betrekken bij knutselen, kunst en kleur, en het eindresultaat zal vast fantastisch zijn. Veel knutselplezier!

Aanvullende ideeën om oudjaar te vieren met jonge kinderen

Om ervoor te zorgen dat ook de allerkleinsten comfortabel kunnen slapen, is er wel extra aandacht nodig.

 • Creëer een kalme slaapomgeving door zachte achtergrondmuziek of rustgevende natuurgeluiden af te spelen. Dim het licht en gebruik verduisteringsgordijnen om de slaapkamer zo rustig mogelijk te maken.
 • Geef het kleintje een knuffelvriendje krijgen dat zachte vuurwerkgeluiden maakt. Zo went het aan het geluid op een zachtere toon.
 • Je kan ook een ‘pyjamafeest’ houden in de woonkamer met dekens en kussens, dit zorgt voor een gezellige plek waar ze comfortabel kunnen liggen terwijl het feestje doorgaat.
 • Een vuurwerk-gerelateerde knutselactiviteit, zoals het maken van een kleurrijk kunstwerk met glitterlijm en stickers is ook leuk om te doen.
 • Zorg voor een  kalmerende avondritueel in het schema, zoals een rustgevend verhaaltje voor het slapengaan of een warm bad. Dit zorgt een gevoel van veiligheid.
 • Plaats een nachtlampje in de vorm van een sterrenhemel in de slaapkamer. De bewegende sterrenhemel projectie kan kalmeren en een gevoel van veiligheid bieden.
 • Een zachte knuffeldeken of hun favoriete knuffel, als het vuurwerk losbarst kan troostend werken.
 • Houd de dagelijkse routine van de allerkleinsten consistent in de aanloop naar Oudjaar voor een gevoel van veiligheid.

Een fijne oudejaarsviering voor iedereen

Met deze verschillende activiteiten wordt oudjaar niet alleen een feest voor de grotere kinderen, maar ook een kalme en fijne ervaring voor de allerkleinsten.

Of het nu gaat om knutselen, spelletjes spelen, samen zijn in de woonkamer of genieten van een rustige nachtrust, dit uitgebalanceerde feest zorgt voor onvergetelijke momenten voor het hele gezin.

Laat het feest beginnen en maak van de jaarwisseling een vreugdevol en fijn moment voor iedereen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven